current views are: 16

5 Σεπτεμβρίου 2018
Δημοσίευση10:28

ΕΣΡ: Τηλεοπτική άδεια και επίσημα σε ΣΚΑΪ, «Ε», Alpha, ANT1 και STAR

Οι τελικοί υπερθεματιστές για τις άδειες

Δημοσίευση 10:28’

Οι τελικοί υπερθεματιστές για τις άδειες

Ανακοινώθηκαν από το ΕΣΡ οι τελικοί υπερθεματιστές για τις τηλεοπτικές άδειες, χωρίς εκπλήξεις σε σχέση με την προσωρινή λίστα.

Έτσι σύμφωνα με την απόφαση, λαμβάνουν οριστική τηλεοπτική άδεια, έπειτα και από την εξέταση των φακέλων οι:

  • ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΝΤΟΤ ΚΟΜ ΑΝΩΝΥΜΗ ΡΑΔΙΟΤΗΛΕΟΠΤΙΚΗ ΚΑΙ ΕΜΠΟΡΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΠΑΡΟΧΗΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΩΝ ΚΑΙ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ (ΣΚΑΪ)
  • ΝΕΑ ΤΗΛΕΟΡΑΣΗ ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ (Έψιλον)
  • ALPHA ΔΟΡΥΦΟΡΙΚΗ ΤΗΛΕΟΡΑΣΗ Α.Ε.
  • ANTENNA TV ΑΝΩΝΥΜΟΣ ΕΤΑΙΡΕΙΑ
  • ΡΑΔΙΟΤΗΛΕΟΠΤΙΚΗ Α.Ε. (STAR)

Σύμφωνα με το ΕΣΡ, οι παραπάνω οριστικοί δικαιούχοι πρέπει να προχωρήσουν στην οριστική καταβολή της πρώτης δόσης της άδειάς τους – ύψους 3,5 εκατ. ευρώ (από τα 35 εκατ. που είναι το συνολικό τίμημα) μέσα σε 15 ημέρες από τη δημοσιοποίηση της απόφασης.

Δείτε εδώ ολόκληρη την απόφαση του ΕΣΡ

Σε περίπτωση μη έγκαιρης καταβολής της πρώτης δόσης, ο δικαιούχος εκπίπτει αυτομάτως από την άδεια και καταπίπτει η εγγυητική επιστολή για τη συμμετοχή στον διαγωνισμό.

Στο ίδιο διάστημα  οι τηλεοπτικοί σταθμοί θα πρέπει να στείλουν στο ΕΣΡ τα σχετικά δικαιολογητικά για την προέλευση των χρημάτων. Ακολούθως θα λάβουν και τυπικά τα έγγραφα για τις άδειες, ενώ το Συμβούλιο, εντός εξαμήνου θα πρέπει να ελέγξει κατά πόσο οι υπερθεματιστές κινούνται μέσα στο πλαίσιο του νόμου όσον αφορά τον αριθμό των εργαζομένων, τις εγκαταστάσεις τους και το περιεχόμενο του προγράμματός τους.

Τέλος όπως ανακοινώθηκε από το ΕΣΡ, τώρα που ελαφρύνθηκε ο φόρτος εργασίας του Οργάνου, θα αυστηροποιηθεί ο έλεγχος των καναλιών.

Ως γνωστόν, είχε απορριφθεί η αίτηση της «Τηλεοπτική Ελληνική» του επιχειρηματία Φίλιππου Βρυώνη καθώς κατά το ΕΣΡ, η εταιρεία δεν συμμορφώθηκε με τον όρο που της είχε τεθεί με την Απόφαση 63/2018.

Αξίζει να σημειωθεί πως πλέον απομένουν δύο αδιάθετες τηλεοπτικές άδειες. Αν κάποιος ενδιαφέρεται, θα πρέπει να εκδηλώσει το ενδιαφέρον του εγγράφως έως την επόμενη προκήρυξη αδειών εθνικής εμβέλειας (δηλ. τις θεματικές) στο ΕΣΡ, προσκομίζοντας τα απαραίτητα δικαιολογητικά.

Αν το ΕΣΡ θεωρήσει ότι η πρόταση είναι σοβαρή, υποχρεούται να προκηρύξει καινούρια διαγωνιστική διαδικασία. 

Ο υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών και Ενημέρωσης Νίκος Παππάς, σε tweet του ανάρτησε την απόφαση του ΕΣΡ, αναφέροντας «Habemus άδειες» προφανώς αναφερόμενος στον «λευκό καπνό» που επιτέλους βγήκε στο θέμα των τηλεοπτικών αδειών.