MEDIA

Αύξηση μετοχικού κεφαλαίου έως 7,5 εκατ. ευρώ στον ΔΟΛ

Δημοσίευση 19 Μαρτίου 2012, 16:47 / Ανανεώθηκε 27 Ιουνίου 2013, 14:55
Αύξηση μετοχικού κεφαλαίου έως 7,5 εκατ. ευρώ στον ΔΟΛ
Facebook Twitter Whatsapp

Την αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου της εταιρείας, με δικαίωμα προτιμήσεως υπέρ των παλαιών μετόχων και έκδοση νέων, κοινών μετοχών, με καταβολή μετρητών, αποφάσισε, μεταξύ άλλων, το διοικητικό συμβούλιο του Δημοσιογραφικού Οργανισμού Λαμπράκη ΑΕ (ΔΟΛ ΑΕ).

Την αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου της εταιρείας, με δικαίωμα προτιμήσεως υπέρ των παλαιών μετόχων και έκδοση νέων, κοινών μετοχών, με καταβολή μετρητών, αποφάσισε, μεταξύ άλλων, το διοικητικό συμβούλιο του Δημοσιογραφικού Οργανισμού Λαμπράκη ΑΕ (ΔΟΛ ΑΕ).

Όπως ανακοινώθηκε, η Αύξηση Μετοχικού Κεφαλαίου (ΑΜΚ), που το ΔΣ αποφάσισε να προτείνει στην τακτική γενική συνέλευση της 11.04.2012, αφορά την άντληση μέχρι 7.500.000 ευρώ, τα οποία πρόκειται να διατεθούν στο σύνολό τους για την κάλυψη των αναγκών της εταιρείας σε κεφάλαιο κίνησης. 

Σύμφωνα με διευκρινίσεις του ΔΟΛ, η ακραία εικόνα της αγοράς, που χαρακτηρίζεται από πρωτοφανή κάμψη της ζήτησης εκδοτικών προϊόντων και ένταση των ταμειακών δυσχερειών στον κλάδο, σε συνδυασμό με τον μεγάλο περιορισμό των τραπεζικών πιστώσεων, καθιστούν απαραίτητη την ενίσχυση της ταμειακής θέσης της εταιρείας με κεφάλαιο κίνησης μονιμότερου χαρακτήρα, μέχρι να αποκατασταθεί η ομαλή λειτουργία της αγοράς.  

Επισημαίνεται ότι, για να είναι ευχερέστερη η κάλυψη του ποσού της αύξησης, το διοικητικό συμβούλιο θα προτείνει στη γενική συνέλευση δυνατότητα προεγγραφής των μετόχων για την ανάληψη τυχόν αδιαθέτων νέων μετοχών.  

Μετά από σχετική εισήγηση του ΔΣ, η γενική συνέλευση προτείνεται να αναθέσει στο διοικητικό συμβούλιο τις αρμοδιότητες του καθορισμού σε μεταγενέστερο στάδιο της τιμής διάθεσης των νέων μετοχών και της αναλογίας παλαιών προς νέες μετοχές, καθώς και της διεκπεραίωσης κάθε άλλου θέματος συναφούς με την ΑΜΚ.  

Επίσης, το διοικητικό συμβούλιο θα ενημερώσει το Χρηματιστήριο Αθηνών (ΧΑ), αναφορικά με τις προθέσεις των βασικών μετόχων στη γενική συνέλευση ως προς τη συμμέτοχή τους στην ΑΜΚ και τη διατήρηση ή μη του ποσοστού συμμετοχής τους στην εταιρεία επί 6 μήνες, μετά την ολοκλήρωση της αύξησης.  

Σημειώνεται ότι η προηγούμενη αύξηση μετοχικού κεφαλαίου, με καταβολή μετρητών, είχε αποφασιστεί στην έκτακτη γενική συνέλευση των μετόχων της 16.09.1999 και τα καθαρά αντληθέντα κεφάλαια (μετά την αφαίρεση των εξόδων της ΑΜΚ) ανήλθαν στα 184.617.755,53 ευρώ.  

Τα κεφάλαια αυτά τοποθετήθηκαν σε δραστηριότητες ηλεκτρονικών διαδικτύων (31.655 χιλ. ευρώ), σε αυξήσεις μετοχικού κεφαλαίου συνδεδεμένων εταιρειών και νέες συμμετοχές (47.294 χιλ. ευρώ), σε νέα εκδοτικά προϊόντα (32.311 χιλ. ευρώ), σε αποπληρωμή τραπεζικού δανεισμού και λοιπών υποχρεώσεων (50.063 χιλ. ευρώ), σε επενδύσεις παγίων (14.491 χιλ. ευρώ) και σε ενίσχυση του κεφαλαίου κίνησης (8.804 χιλ. ευρώ). Οι επενδύσεις και τοποθετήσεις αυτές ολοκληρώθηκαν την 31.03.2005.  
   
Όσον αφορά τη μεταφορά των μετοχών της ΔΟΛ ΑΕ στην κατηγορία Επιτήρησης, με κριτήριο τη σχέση ενοποιημένων ζημιών της χρήσεως 2010 προς την ενοποιημένη καθαρή θέση της 31.12.2010, η εταιρεία αναφέρει ότι, προκειμένου να αντιμετωπίσει τις επιπτώσεις της μεγάλης αυτής μείωσης, από την προηγούμενη ήδη χρήση, αφενός εφαρμόζει ένα συνολικό πρόγραμμα αναδιάρθρωσης των δραστηριοτήτων του ομίλου, μέσω της συγχώνευσης λειτουργικών τμημάτων και εταιρειών (συγχώνευση Μιχαλακοπούλου ΑΕ με τη μητρική ΔΟΛ ΑΕ), καθώς και της πώλησης ή διακοπής ζημιογόνων δραστηριοτήτων (αθλητική εφημερίδα Εξέδρα των Σπορ, πρακτορείο ταξιδίων Eurostar AE, εταιρεία ψηφιακών λιανικών πωλήσεων Digital Shopping ΑΕ, εκδοτικός οίκος Ελληνικά Γράμματα ΑΕ) αφετέρου δε, λαμβάνει μέτρα για τη δραστική περικοπή του λειτουργικού κόστους και την προσαρμογή των εκδοτικών και διοικητικών δαπανών στις νέες συνθήκες της αγοράς.  
   
Οι βασικοί άξονες για τον περιορισμό του εκδοτικού κόστους και την περικοπή των γενικών εξόδων αφορούν, κυρίως, αλλαγές στη διοικητική και εκδοτική δομή των εφημερίδων, στην ενοποίηση λειτουργιών, στην αναθεώρηση του κόστους των προωθητικών ενεργειών, του κόστους διανομής και των επιστροφών, καθώς και των αμοιβών τρίτων και της μισθοδοσίας.  
   
Κύριοι στόχοι της διοίκησης του ομίλου ΔΟΛ είναι, όπως τονίζει, ο περιορισμός και εν τέλει, η αναστροφή των ζημιών και η εξασφάλιση των απαιτούμενων οικονομικών πόρων, ώστε να αντιμετωπιστεί η παρούσα δυσμενής οικονομική συγκυρία.

Ακολουθήστε το Newpost.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο Newpost.gr