MEDIA

Eπιστολή του Γ.Κουβαρά στον Καμίνη

Δημοσίευση 14 Μαρτίου 2011, 14:10 / Ανανεώθηκε 27 Ιουνίου 2013, 14:55
Eπιστολή του Γ.Κουβαρά στον Καμίνη
Facebook Twitter Whatsapp

Ακολουθεί ολόκληρη η επιστολή που έστειλε πριν από λίγο ο δημοσιογράφος Γιώργος Κουβαράς σε όλα τα μέλη του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου της Αθήνας.

Ακολουθεί ολόκληρη η επιστολή που έστειλε πριν από λίγο ο δημοσιογράφος Γιώργος Κουβαράς σε όλα τα μέλη του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου της Αθήνας.

"Αθήνα, 14 Μαρτίου 2011

ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΠΡΟΕΔΡΟ ΚΑΙ ΤΑ ΜΕΛΗ ΤΟΥ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΑΘΗΝΑΙΩΝ
Αξιότιμοι/ες κυρίες και κύριοι,
Με αφορμή τις μαζικές απολύσεις - απομακρύνσεις δημοσιογράφων από το δημοτικό ραδιοσταθμό Αθήνα 9,84, που υλοποιήθηκαν με συνοπτικές διαδικασίες την 1η Μαρτίου 2011, χωρίς καμιά προηγούμενη προειδοποίηση ή έστω απλή ενημέρωση των απολυθέντων, επιχειρήθηκε μια ηθικά και πολιτικά απαράδεκτη οργανωμένη συκοφάντηση και απαξίωση επαγγελματιών δημοσιογράφων, προσωπικά από τον ίδιο το δήμαρχο Γιώργο Καμίνη αλλά
και από το σύστημα της διοίκησης του Αθήνα 9,84. Μόλις δυο ημέρες πριν από την ανακοίνωση των μαζικών απολύσεων και ενώ οι απολυθέντες δεν είχαν καν οχληθεί για τον τρόπο με τον οποίο επιτελούσαν τα εργασιακά τους καθήκοντα, ο Γιώργος Καμίνης έδινε συνέντευξη στην εφημερίδα "Έθνος" υπό τον τίτλο: "Πλήρωναν δημοσιογράφους που δεν πάταγαν στον Αθήνα 9,84" εξαγγέλλοντας απολύσεις αργόμισθων. Δυο μέρες μετά απομακρύνθηκαν 83 δημοσιογράφοι, ανάμεσά τους πολλοί που είχαν καθημερινές εκπομπές και φυσικά "πάταγαν" με το παραπάνω στο σταθμό, χωρίς ποτέ να τους έχει διαμηνυθεί ότι δεν κάνουν καλά τη δουλειά τους.
Εν συνεχεία ακολούθησε νέος γύρος συκοφάντησης και απαξίωσης των απομακρυνθέντων. Ο Γιώργος Καμίνης, με συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε, υπεραμύνθηκε των απολύσεων εμφανίζοντάς τες σαν μέρος της εξυγίανσης του σταθμού, χωρίς φυσικά να τεκμηριώνει επακριβώς πώς οι συγκεκριμένοι δημοσιογράφοι που απομακρύνθηκαν είχαν ευθύνη για την κακή οικονομική κατάσταση του σταθμού και πώς αυτοί που παρέμειναν συμβάλλουν στην εξυγίανσή του. Χρησιμοποίησε μάλιστα και το ακραίο παράδειγμα υψηλόμισθου δημοσιογράφου για τον οποίο είπε ότι κατοικεί σε νησί ,για να περάσει το μήνυμα ότι οι απομακρυνθέντες είναι υψηλόμισθοι αργόμισθοι!

Το αποκορύφωμα ήταν η δημοσιοποίηση στο διαδίκτυο λίστας με τα ονόματα των απολυθέντων, τις μηνιαίες μεικτές αποδοχές τους, μια κατά κανόνα ανακριβή και δυσφημιστική περιγραφή της εργασιακής τους σχέσης με το σταθμό και την αναφορά σε άλλη ή άλλες επαγγελματικές τους δραστηριότητες. Η λίστα, που αναρτήθηκε σε πολλούς διαδικτυακούς τόπους ως "λίστα της ντροπής" έχει συνταχθεί από το σύστημα της νέας διοίκησης του Αθήνα 9,84 με στόχο να αιτιολογήσει τις μαζικές απολύσεις και διακινήθηκε με προφανή στόχο να πλήξει την τιμή και την υπόληψη των απομακρυνθέντων, απαξιώνοντάς τους στην κοινή γνώμη, έτσι ώστε οι μαζικές απολύσεις να περιβληθούν το κύρος μιας δήθεν "κάθαρσης". Προκειμένου, δηλαδή, να υπηρετηθεί ο προπαγανδιστικός στόχος της νέας δημοτικής αρχής, στοχοποιήθηκαν ευθέως επαγγελματίες δημοσιογράφοι. Προκαλούνται εύλογα ερωτηματικά από το γεγονός ότι επιλέχθηκε η διαδικασία του διασυρμού των απομακρυνθέντων, με όλη την προεξαγγελθείσα αρνητική δημοσιότητα και δεν ακολουθήθηκε η προβλεπόμενη από το νόμο διαδικασία.

Απορία επίσης προκαλεί το γεγονός ότι η διαδικασία που ακολουθήθηκε είναι ευθέως αντίθετη από όσα ο σημερινός δήμαρχος είχε υποστηρίξει και νομολογήσει ως Συνήγορος του Πολίτη. Οι απορίες και τα ερωτηματικά πολλαπλασιάζονται για την όλη επιχείρηση κανιβαλισμού των απομακρυνθέντων καθώς είναι προφανές ότι για τη διαδικασία που ακολουθήθηκε δε ρωτήθηκε στοιχειωδώς η νομική υπηρεσία του Αθήνα 9,84.

Κατόπιν όλων αυτών, με την παρούσα επιστολή καλώ τα μέλη του δημοτικού συμβουλίου να προβούν στις παρακάτω ενέργειες, στο πλαίσιο της στοιχειώδους υπεράσπισης της αξιοπιστίας και της υπευθυνότητας της δημοτικής αρχής:

Πρώτον, να εκδώσετε ψήφισμά που θα αποδοκιμάζει τις δημόσιες δηλώσεις του δημάρχου Γιώργου Καμίνη που με ισοπεδωτικές αναφορές έπληξαν την προσωπικότητα και την επαγγελματική υπόταση δημοσιογράφων οι οποίοι ανταποκρίνονταν κανονικά στις υποχρεώσεις τους και ελάμβαναν νόμιμες και λογικές αμοιβές από τον Αθήνα 9,84.

Δεύτερον, να απαιτήσετε μια δημόσια δήλωση συγγνώμης από την πλευρά του δημάρχου προς τους απολυθέντες, γιατί με τις δηλώσεις του προσέβαλε την προσωπικότητα και την επαγγελματική τους υπόσταση.

Τρίτον, να απαιτήσετε την τεκμηρίωση των απολύσεων με αδιάβλητα κριτήρια. Τα κριτήρια της αργομισθίας, της πολυθεσίας και της παραγωγικότητας καθώς επίσης και τα κοινωνικά κριτήρια που επικαλείται ο Γιώργος Καμίνης δεν έχουν σχέση με την πραγματικότητα, πράγμα το οποίο μπορείτε εύκολα να διαπιστώσετε συγκρίνοντας τη "λίστα της ντροπής" με τη λίστα αυτών που παραμένουν στο σταθμό.

Τέταρτο, να αποφασίσετε τη διενέργεια Ένορκης Διοικητικής Εξέτασης για τη διαρροή στο διαδίκτυο προσωπικών δεδομένων των εργαζομένων που απομακρύνθηκαν. Σημειωτέο ότι η πρακτική αυτή των προγραφών, που μας πάει πίσω σε εποχές που έχουν καταδικαστεί ιστορικά και δημοκρατικά, διώκεται σήμερα ως πράξη από τον Ποινικό Κώδικα σε βαθμό κακουργήματος.
Μετά τιμής
Γιώργος Κουβαράς, Δημοσιογράφος."

Ακολουθήστε το Newpost.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις