MEDIA

Νέο τοπίο στα ΜΜΕ μετά την αδειοδότηση των τηλεοπτικών σταθμών από το ΕΣΡ

του Τάσου Τσιφόρου - Δημοσίευση 3 Μαΐου 2018, 15:07 / Ανανεώθηκε 3 Μαΐου 2018, 15:25
Νέο τοπίο στα ΜΜΕ μετά την αδειοδότηση των τηλεοπτικών σταθμών από το ΕΣΡ
Facebook Twitter Whatsapp

Η περιπέτεια της αδειοδότησης από τον Οκτώβριο του 2015 μέχρι σήμερα

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Με τη χθεσινή απόφαση του Εθνικού Συμβουλίου Ραδιοτηλεόρασης ανοίγει νέα σελίδα στην Ενημέρωση. Το ΕΣΡ αποφάσισε τη χορήγηση αδειών σε 5 τηλεοπτικά κανάλια: Alpha, Σκάι, Star, Ant1 και Εpsilon.

Απορρίφθηκε ομόφωνα η αίτηση της Ελληνικής Τηλεοπτικής συμφερόντων Βρυώνη, ενώ για την έβδομη άδεια που προέβλεπε το ΕΣΡ, δεν έχει εκδηλωθεί μέχρι στιγμής ενδιαφέρον.

Ικανοποίηση Παππά

Μετά την ανακοίνωση την απόφασης του ΕΣΡ ο υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών κι Ενημέρωσης Νίκος Παππάς εξέφρασε την ικανοποίησή του: «Το ΕΣΡ έκανε ένα μεγάλο βήμα για την ολοκλήρωση της διαδικασίας αδειοδότησης των τηλεοπτικών σταθμών. Κανείς πλέον δεν ισχυρίζεται ότι οι άδειες πρέπει να είναι άπειρες. Κανείς πλέον δεν ισχυρίζεται ότι δεν πρέπει να υπάρχει τίμημα. Η Πολιτεία ρυθμίζει. Η αεροπειρατεία πηγαίνει προς το τέλος.»

Η περιπέτεια της αδειοδότησης

Υπενθυμίζεται ότι τα τηλεοπτικά κανάλια για σχεδόν 30 χρόνια εξέπεμπαν χωρίς άδεια. Η κυβέρνηση επιχείρησε να ρυθμίσει το τηλεοπτικό τοπίο και από εκεί πέρα ξεκίνησε η περιπέτεια της αδειοδότησης, το χρονολόγιο της οποίας έχει ως εξής:

 

  • Οκτώβριος 2015. Ψηφίζεται ο «νόμος Παππά» για τη ρύθμιση του τηλεοπτικού τοπίου.

  • Ιανουάριος 2016. Ψηφίζεται τροπολογία που προέβλεπε τη μεταβίβαση στην κυβέρνηση της αρμοδιότητας χορήγησης των αδειών, σε περίπτωση αδυναμίας συγκρότησης του ΕΣΡ –το ΕΣΡ δεν είχε συγκροτηθεί λόγω ασυμφωνίας των κομμάτων.

  • Σεπτέμβριος 2016. Γίνεται διαγωνισμός για τη χορήγηση 4 τηλεοπτικών αδειών. Υπερθεματιστές οι Ant1, Σκάι, Καλογρίτσας και Μαρινάκης. Εκτός νυμφώνος Σαββίδης, Star και Alpha. Η πλευρά Καλογρίτσα αποτυγχάνει να καταθέσει τα απαραίτητα έγγραφα και η άδεια πηγαίνει στον πρώτο επιλαχόντα, την εταιρεία συμφερόντων Σαββίδη.

  • Οκτώβριος 2016 Το ΣτΕ έκρινε αντισυνταγματικό το άρθρο 2 του «νόμου Παππά». Σύμφωνα με την απόφαση το ΕΣΡ είναι το μόνο αρμόδιο να χορηγήσει τις τηλεοπτικές άδειες.

  • Νοέμβριος 2016.Μετά την απόφαση του ΣτΕ που επέτασσε τη συγκρότηση του ΕΣΡ, τα κόμματα επιτελούς συμφωνούν για τη στελέχωση του. Τοποθετείται ως πρόεδρος ο Θανάσης Κουτρομάνος, πρώην πρόεδρος του Αρείου Πάγου.

  • Ιούνιος 2017. Ψηφίζεται τροπολογία που καταργεί τον άρθρο 2 του νόμου Παππά.

  • Ιούλιος 2017. Το ΕΣΡ αποφασίζει να χορηγηθούν 7 άδειες τηλεοπτικών σταθμών πανελλαδικής εμβέλειας.

  • Νοέμβριος 2017. Προκηρύσσεται ο νέος διαγωνισμός για τις τηλεοπτικές άδειες

  • Μάιος 2018. Ανακοινώνεται η απόφαση του ΕΣΡ για την αδειοδότηση

Θετική υποδοχή

Ο χώρος του Τύπου σε γενικές γραμμές υποδέχτηκε θετικά το αποτέλεσμα του διαγωνισμού του ΕΣΡ. Αφενός λαμβάνει τέλος η «γκρίζα» ως προς τη νομιμότητα εποχή της ιδιωτικής τηλεόρασης, αφετέρου συνεχίσουν τη λειτουργία τους όλες οι τηλεοπτικές επιχειρήσεις που έχουν πραγματική υπόσταση και διασφαλίζονται οι θέσεις εργασίας.

Ωστόσο, επισημάνεται ότι η χτεσινή απόφαση αφορά «προσωρινούς δικαιούχους» τηλεοπτικών αδειών καθώς από τη Δευτέρα το ΕΣΡ θα υποδέχεται τις ενστάσεις των υποψηφίων. Οι ενστάσεις μπορούν να κατατεθούν εντός 10 εργάσιμων ημερών και ακολούθως, αφού περάσει ανάλογος χρόνος για να ελεγχθούν, θα ανακοινωθεί ο οριστικός κατάλογος των αδειούχων.

Στη συνέχεια θα κληθούν οι αδειούχοι στο ΕΣΡ, για να τους ανακοινωθεί το πότε θα πρέπει να καταθέσουν την πρώτη δόση, οπότε και θα λάβουν επισήμως την άδεια.

Ακολουθήστε το Newpost.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο Newpost.gr