current views are: 12

30 Οκτωβρίου 2017
Δημοσίευση17:56

Αυτή είναι η κυβερνητική πρόταση για τον ΕΔΟΕΑΠ – Αντιδρούν οι εκδότες

Στη διάταξη περιλαμβάνεται και ο φόρος 2% επί του τζίρου των επιχειρήσεων που θα πηγαίνει στα Ταμεία του Οργανισμού.

Δημοσίευση 17:56’

Στη διάταξη περιλαμβάνεται και ο φόρος 2% επί του τζίρου των επιχειρήσεων που θα πηγαίνει στα Ταμεία του Οργανισμού.

Στη Βουλή αναμένεται να κατατεθεί το αμέσως προσεχές διάστημα η διάταξη που έχει επεξεργαστεί η κυβέρνηση για τη διατήρηση του ΕΔΟΕΑΠ, αφού πρώτα προηγηθεί η αλλαγή καταστατικού του.

Στη διάταξη περιλαμβάνεται και ο φόρος 2% επί του τζίρου των επιχειρήσεων που θα πηγαίνει στα Ταμεία του Οργανισμού. Μάλιστα, η συγκεκριμένη εισφορά μαζί με αυτές που προβλέπονται για περίθαλψη, επικούρηση και εφάπαξ για τα πρόσωπα που ήταν, κατά την έναρξη ισχύος του παρόντος Νόμου, ήδη ασφαλισμένα στον ΕΔΟΕΑΠ, ισχύουν αναδρομικά από 1/1/2017. Η υποχρέωση αυτή καταβάλλεται σε 10 ισόποσες μηνιαίες δόσεις, της πρώτης εξ αυτών καταβαλλόμενης μέχρι την 31-12-2017.

Η επίμαχη ρύθμιση έχει προκαλέσει την έντονη αντίδραση έξι εκδοτικών επιχειρήσεων οι οποίες σε ανακοίνωσή τους προειδοποιούν για το ενδεχόμενο απώλειας θέσεων εργασίας και προαναγγέλλουν προσφυγή στα ελληνικά και τα ευρωπαϊκά δικαστήρια.

Απαντώντας ο Πρόεδρος του ΔΣ του ΕΔΟΕΑΠ Νίκος Καρούτζος, ανέφερε πως η στάση των εκδοτικών επιχειρήσεων δεν προκαλεί καμία εντύπωση «Δεν προκαλεί καμία έκπληξη η αντίδραση μιας μερίδας εργοδοτών, στο σχέδιο διάσωσης του ΕΔΟΕΑΠ, όταν οι εργοδότες επί δεκαετίες είχαν μάθει να μην πληρώνουν εισφορές για την ασφάλιση των εργαζομένων τους. Όπως δεν αποτελεί έκπληξη και το γεγονός ότι το συνδικαλιστικό κατεστημένο του δημοσιογραφικού χώρου μετερχόμενο διαφόρων ψευδεπίγραφων επιχειρημάτων βρίσκεται σε πλήρη εναρμόνιση με κατ’ επάγγελμα μπαταχτσήδες εργοδότες. Άλλωστε έχουμε συνηθίσει σε εταιρίες ΜΜΕ που λειτουργούν με αφανείς χρηματοδότες» σημειώνει και προσθέτει: «Καλούμε την κυβέρνηση να προχωρήσει άμεσα στη ψήφιση των ρυθμίσεων για τη διάσωση του ΕΔΟΕΑΠ προκειμένου οι εργαζόμενοι στον τύπο να μην γίνουν έρμαια εργοδοτών με άδηλες προθέσεις και πόρους».

Ποιοι θα υπάγονται στον ΕΔΟΕΑΠ

Όπως προκύπτει από το σχέδιο αλλαγής του καταστατικού, στην ασφάλιση του ΕΔΟΕΑΠ θα υπάγονται πλέον όλοι οι μισθωτοί σε επιχειρήσεις ή εκμεταλλεύσεις ΜΜΕ, ανεξάρτητα του τρόπου διανομής, εκπομπής ή μετάδοσης, με άλλα λόγια δηλαδή και οι εργαζόμενοι σε ιστοσελίδες. Εξαιρούνται όσοι είναι ήδη μέλη του του Αλληλοβοηθητικού Σωματείου με την επωνυμία «ΕΠΙΚΟΥΡΙΚΟ ΤΑΜΕΙΟ ΑΡΩΓΗΣ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ-ΣΤΕΡΕΑΣ ΕΛΛΑΔΑΣ-ΕΥΒΟΙΑΣ» (Ε.Τ.Α.Σ.) και του ΝΠΙΔ με την επωνυμία «ΤΑΜΕΙΟ ΕΠΙΚΟΥΡΙΚΗΣ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ» (Τ.Ε.Α.Σ.) ή δικαιούνται να γίνουν μέλη, σύμφωνα με το Καταστατικό τους. Για ιατροφαρμακευτική- νοσοκομειακή περίθαλψη, ασφαλίζονται στον ΕΔΟΕΑΠ και οι συνταξιούχοι του Οργανισμού.

Οι εισφορές

Σύμφωνα με το σχέδιο ορίζεται εισφορά ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης 2,55% για τον ασφαλισμένο και 4,55% για τον εργοδότη. Για τους συνταξιούχους, η εισφορά ανέρχεται στο 5% του ποσού της σύνταξης.

Ως προς τις εισφορές για τις επικουρικές συντάξεις και το εφάπαξ, αυτές καθορίζονται ως εξής: Για την επικουρική ασφάλιση το ποσό της μηνιαίας εισφοράς υπολογίζεται σε ποσοστό 3,5% για τον ασφαλισμένο και σε ποσοστό 3,5% για τον εργοδότη επί των πάσης φύσεως τακτικών μηνιαίων αποδοχών του εργαζομένου. Για παροχή εφάπαξ οικονομικής ενίσχυσης το ποσό της μηνιαίας εισφοράς των ασφαλισμένων υπολογίζεται σε ποσοστό 1% επί των πάσης φύσεως τακτικών μηνιαίων αποδοχών του εργαζομένου.