MEDIA

Παρέμβαση του εκπροσώπου των εργαζομένων για Αθήνα 9.84 - AIR 104.4

Δημοσίευση 18 Ιανουαρίου 2011, 10:13 / Ανανεώθηκε 27 Ιουνίου 2013, 14:55
Παρέμβαση του  εκπροσώπου των εργαζομένων για Αθήνα 9.84 - AIR 104.4
Facebook Twitter Whatsapp

Στην παρέμβασή του, στη χθεσινή συνερδίαση του Δημοτικού Συμβουλίου, ο εκπρόσωπος των εργαζομένων στον ΑΘΗΝΑ 9,84 Κώστας Ράπτης έκανε λόγο για αυτοεκπληρούμενη προφητεία κρίσης στον δημοτικό ραδιοφωνικό σταθμό, τρεις εβδομάδες μετά την ανάληψη των καθηκόντων της νέας δημοτικής αρχής. Ο Κώστας Ράπτης τάχθηκε κατά των εύκολων, οριζόντιων, άδικων και αναποτελεσματικών, όπως είπε, λύσεων και τόνισε ότι οι εργαζόμενοι διεκδικούν:

Στην παρέμβασή του, στη χθεσινή συνερδίαση του Δημοτικού Συμβουλίου, ο εκπρόσωπος των εργαζομένων στον ΑΘΗΝΑ 9,84 Κώστας Ράπτης έκανε λόγο για αυτοεκπληρούμενη προφητεία κρίσης στον δημοτικό ραδιοφωνικό σταθμό, τρεις εβδομάδες μετά την ανάληψη των καθηκόντων της νέας δημοτικής αρχής. Ο Κώστας Ράπτης τάχθηκε κατά των εύκολων, οριζόντιων, άδικων και αναποτελεσματικών, όπως είπε, λύσεων και τόνισε ότι οι εργαζόμενοι διεκδικούν:

Οριστική διασφάλιση της συνέχισης λειτουργίας των δημοτικών ΜΜΕ ως ολόπλευρα ενημερωτικών και ψυχαγωγικών σταθμών, προσαρμοσμένων στις ανάγκες και τα κινήματα των δημοτών.
Ανανέωση των συμβάσεων ορισμένου χρόνου η έργου που έληξαν στις 31 Δεκεμβρίου καθώς αφορούν δημοσιογράφους που καλύπτουν επί πολλά χρόνια πραγματικές ανάγκες λειτουργίας του σταθμού ανάμεσά τους και του ξενόγλωσσου προγράμματος AIR 104,4.
Τέλος ο εκπρόσωπος των εργαζομένων στον ΑΘΗΝΑ 9.84 Κώστας Ράπτης επεσήμανε ότι το προσωπικό του σταθμού θεωρεί ότι η θέση του ενδυναμώνεται με την επικράτηση της διαφάνειας και στηρίζει κάθε κίνηση προς αυτή την κατεύθυνση.


Ολόκληρη η ομιλία του Κ. Ράπτη

Ο συνδικαλιστικός εκπρόσωπος των εργαζομένων του ραδιοφωνικού σταθμού Αθήνα 9.84 Κώστας Ράπτης λαμβάνοντας το λόγο ανέφερε:

"Τρεις βδομάδες μετά την ανάληψη των καθηκόντων της νέας δημοτικής αρχής, ο δημοτικός ραδιοσταθμός της Αθήνας βιώνει μια "αυτοεκπληρούμενη προφητεία" της κρίσης.
Με τον πρόεδρο του Δ.Σ. να έχει υποβάλει την παραίτησή του από 5/1/2011 (και με τη θέση του Γενικού Διευθυντή να χηρεύει από 18μήνου), η επιχείρηση αδυνατεί να ανταποκριθεί στις μισθοδοτικές, φορολογικές και λοιπές συμβατικές υποχρεώσεις της, ενώ περίπου 160 συνάδελφοι των οποίων η σύμβαση έχει λήξει από 1/1/2011 συνεχίζουν, κατά το πρόγραμμα, να προσφέρουν τις υπηρεσίες τους εν μέσω ανασφάλειας για το εργασιακό τους μέλλον.
Ωστόσο, οι εκπρόσωποι των εργαζομένων δεν κατέστη δυνατόν μέχρι σήμερα να γίνουν δεκτοί από την δημοτική αρχή. Την ίδια ώρα, αλλεπάλληλα δημοσιεύματα στα ΜΜΕ συχνά με προφανή "πηγή", ενισχύουν τις υποψίες οτι κυοφορούνται "εύκολες", "οριζόντιες", άδικες και αναποτελεσματικές λύσεις εις βάρος των πλέον ευάλωτων συναδέλφων.
Η παράταση των εκκρεμοτήτων δημιουργεί σκηνικό απαξίωσης του "Αθήνα 9.84". Η έλλειψη μιας έγκαιρης, σαφούς και επίσημης τοποθέτησης από την πλευρά της δημοτικής αρχής ρίχνει σκιές αδιαφάνειας.

Υπενθυμίζεται ότι σε ψήφισμα της Γενικής Συνέλευσης των δημοσιογράφων του "Αθήνα 9.84" (και του AIR 104.4) ήδη στις 7 Δεκεμβρίου 2010 τονίζονταν μεταξύ άλλων τα εξής:
Το μέλλον των δημοτικών ΜΜΕ δεν είναι δυνατόν να σχεδιαστεί ερήμην των εργαζομένων σε αυτά. Ζητούμε να αξιοποιηθεί το επόμενο εξάμηνο για τη διεξαγωγή συντεταγμένου διαλόγου όλων των εμπλεκόμενων φορέων (κυβέρνησης, ΟΤΑ κτλ) με την συμμετοχή της συνδικαλιστικής μας εκπροσώπησης (πανελλαδικά και τοπικά).
Διεκδικούμε την οριστική διασφάλιση της συνέχισης της λειτουργίας των δημοτικών ΜΜΕ ως ολόπλευρα ενημερωτικών και ψυχαγωγικών σταθμών, προσανατολισμένων στις ανάγκες και τα κινήματα των δημοτών.
Διεκδικούμε την ανανέωση των συμβάσεων των συναδέλφων με σχέση εργασίας ορισμένου χρόνου ή έργου οι οποίες λήγουν την 31 Δεκεμβρίου. Υπενθυμίζουμε οτι πρόκειται για συναδέλφους, οι οποίοι καλύπτουν (συχνά και επί πολλά έτη) πραγματικές ανάγκες λειτουργίας του σταθμού -ανάμεσα τους ενδεικτικά περιλαμβάνεται και το σύνολο του ξενόγλωσσου προγράμματος AIR 104.4. Ζητάμε κανονική επαναλειτουργία του AIR 104.4, το οποίο τελεί εν ομηρία λόγω διαδικαστικών παραλογισμών.
Καλούμε τη νέα δημοτική αρχή να εξειδικεύσει εγκαίρως και σαφώς τις προεκλογικές της δεσμεύσεις και τις προτεραιότητες της εφελής ως προς τον "Αθήνα 9.84".
Οι εργαζόμενοι δεν αναλαμβάνουν ευθύνες που δεν τους αντιστοιχούν: δεν άσκησαν διοίκηση και δεν απολογούνται για διαχειριστικές αποφάσεις, των οποίων συχνά υπήρξαν θύματα οι ίδιοι. Με ανησυχία παρατηρούν, όπως συνέβη και σε πολλούς άλλους κλάδους, την ανάπτυξη μιας παραφιλολογίας η οποία κινδυνεύει να καταστήσει τους εργαζόμενους εξιλαστήρια θύματα για τις επιλογές των εργοδοτών τους.
Το προσωπικό του "Αθήνα 9.84" θεωρεί οτι η θέση του ενδυναμώνεται με την επικράτηση της διαφάνειας και στηρίζει κάθε κίνηση προς την κατεύθυνση αυτή.

Επιστολή των εργαζομένων του AIR 104.4 στο Δημοτικό Συμβούλιο

Στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου κατατέθηκε και η ακόλουθη επιστολή των εργαζομένων του AIR 104.4:
"Με δεδομένο ότι η επικοινωνία αποτελεί θεμελιώδες δικαίωμα και αναγκαία συνθήκη για την κοινωνική και οικονομική ανάπτυξη, εκτίμηση μας είναι ότι το Athens International Radio 104.4 FM, έχει συμβάλλει καθοριστικά προς αυτή την κατεύθυνση από τότε που ιδρύθηκε.

Το πρόγραμμα του AIR FM 104.4 σχεδιάστηκε για να υπηρετεί τις ανάγκες των ξένων και μεταναστευτικών κοινότητων που ζουν στην Αθήνα. Τα προγράμματα μας και οι ειδήσεις έχουν ως στόχο να ενημερώσουν και να διευκολύνουν το διάλογο και τη συνεργασία ανάμεσα στις κοινότητες. Επίσης, την προβολή εκπαιδευτικών προγραμμάτων και θεμάτων σχετικά με την ψυχαγωγία και τον πολιτισμό.

Μέτρο της επιτυχίας του σταθμού αποτελεί η έντονη υποστήριξη που κατ΄επανάληψη εξέφρασαν προς αυτόν, καθ' όλη τη διάρκεια της λειτουργίας του, διεθνείς και τοπικές κοινότητες, συμμετέχοντας στις εκδηλώσεις του. Επιπλέον, τα γράμματα υποστήριξης-ευχαριστιών και οι συνεντεύξεις που μας παραχώρησαν παγκοσμίως καταξιωμένοι και διακεκριμένοι εκπρόσωποι φορέων από τους χώρους της πολιτικής, της οικονομίας του πολιτισμού, της οικολογίας, της τέχνης και των επιστημών.

O AIR 104.4 συμβάλλει στην ολοκληρωμένη ενημέρωση, υπερασπίζεται τη διαφορετικότητα και βοηθάει τους αλλοδαπούς να ενταχθούν στην τοπική κοινωνία.

Για όλους τους παραπάνω λόγους, θα θέλαμε να ζητήσουμε την υποστήριξη σας στο αίτημά μας να ασκηθεί πίεση στο αρμόδιο υπουργείο, ώστε να προχωρήσει άμεσα η εκπομπή του σταθμού μας, ο οποίος από τον Σεπτέμβριο εκπέμπει μόνο διαδικτυακά.

Ολοκληρώνοντας, θα θέλαμε να σας εφιστήσουμε την προσοχή, στο γεγονός ότι για τους περισσότερους από εμάς η εργασία στο ξενόγλωσσο ραδιόφωνο του Δήμου Αθηναίων αποτελεί τη μοναδική πηγή εισοδήματος και να σας ζητήσουμε να υποστηρίξετε το εύλογο αίτημα μας να ανανεωθούν άμεσα οι συμβάσεις μας".

Ακολουθήστε το Newpost.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο Newpost.gr