current views are: 10

3 Φεβρουαρίου 2021
Δημοσίευση00:22

Ο κορωνοϊός στο μικροσκόπιο του «DIRECT»: Τι λένε οι ειδικοί για εμβόλια, lockdown και τις μεταλλάξεις που αλλάζουν το επιδημιολογικό τοπίο

Οι καλεσμένοι στην εκπομπή «Τάκης Χατζής DIRECT» που προβλήθηκε στην τηλεόραση του Alpha ανέλυσαν το φλέγον ζήτημα της πανδημίας του κορωνοϊού που αφορά ολόκληρη την ελληνική κοινωνία.

Δημοσίευση 00:22’

Οι καλεσμένοι στην εκπομπή «Τάκης Χατζής DIRECT» που προβλήθηκε στην τηλεόραση του Alpha ανέλυσαν το φλέγον ζήτημα της πανδημίας του κορωνοϊού που αφορά ολόκληρη την ελληνική κοινωνία.

Με το φλέγον ζήτημα της πανδημίας του κορωνοϊού που αφορά ολόκληρη την ελληνική κοινωνία, ασχολήθηκε την Τρίτη η εκπομπή «Τάκης Χατζής DIRECT» που προβλήθηκε στην τηλεόραση του Alpha. Έγινε εκτενής ανάλυση των εμβολίων, των μεταλλάξεων, αλλά και των μέτρων που βρίσκονται σε ισχύ

Καλεσμένοι της εκπομπής ήταν ο καθηγητής λοιμωξιολογίας του πανεπιστημίου Πατρών, Χαράλαμπος Γώγος, η πρόεδρος των νοσοκομειακών γιατρών, Ματίνα Παγώνη, ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου Αθανάσιος Εξαδάκτυλος και ο καθηγητής πολιτικής υγείας στο LSE και εκπρόσωπος της χώρας στους διεθνής οργανισμούς, Ηλίας Μόσιαλος. Παράλληλα παρέμβαση έκανε και ο υπουργός Υγείας, Βασίλης Κικίλιας.

Κικίλιας: «Πολλοί πίστεψαν ότι το ΕΣΥ δεν θα αντέξει»

Για την παράδοση των εμβολίων στη χώρα ο κ. Κικίλιας τόνισε: «Εμείς έχουμε μία οργανωμένη επιχείρηση εμβολιασμού του πληθυσμού που λέγεται “Ελευθερία”, πάει πολύ καλά μέχρι τώρα σε ότι αφορά το πως εμβολιάζουμε, στο να μην ταλαιπωρείται ο κόσμος στο να σεβόμαστε τον πολίτη, να υπάρχει ασφάλεια στον εμβολιασμό, να υπάρχει διαφάνεια και ενημέρωση».

«Όπως έρχονται τα εμβόλια ο ρυθμός είναι πολύ ικανοποιητικός. Αν με ρωτάτε αν θα θέλαμε οι πολυεθνικές του φαρμάκου με βάση τις συμφωνίες από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να φέρουν μεγαλύτερες ποσότητες εμβολίων, κοινώς να σεβαστούν τα συμβόλαια που έχουν υπογράψει με την ΕΕ, είναι προφανές αυτό και θεωρώ ότι η ΕΕ είναι πολύ ισχυρή και ενωμένη μπορεί να πιέσει και να διαπραγματευτεί γι’ αυτό τον στόχο», σημείωσε ο υπουργός.

Για τον ρόλο του υπουργείου Υγείας στις αποφάσεις των εμπειρογνωμόνων για τα μέτρα που λαμβάνονται ο Βασίλης Κικίλιας τόνισε ότι «περάσαμε ένα πρώτο κύμα στο οποίο είχαμε ένα σκληρό οριζόντιο lockdown με πολύ μεγάλη επιτυχία, πολύ νωρίς. Στο δεύτερο κύμα δοκιμάστηκε το ΕΣΥ, πολλοί πίστεψαν ότι δεν θα αντέξει, έμεινε όρθιο με ηρωικές προσπάθειες των γιατρών μας, των νοσηλευτών, του διοικητικού προσωπικού. Ενώσαμε το ΕΣΥ με τον ιδιωτικό τομέα, συνεφημέρευσαν, στείλαμε γιατρούς παντού, στηρίξαμε τη βόρεια Ελλάδα και τώρα βρισκόμαστε μπροστά από μία πρόκληση».

«Η κοινωνία μας είναι κουρασμένη, υπάρχει το εμβόλιο μπροστά μας γι’ αυτό και ζητάμε να κάνουμε υπομονή και να αντέξουμε λίγο ακόμα, υπάρχει ελπίδα μπροστά, υπάρχει όμως και η ανησυχία για το τρίτο κύμα που χτυπάει σκληρά τις υπόλοιπες ευρωπαϊκές χώρες και κάνουμε ό,τι είναι ανθρωπίνως δυνατό έτσι ώστε να ελέγξουμε αυτό το τρίτο κύμα και να μπορέσουμε και να προστατεύσουμε τους συμπολίτες μας και άρα το ΕΣΥ να μπορεί να εξυπηρετήσει τα περιστατικά τα οποία προκύπτουν», τόνισε ο Βασίλης Κικίλιας.

«Η δημόσια υγεία, δηλαδή η αξία της ανθρώπινης ζωής, είναι πάνω απ’ όλα. Θεωρώ ότι θα συνεχίσουμε να εμβολιάζουμε υγειονομικούς και συνανθρώπους μας σε κλειστές δομές, τους μεγάλους σε ηλικία. Ήδη προχωράμε από τις ηλικίες 85 και άνω στις 80-84 και θα πάμε και παρακάτω με την έλευση και άλλων εμβολίων και τις ευπαθείς ομάδες. Και αυτό είναι ένα πολύ σημαντικό, κομβικό κομμάτι, μέχρι να φτάσουμε και στην υπόλοιπη κοινωνία. Αυτούς που σας περιέγραψα πριν, κατά κύριο λόγο χτυπάει βάναυσα, σκληρά αυτή η νόσος. Αυτοί οι συμπολίτες μας έχουν κατά κύριο λόγο υψηλή θνητότητα και νοσηρότητα. Το πρώτο βήμα για να αντιμετωπίσουμε την covid-19 είναι να μεριμνήσουμε έτσι ώστε να εμβολιάσουμε αυτά τα μεγάλα κομμάτια της κοινωνίας μας και του πληθυσμού μας και μετά θα προχωρήσουμε και στους υπόλοιπους πολίτες. Θεωρώ ότι θα μπορέσουμε να τα καταφέρουμε», σημείωσε.

«Με πονάει και με στεναχωρεί η απώλεια έστω και μίας ζωής. Έχει πληρώσει και η Ελλάδα φόρο αίματος γι’ αυτό και οι κινήσεις και οι αποφάσεις είναι λελογισμένες, προσεκτικές, έτσι ώστε να μπορέσουμε να τα καταφέρουμε όσο καλύτερα γίνεται», επεσήμανε.

«Καταλαβαίνω ότι είναι μεγάλη ανάγκη να λειτουργήσουμε το καλοκαίρι, είναι η βαριά βιομηχανία μας ο τουρισμός, αλλά και ότι όσο περνούν οι εβδομάδες και οι μήνες, ο κόσμος κουράζεται και γίνεται πιο ανυπόμονος. Το μήνυμα που θέλω να περάσω στην κοινωνία και τον κόσμο είναι “κουράγιο και υπομονή”. Είμαστε κοντά στη λύση ενός τεράστιου προβλήματος. Αν βοηθήσουμε όλοι και δείξουμε όλοι συνέπεια, τηρήσουμε τα μέτρα ατομικής προστασίας, σεβαστούμε την οικογένειά μας, τους πιο μεγάλους σε ηλικία και τις ευπαθείς ομάδες. Θα τα καταφέρουμε, το έχει αποδείξει αυτή η χώρα ότι ενωμένοι πάντα τα καταφέρνουμε καλύτερα και αυτό είναι και το μυστικό της επιτυχίας μας τώρα», είπε ο υπουργός Υγείας.

Γώγος: Ποιος ο κίνδυνος για τις «κόκκινες» περιοχές

«Η πανδημία ξεκίνησε πριν από ένα χρόνο με το πρώτο κύμα το οποίο ήταν εντυπωσιακό και αντιμετωπίστηκε με ένα σκληρό lockdown το οποίο ήταν και εύκολο. Ήταν η φάση που δεν ξέραμε και πολλά πράγματα για τον ιό και ο μόνος τρόπος για να τον αντιμετωπίσουμε ήταν να κλείσουμε τα πάντα και το κάναμε επιτυχώς», είπε ο κ. Γώγος.

«Το θετικό σε αυτή τη φάση είναι ότι το προλάβαμε εγκαίρως στην Ελλάδα. Και άλλες χώρες κάνανε lockdown αλλά καθυστερημένα. Εμείς προβλέψαμε, την κατάσταση και είμασταν αρκετά γρήγοροι», συμπλήρωσε, τονίζοντας ότι σε αυτή την περίπτωση είναι πάρα πολύ σημαντικό κάποιος να είναι γρήγορος και να έχει γρήγορα αντανακλαστικά γιατί έτσι προλαβαίνουμε πράγματα τα οποία είναι δύσκολο να διαχειριστούμε.

«Μπήκε η ύφεση, το καλοκαίρι άνοιξαν πράγματα, έγινε αυτό που λέμε ελεγχόμενη κανονικότητα, την οποία θέλαμε γιατί η πανδημία αυτή έχει και πολλές κοινωνικές και οικονομικές παραμέτρους που τις κοιτάμε πάντα σε αυτές τις περιπτώσεις και δυστυχώς ήρθε το δεύτερο κύμα το οποίο ήταν πιο δύσκολο. Ήταν πιο βαρύ, πιο μεγάλο, είχε μεγαλύτερη διασπορά και ελέγχθηκε δυσκολότερα», τόνισε ο καθηγητής.

«Καταφέραμε και το ελέγξαμε σαν χώρα. Έφτασε σε ένα σημείο στο οποίο σταθεροποιήθηκε, δεν συνέχισε να κατεβαίνει προς τα κάτω, τουλάχιστον σε μερικές δύσκολες περιοχές που έχουν μπει στο “κόκκινο”», είπε.

Αναφορικά με τις κόκκινες περιοχές, ο ίδιος εξήγησε ότι είναι αυτές που βρίσκονται στο όριο να μπουν σε ένα τρίτο κύμα. «Αυτό θέλουμε να το αποφύγουμε. Υπάρχει μία δυναμική της πανδημίας αυτή τη στιγμή, ιδιαίτερα στις “κόκκινες” περιοχές. Στην Ελλάδα τα κρούσματα δεν είναι και τόσο πολλά.

Γι’ αυτές τις περιοχές τόνισε ότι είναι «δύσκολες» περιοχές «και δυστυχώς ανάμεσα σε αυτές είναι και το λεκανοπέδιο, ένα μέρος όπου η πιθανή διασπορά μπορεί να δημιουργήσει πολύ δύσκολες και απρόβλεπτες καταστάσεις. Αυτό μας ανησυχεί αυτή τη στιγμή μαζί με κάποιες άλλες περιοχές», είπε αναφέροντας κάποια παραδείγματα όπως είναι η Πάτρα, η Εύβοια και η Βοιωτία.

«Προσπαθούμε να κρατήσουμε τα πράγματα σε τέτοιο επίπεδο που να είναι ελεγχόμενα, γι’ αυτό βλέπετε περιοριστικά μέτρα τα οποία δεν είναι δραματικά μεν, είναι όμως σημαντικά», επεσήμανε.

«Υπάρχουν παράμετροι που είναι ανησυχητικοί. Τα μάτια μας είναι σε δύο κατευθύνσεις. Μία είναι το επιδημιολογικό φορτίο και το δεύτερο είναι η υποστήριξη η υγειονομική από το σύστημα υγείας. Και τα δύο φαίνεται αυτή τη στιγμή να είναι λίγο στρυμωγμένα, όχι σε βαθμό για να δημιουργηθεί πανικός, χρειάζεται όμως εγρήγορση», επεσήμανε.

Για το θέμα της ανοσίας ο κ. Γώγος είπε: «Μερικά κράτη είχαν κάνει σημεία τους την ανοσία της αγέλης και έψαχνα ΜΕΘ και δεν έβρισκαν. Η αλήθεια είναι ότι με αυτόν τον ιό υπάρχουν πολλά προβλήματα τα οποία δεν τα έχουμε λύσει ακόμα. Το ένα είναι ότι η ανοσία που αφήνει ο ιός αυτός, δεν ξέρουμε πόσο κρατάει, μπορεί δηλαδή να ελαττωθούν τα αντισώματα σε αυτούς που νοσούν φυσικά και να μην κρατήσει αυτί και να έχουμε την ανοσία που χρειάζεται και δεύτερον, για να γίνει η ανοσία της αγέλης χρειάζεται να εμβολιάσουμε 6 δις. ανθρώπους. Με τη νόσηση αυτή καθ’ αυτή δεν μπορούμε να περιμένουμε κάτι γιατί θα έχουμε απώλειες ζωών. Πρέπει να στοχεύουμε στον περιορισμό της νόσου και όχι στην ανοσία αγέλης. Τα 100 εκατ (κρούσματα παγκοσμίως), δεν κάνουν κάτι στην ανοσία και στην Ελλάδα τα εκατοντάδες χιλιάδες που έχουμε, δεν θα κάνουν ανοσία αγέλης, εξήγησε, ενώ τόνισε ότι για να πετύχουμε την ανοσία της αγέλης πρέπει να γίνει ανοσοποίηση του πληθυσμού μέσω του εμβολιασμού.

«Χτίζουμε ένα τείχος ανοσίας. Ο στόχος μας είναι μέχρι το καλοκαίρι έστω μέχρι τον Μάιο να εμβολιαστούν οι μεγάλοι και οι ευάλωτοι για να ελαττωθεί το φορτίο στο σύστημα υγείας», είπε.

Για τις μεταλλάξεις ο κ. Γώγος σημείωσε ότι δεν τον τρομάζουν. «Πρέπει να είμαστε ψύχραιμοι για να τις αντιμετωπίσουμε. Με ανησυχούν. Το θέμα τον μεταλλάξεων στον κορωνοϊό, υπήρχε εξ’ αρχής, όταν έρχεται μία πανδημία, αυτό που σε ανησυχεί είναι αν θα έρθουν μεταλλάξεις που θα κάνουν δυσκολότερη τη διαχείρισή της θεραπευτικά και κυρίως προληπτικά για τα εμβόλια», πρόσθεσε.

«Μέχρι στιγμής είχαμε καλά νέα, δηλαδή ότι ο ιός μεταλλάσσεται αργά και λιγότερο από άλλες κατηγορίες. Τελευταία έχουν αρχίσει και εμφανίζονται μεταλλάξεις λόγω των θεραπειών και του συγχρωτισμού», είπε.

Ο ίδιος εξήγησε πως γίνονται οι μεταλλάξεις. «Εάν υπάρχει πολύ ιικό φορτίο, ο ιός πολλαπλασιάζεται και όσο ποιο πολύ πολλαπλασιάζεται τόσο πιο εύκολο είναι κάποια στιγμή να γίνει το λάθος και να γίνει μία μετάλλαξη που θα τον κάνει ισχυρότερο ως προς τη μεταδοτικότητά του ή την τοξικότητά του».

«Αυτή τη στιγμή έχουμε τρεις μεταλλάξεις, κυρίως τη Βρετανική που είναι η πιο επικρατούσα αυτή τη στιγμή. Προέκυψαν και άλλες δύο οι οποίες τον έκαναν πιο μεταδοτικό», είπε.

Μάλιστα εξήγησε ότι αυτό θα πρέπει να μας απασχολήσει για δύο λόγους: «Ο ένας είναι ότι τα μέτρα πρέπει να είναι πιο σφιχτά, δηλαδή να ενταθούν τα υπάρχοντα μέτρα. Το δεύτερο είναι να επιτηρούμε για να βλέπουμε ποια είναι αυτά τα μεταλλαγμένα στελέχη που επικρατούν και τι διασπορά έχουν στη  κοινότητα».

Για την ασφάλεια των εμβολίων: «Τα εμβόλια είναι ασφαλέστατα και αποτελεσματικότατα, παραπάνω απ’ ότι περιμέναμε. Δεν στηριζόμαστε πια μόνο στις κλινικές μελέτες που τελείωσαν και ήταν ασφαλείς, έχουμε εκατομμύρια δόσεις που έχουν γίνει στον αληθινό κόσμο, όχι σε επιλεγμένους ασθενείς», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Αναφορικά με το ποιο από τα εμβόλιο είναι το καλύτερο, είπε ότι «είναι όλα το ίδιο αποτελεσματικά».

Για το αν οι μεταλλάξεις μπορούν να φέρουν τρίτη δόση του εμβολίου είπε: «Αυτή τη στιγμή τα δεδομένα που έχουμε είναι ότι τα δύο υπάρχοντα εμβόλια της Pfizer και της Moderna καλύπτουν τη Βρετανική μετάλλαξη.

«Η φαρμακοβιομηχανία προσπαθεί να δημιουργήσει ένα εμβόλιο που να μπορεί να δώσει μία δράση αντιγονική που να καλύπτει τις συγκεκριμένες αλλαγές που υπάρχουν στο γονιδίωμα», ανέφερε.

Για τις κινητοποιήσεις κατά των lockdown σε όλο τον κόσμο ο καθηγητής είπε: «Καταλαβαίνει ο κόσμος ότι υπάρχει ένα πρόβλημα στο οποίο δεν έχει βρεθεί ακόμα η ιδανική λύση, είναι δύσκολο να βρεθεί, οφείλουμε όμως όλοι να μιλάμε με τον κόσμο και να του εξηγούμε ότι προσπαθούμε να βρούμε λύση».

Παγώνη: Πρέπει να αυξηθούν τα δρομολόγια των ΜΜΜ

«Τα πράγματα είναι δύσκολα, συνεχίζουν να είναι δύσκολα. Βέβαια το θέμα είναι ότι η πανδημία περνάει με εξάρσεις και υφέσεις. Υπήρχαν μήνες που ήταν πιο ελεγχόμενη η κατάσταση, τώρα έχουν αρχίσει πάλι και δυσκολεύουν», ανέφερε η κ. Παγώνη.

Μάλιστα ανέλυσε και τα στοιχεία των νοσηλειών στις απλές κλίνες και τις κλίνες ΜΕΘ, αλλά και τω εισαγωγών στα νοσοκομεία.

Η ίδια εξήγησε ότι την προηγούμενη εβδομάδα είχαμε μία κάλυψη σε όλη την επικράτεια των μονάδων εντατικής θεραπείας στο 44% και ότι μέσα σε 4-5 ημέρες έχουμε πάει σε όλη την επικράτεια στο 55%.

Αναφορικά με την Αττική όπου υπάρχει πολύ αυξημένο ιικό φορτίο είπε ότι αυτή τη στιγμή, ενώ είμασταν στο 55% κάλυψη κλινών ΜΕΘ, έχουμε φτάσει στο 65%.

«Αυτό σημαίνει ότι πρέπει καθημερινά βήμα βήμα να ελέγχουμε τις παραμέτρους, τον αριθμό των κρουσμάτων, τον αριθμό των διασωληνωμένων, των θανάτων και βέβαια αυτών που νοσηλεύονται στις απλές κλίνες covid γιατί ένα ποσοστό 10% σίγουρα θα διασωληνωθεί. Πρέπει να αποφασίζουμε για το τι θα κάνουμε και ποιο θα είναι το επόμενο βήμα. Δεν χρειάζεται πανικός γιατί όλον αυτό τον καιρό προσπαθήσαμε και αντιμετωπίσαμε την κατάσταση παρόλο που και το προσωπικό στα νοσοκομεία έχει νοσήσει και σε καραντίνα μπήκε πάρα πολύς κόσμος και αναγκαστήκανε και από την Αττική να φύγουν γιατροί», τόνισε η κ. Παγώνη.

«Είμαστε στο παρά πέντε ενός νέου κύματος, είμαστε κοντά στο να μπούμε στο τρίτο κύμα», σημείωσε.

«Έχουμε να κάνουμε με έναν ιό άγνωστο σε εμάς από τον πρώτο μήνα, παλεύουμε αυτόν τον ιό ο οποίος είναι πολύ επιθετικός, είναι μολυσματικός, είχαμε θανάτους, το μελετάμε. Οι μελέτες ξεκίνησαν από το εξωτερικό που είχαν τα πολλά κρούσματα, εμείς είχαμε πολύ λιγότερα, ξεκίνησαν μελέτες και εδώ», ανέφερε, τονίζοντας ότι «φως στο τούνελ θα υπάρχει με τα εμβόλια».

«Υπάρχουν δύο παράμετροι που θα πρέπει αυτές τις ημέρες να προσέξουμε πολύ για να μην έχουμε αύξηση των κρουσμάτων. Πρέπει οπωσδήποτε να γίνουν περισσότερα τεστ, επειδή έχουμε ακόμα, ειδικά στην Αττική, αύξηση ιικού φορτίου. Η δεύτερη είναι ότι πρέπει να προσέξουμε τα μέσα μαζικής μεταφοράς. Στα ΜΜΜ μπορεί να φοράμε μάσκες, όμως οι αποστάσεις δεν τηρούνται, δεν μπορούν α τηρηθούν, γι’ αυτό πρέπει να αυξηθούν και τα δρομολόγια, είπε χαρακτηριστικά η κ. Παγώνη.

Για τα εμβόλια είπε: «Εμείς έχουμε βάλει στόχους. Υπάρχει ένας σχεδιασμός του εμβολιασμού, είχαμε ξεκινήσει με 1.017 κέντρα, τώρα έχουν μπει και τα νοσοκομεία στους εμβολιασμούς, τα κέντρα δεν λειτουργούν όλα, πιστεύω ότι θα λειτουργήσουν και τα υπόλοιπα αφού ενισχυθούν με προσωπικό και ο στόχος είναι τέλος Ιουνίου να υπάρχει ένας εμβολιασμός στο 50-60% για να υπάρχει σχετική ανοσία».

«Ο κόσμος που έχει κάνει την πρώτη δόση, νομίζει ότι όλα πάνε καλά και έχει αμέσως αντισώματα και μπορεί να χαλαρώσει. Δεν είναι έτσι, κάνουμε την πρώτη δόση και σε περίπου δέκα ημέρες ξεκινάμε να έχουμε έναν αριθμό αντισωμάτων όχι πάρα πολύ μεγάλο, γύρω στο 50%, αλλά να ξέρουν ότι πρέπει να συνεχίσουν και να τηρούν τα μέτρα και τη μάσκα και τις αποστάσεις», τόνισε.

Για τις μεταλλάξεις είπε ότι «ο ιατρικός κόσμος γνωρίζει τις μεταλλάξεις και από τους ιούς και από τους κορωνοϊούς, δεν είναι κάτι καινούριο, αυτό που έχει σημασία είναι πως θα το αντιμετωπίσουμε. Σημασία έχει να περιορίσουμε τα κρούσματα, να περιορίσουμε τις παραμέτρους, δεν μας τρομάζουν οι μεταλλάξεις, μπορούν να αντιμετωπιστούν. Ήδη έχουν προχωρήσει και οι αναλύσεις που γίνονται στα ειδικά εργαστήρια και εδώ και στη Βρετανία και προσπαθούμε να εντοπίσουμε ακριβώς, πως θα γίνει όλη αυτή η κατάσταση και πως θα αντιμετωπιστεί».

Η αποτελεσματικότητα των εμβολίων

«Τα εμβόλια είναι η λύση πλέον σε έναν επιθετικό, μολυσματικό ιό που ζούμε τώρα δέκα μήνες και όλοι γνωρίσαμε τα αποτελέσματά του. Εμείς μιλήσαμε με επιστημονικά δεδομένα και με παραδείγματα που ζούμε στην καθημερινότητά μας και στα νοσοκομεία μας. Το 30% της έρευνας που δεν έχει πειστεί ακόμα ότι πρέπει να κάνει το εμβόλιο, θα πρέπει με όλα αυτά που λέμε καθημερινά, με αυτά που αποδεικνύουμε επιστημονικά και όχι με προσωπικές απόψεις να πειστεί για να βγούμε από αυτή την ιστορία. Ο ιός δεν θα φύγει, εδώ θα είναι, αλλά πλέον δεν θα ζούμε σε αυτή την κόλαση που ζούμε επί δύο μήνες», είπε χαρακτηριστικά η Ματίνα Παγώνη.

Γιατί δεν έρχονται στην Ελλάδα τα εμβόλια της Ρωσίας και της Κίνας

Αναφερόμενος στα εμβόλια ο καθηγητής πολιτικής υγείας στο LSE και εκπρόσωπος της χώρας στους διεθνής οργανισμούς, Ηλίας Μόσιαλος είπε: «Αν οι Ευρωπαίοι είχαν κινηθεί λίγο νωρίτερα αναφορικά με την έγκριση των εμβολίων, πιθανώς η Ευρώπη να είχε προλάβει να πάρει περισσότερες ποσότητες, αυτό δεν σημαίνει όπως ότι δεν έχει διασφαλίσει τις συγκεκριμένες ποσότητες

Για την παραγωγή των εμβολίων ο καθηγητής ανέφερε: «Σε επίπεδο ΕΕ, αυτή τη στιγμή υπάρχουν παραγγελίες που αντιστοιχούν σε 880 εκατ. πολίτες, κοντά στον διπλάσιο αριθμό των πολιτών των Ευρωπαϊκών κρατών μελών της ΕΕ για τα πέντε εμβόλια για τα οποία έχει ανακοινωθεί ότι είναι αποτελεσματικά ή σχετικώς αποτελεσματικά και έχουν γίνει παραγγελίες και για άλλα εμβόλια για τα οποία θα μάθουμε τους επόμενους μήνες. Οπότε θέμα επάρκειας δεν υπάρχει, το θέμα είναι το χρονοδιάγραμμα παράδοσης και εδώ είδαμε ότι υπήρχαν κάποιες καθυστερήσεις, κυρίως με την AstraZeneca, έγιναν μικρές διορθώσεις».

«Το σημαντικό είναι τι θα γίνει από τον Απρίλιο και μετά γιατί εκεί πρέπει να μας πουν οι εταιρείες αν θα μπορέσουν να ικανοποιήσουν τις υποχρεώσεις για το δεύτερο τρίμηνο και κυρίως μετά το τρίτο τρίμηνο», σημείωσε.

Αναφορικά με το ρωσικό και το κινεζικό εμβόλιο, ο καθηγητής εξήγησε ότι οι χώρες αυτές δεν έχουν καταθέσει τα δεδομένα στον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων έτσι ώστε να τα εξετάσει και να κρίνει αν είναι ασφαλή ή όχι.

Για το αν χρειάζονται νέα μέτρα στην Ελλάδα: «Θα περιμένουμε να δούμε πως θα εξελιχθεί η κατάσταση. Αργά θα είναι και στο τέλος εάν η ελληνική οικονομία για κάθε μήνα που έχουμε σκληρό lockdown, χάνει 6,6 δισ. ευρώ και αυτό αυξάνει την ανεργία σημαντικά και αν υπάρχει μακροχρόνια ανεργία, θα έχουμε θανάτους λόγω μακροχρόνιας ανεργίας, δηλαδή θα έχουμε νοσήματα στους ανέργους. Επίσης την ψυχική υγεία των παιδιών δεν θα πρέπει να την υποτιμάμε καθόλου».

«Αν τα δεδομένα μας δείξουν ότι πρέπει να πάμε για αυστηροποίηση των μέτρων τότε προφανώς πιστεύω ότι οι επιστήμονες της επιτροπής που έχουν καλύτερη πρόσβαση σε αυτά τα δεδομένα θα τα εξετάσουν και θα εισηγηθούν περισσότερα μέτρα», πρόσθεσε.

Τι είπε ο Εξαδάκτυλος για την περιπέτεια με τον κορωνοϊό

Ο κ. Εξαδάκτυλος μίλησε για την περιπέτεια που είχε με τον κορωνοϊό λέγοντας ότι νόσησε ελαφρά όπως προβλέπεται για όσους έχουν κάνει μόνο την πρώτη δόση του εμβολίου της Pfizer.

«Λέγεται ότι ακόμα και αν κανείς νοσήσει την επόμενη ημέρα του εμβολιασμού, θα περιμένει να έχει μία ελαφρύτερη νόσο απ’ ότι αν δεν είχε εμβολιαστεί, σε αυτή την περίπτωση αυτό επαληθεύτηκε», είπε χαρακτηριστικά.

Μάλιστα ο κ. Εξαδάκτυλος μέσα από την προσωπική του ιστορία θέλησε να τονίσει δύο χρήσιμα πράγματα: «Το ένα είναι ότι είναι πολύ εύκολο κάποιος να παραβλέψει τα συμπτώματα που θα τον οδηγήσουν στον γιατρό στην αρχή και είτε αδιάγνωστος, έχοντας την αίσθηση ότι είναι ελαφρά κρυολογημένος, να διασπείρει και να μολύνει άλλους ανθρώπους, είτε αδιάγνωστος, στην πρώτη φάση που μπορεί κάποιος να βοηθηθεί αποτελεσματικά φαρμακευτικά για να μην έχει βαρύτερη νόσο, να συναντήσει μία εβδομάδα ή δέκα ημέρες τη νόσο βαρύτερα. Το χρήσιμο αυτής της περιόδου είναι ότι με το παραμικρό σύμπτωμα θα πρέπει να αναζητήσουν ιατρική βοήθεια που υπό άλλες συνθήκες και σε άλλες εποχές δεν θα ασχολούταν καν».

Ο ίδιος μίλησε για τη δεύτερη δόση του εμβολίου λέγοντας ότι «για τη δεύτερη δόση υπάρχει μία μικρή ασάφεια. Οι οδηγίες οι οποίες υπάρχουν από πλευράς του αμερικανικού οργανισμού των λοιμώξεων λένε ότι αν θέλετε την κάνετε ή μπορείτε να την παρατείνετε έως και 3 μήνες από την πρώτη δόση».

Επιπλέον, ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου τόνισε ότι όσοι έχουν κάνει μπότοξ ή κάποια πλαστική επέμβαση, μπορούν να κάνουν άφοβα το εμβόλιο κατά του κορωνοϊού, καθώς δεν υπάρχουν δεδομένα που να τους το απαγορεύουν.