MEDIA

Παραδόθηκε στον Μεϊμαράκη η ετήσια έκθεση του ΕΣΡ - Αυξημένα πρόστιμα το 2012

Δημοσίευση 22 Μαρτίου 2013, 14:00 / Ανανεώθηκε 27 Ιουνίου 2013, 14:55
Παραδόθηκε στον Μεϊμαράκη η ετήσια έκθεση του ΕΣΡ - Αυξημένα πρόστιμα το 2012
Facebook Twitter Whatsapp
Τον πρόεδρο της Βουλής Ευάγγελο Μεϊμαράκη επισκέφτηκε ο πρόεδρος του Εθνικού Συμβουλίου Ραδιοτηλεόρασης (ΕΣΡ) Ιωάννης Λασκαρίδης, ο οποίος του παρέδωσε την Έκθεση Πεπραγμένων της Αρχής για το 2012, στην οποία δεν σημειώνει σοβαρές εκτροπές. Αυξημένα τα πρόστιμα το 2012.
Τον πρόεδρο της Βουλής Ευάγγελο Μεϊμαράκη επισκέφτηκε ο πρόεδρος του Εθνικού Συμβουλίου Ραδιοτηλεόρασης (ΕΣΡ) Ιωάννης Λασκαρίδης, ο οποίος του παρέδωσε την Έκθεση Πεπραγμένων της Αρχής για το 2012, στην οποία δεν σημειώνει σοβαρές εκτροπές. Αυξημένα τα πρόστιμα το 2012.
Παραλαμβάνοντας την Έκθεση ο κ. Μεϊμαράκης τόνισε πως θα διανεμηθεί σε όλα τα μέλη του Κοινοβουλίου και στις αρμόδιες επιτροπές προκειμένου να γίνει αντικείμενο μελέτης και συζήτησης.

Ο κ. Λασκαρίδης από την πλευρά του δήλωσε: « Σας παραδίδω την Έκθεση πεπραγμένων της Αρχής για το 2012. Το ΕΣΡ μεταξύ άλλων παρακολούθησε τα κορυφαία γεγονότα του παρελθόντος έτους, τα οποία ήταν οι δύο εκλογικές αναμετρήσεις και δεν διαπίστωσε σοβαρές εκτροπές. Μόνο κάποιες εκτροπές στις δημοσκοπήσεις, μια περίπτωση παραλήψεως να προβληθεί κάποιος υποψήφιος και τρεις προβολές παραπάνω από ότι ορίζει ο νόμος σε κάποιον άλλο. Όσον αφορά τα οικονομικά, οι δαπάνες του ΕΣΡ έχουν περιοριστεί κατά 30% και έχουν περικοπεί 22 θέσεις εργασίας από τις 80. Επίσης κατ’ απαίτηση της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας έχουμε υποβάλλει ένα σχέδιο νόμου το οποίο βοηθάει στην ταχεία επίλυση της εκδόσεως των αδειών. Αυτό βέβαια είναι ζήτημα της Βουλής των Ελλήνων τι θα αποφασίσει. Ένα ακόμα θέμα που μας απασχόλησε είναι τα τυχερά παιχνίδια, τα οποία εκμεταλλεύονται τον κόσμο και συνεργαζόμαστε σε αυτό το θέμα με την Εθνική Επιτροπή Ελέγχου Παιγνίων, για την εξεύρεση λύσεων. Ελπίζω ότι με τη συνεργασία αυτή θα υπάρχει μια βοήθεια για να ξεκαθαρίσει τι είναι τυχερό παίγνιο και τι δεν είναι, πάντως έχουν επιβληθεί σοβαρά πρόστιμα και μου κάνει εντύπωση ότι οι σταθμοί δεν το λαμβάνουν υπόψη. Τα πρόστιμα μπορεί να βεβαιώνονται και να πληρώνονται ενδεχομένως, βέβαια έχουμε κάνει συμβάσεις με τις εταιρείες οι οποίες έχουν αναλάβει την υποχρέωση να πληρωθούν τα πρόστιμα. Αντιλαμβάνεστε τι συμφέρονται υπάρχουν εκεί. Νομίζω πάντως ότι κάνουμε αυτό που λέει το Σύνταγμα και ο Νόμος, κάνουμε το καθήκον μας».

Αυξημένα πρόστιμα

Το ΕΣΡ επέβαλε πρόστιμα συνολικού ύψους 6.538.000 ευρώ, επέβαλε κατά το 2012, αυξημένα κατά 4.513.000 ευρώ σε σχέση με το 2011 τα οποία ήταν 2.025.000 ευρώ. Από αυτό το ποσό τα 6.355.000 ευρώ έχουν επιβληθεί σε τηλεοπτικούς σταθμούς και 183.000 σε ραδιοφωνικούς σταθμούς. Τα στοιχεία αυτά περιλαμβάνονται στην έκθεση πεπραγμένων που εγκρίθηκε από την Ολομέλεια του ΕΣΡ για το 2012 και κατατέθηκε στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας.

Η αύξηση των προστίμων των τηλεοπτικών σταθμών οφείλεται σε σημαντικό βαθμό στον υπερδιπλασιασμό των αποφάσεων που αφορούν παιχνίδια τύπου «CALL FOR CASH», «ΤΗΛΕΚΥΒΟΣ», «BOING», «NIGHT QUIZ», κ.λπ.. Χαρακτηριστικά αναφέρεται πως μέσα στο 2012το Εθνικό Συμβούλιο Ραδιοτηλεόρασης εξέδωσε 50 αποφάσεις προστίμου για προβολή απαγορευμένου παιγνίου, ενώ το 2011 εξέδωσε μόλις 5 αποφάσεις χρηματικής κύρωσης.

Κατά το 2012, το ΕΣΡ έγινε δέκτης πλήθος καταγγελιών από τηλεθεατές για εκμετάλλευσή τους από τα τηλεπαιχνίδια που προβάλλονται από τηλεοπτικούς σταθμούς. Το Συμβούλιο διαπίστωσε την παρανομία και επέβαλε σε τηλεοπτικούς σταθμούς διοικητικές κυρώσεις προστίμου και διακοπής της προβολής του τηλεπαιχνιδιού. Μερικές από αυτές τις αποφάσεις ακυρώθηκαν από το ΣτΕ, με την αιτιολογία ότι κατά την προβολή των τηλεπαιχνιδιών ενημερώνονται οι τηλεθεατές για τους όρους συμμετοχής τους σε αυτά και επομένως δεν έχει συντελεστεί παραπλάνησή τους. Το ΕΣΡ επέβαλε διοικητικές κυρώσεις για παράβαση του άρθρου 53 του Ν. 4002/2011, σύμφωνα με το οποίο για την νόμιμη προβολή τυχερών παιγνίων απαιτείται άδεια της Επιτροπής Ελέγχου και Εποπτείας Παιγνίων. Παρά την επιβολή σοβαρών προστίμων εξακολουθεί η προβολή των τηλεπαιχνιδιών και συνάγεται ότι είναι σοβαρά τα κέρδη των επιχειρήσεων και οι αντίστοιχες δαπάνες των συμμετεχόντων τηλεθεατών.

Το 2012 παρατηρήθηκε αύξηση του συνολικού αριθμού των αποφάσεων κατά 22,08% σε σύγκριση με το 2011, η οποία συνοδεύτηκε από αύξηση των προστίμων κατά 4.513.000 ευρώ. Από τις 669 αποφάσεις, οι 354 αφορούν τηλεοπτικούς σταθμούς και οι 315 ραδιοφωνικούς σταθμούς.

Στο σύνολο των 669 αποφάσεων, την πρώτη θέση, με ποσοστό 38,86%, καταλαμβάνουν οι κυρώσεις, κυρίως λόγω της υψηλής συγκέντρωσης που παρουσιάζουν στους τηλεοπτικούς σταθμούς (55,65% επί του συνόλου των αποφάσεων για τηλεοπτικούς σταθμούς) και ακολουθούν οι εγκρίσεις με ποσοστό 35,72%, με υψηλή συγκέντρωση στους ραδιοφωνικούς σταθμούς (48,57% στο σύνολο των αποφάσεων για ραδιοφωνικούς σταθμούς).

Εντός του 2012 εκδόθηκαν 4 αποφάσεις άδειας λειτουργίας ραδιοφωνικών σταθμών, 23 αποφάσεις για ανάκληση άδειας λειτουργίας και 9 αποφάσεις απόρριψης αίτησης για χορήγηση άδειας. Επίσης εκδόθηκαν 31 αποφάσεις έγκρισης μεταβίβασης τηλεοπτικών σταθμών και 13 αποφάσεις απόρριψης μεταβίβασης τηλεοπτικών σταθμών. Επίσης, εκδόθηκαν 83 αποφάσεις έγκρισης μεταβίβασης ραδιοφωνικών σταθμών και 22 αποφάσεις απόρριψης μεταβίβασης ραδιοφωνικών σταθμών. Παράλληλα, κατά το 2012 εκδόθηκαν 27 αποφάσεις οριστικής διακοπής λειτουργίας ισάριθμων ραδιοφωνικών σταθμών και 10 αποφάσεις οριστικής διακοπής λειτουργίας τηλεοπτικού σταθμού.

Έως το τέλος του 2012, στο Μητρώο Επιχειρήσεων του Τμήματος Ελέγχου Διαφάνειας του ΕΣΡ ήταν εγγεγραμμένες 131 τηλεοπτικές επιχειρήσεις (των νομίμως λειτουργούντων τηλεοπτικών σταθμών), 948 ραδιοφωνικές επιχειρήσεις, 398 εκδοτικές, 230 διαφημιστικές, 13 επιχειρήσεις έρευνας ραδιοτηλεοπτικής αγοράς, 21 εταιρείες παραγωγής οπτικοακουστικών μέσων και 46 επιχειρήσεις δημοσκοπήσεων.

Ακολουθήστε το Newpost.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο Newpost.gr