ΜΗΧΑΝΟΚΙΝΗΤΑ

Rally Dakar: Ανεβαίνει ο Ορφανός

Δημοσίευση 5 Ιανουαρίου 2011, 09:41 / Ανανεώθηκε 27 Ιουνίου 2013, 14:55
Rally Dakar: Ανεβαίνει ο Ορφανός
Facebook Twitter Whatsapp

Παρά την εξάντληση από τα 521 αγωνιστικά χιλιόμετρα και την άνοδο σε υψόμετρο 3.400 μέτρων στις Άνδεις, μεταξύ των Πόλεων San Miguel de Tucuman και San Salvador de Jujuy, ο Βασίλης Ορφανός κέρδισε 12 θέσεις –ανεβαίνοντας 79ος γενικής- στην 3η Ειδική Διαδρομή του φετινού Ράλι Ντακάρ (Τρίτη 4/01).

Παρά την εξάντληση από τα 521 αγωνιστικά χιλιόμετρα και την άνοδο σε υψόμετρο 3.400 μέτρων στις Άνδεις, μεταξύ των Πόλεων San Miguel de Tucuman και San Salvador de Jujuy, ο Βασίλης Ορφανός κέρδισε 12 θέσεις –ανεβαίνοντας 79ος γενικής- στην 3η Ειδική Διαδρομή του φετινού Ράλι Ντακάρ (Τρίτη 4/01).

Λίγο μετά το τέλος της υπερπροσπάθειας της ημέρας, ο Έλληνας πρωταθλητής εξήγησε από τον καταυλισμό του Jujuy ότι το τερέν της σημερινής Ειδικής του θύμισε αρκετά τα ελληνικά χώματα: "Ήταν μια δύσκολη ειδική με αρκετή πέτρα. Ταυτόχρονα όμως ήταν η ευκαιρία μου να κερδίσω με ασφάλεια μερικές θέσεις οδηγώντας επιθετικά σε εδάφη με πέτρα και βράχια που θύμιζαν πολύ Ελλάδα", δήλωσε.

"Σήμερα (σ.σ.: Τρίτη) ανεβοκατεβήκαμε βουνά ξεπερνώντας ακόμα και τα 3.300 μέτρα. Στόχος ήταν να προετοιμαστεί προοδευτικά το σώμα για την αυριανή ημέρα, καθώς αύριο η δυσκολία δε θα είναι στα πολλά χιλιόμετρα αλλά στο μεγάλο υψόμετρο (4.400 μ.) που καλούμαστε απότομα να ανέβουμε.

Η δυσκολία είναι και για τη δική μας φυσιολογία, αλλά και για τις μηχανές", συνέχισε, ενώ θυμήθηκε ότι σε μια αντίστοιχου υψόμετρου Ειδική Διαδρομή το 2009 πολλοί συναθλητές του υπέφεραν από υπνηλία και είχαν τάσεις λιποθυμίας, λόγω του περιορισμένου οξυγόνου.

Μια μέρα νωρίτερα, στη 2η Ειδική του αγώνα, ο Βασίλης Ορφανός είχε σταματήσει για να βοηθήσει έναν έτερο αναβάτη της Aprilia, τον Joan Barreda Bort, ο οποίος είχε πτώση σε μια κλειστή στροφή και εγκατέλειψε διότι έσπασε το τιμόνι του.

"Σταμάτησα για να βοηθήσω τον συναθλητή μου. Ευτυχώς που δεν είχε χτυπήσει", είπε ο Β. Ορφανός. "Ειδικά το ετάπ της Δευτέρας ήταν πολύ γρήγορο. Σε κάποια σημεία μπορούσες να ξεπεράσεις και τα 160 χλμ./ώρα, αλλά οι στροφές θέλουν πάντα προσοχή, κράτημα του γκαζιού. Η σκόνη γίνεται σαν πούδρα και γλιστράει πολύ".

Ιδιαίτερη εντύπωση έχει προκαλέσει στον Βασίλη Ορφανό τόσο το πλήθος όσο και ο ενθουσιασμός του κόσμου της Αργεντινής, που συγκεντρώνονται κατά χιλιάδες στους καταυλισμούς και μέσα στις Ειδικές και δεν διστάζουν να χειροκροτήσουν ακόμα και τα συνοδευτικά τροχόσπιτα.

Πέντε τοπικά ραδιόφωνα καλύπτουν τον αγώνα σε 24ωρη βάση με παρουσιαστές επί τόπου, που συνομιλούν με όλους τους συμμετέχοντες, ενώ επίσης το Ντακάρ καλύπτεται και από δύο δορυφορικά κανάλια, επίσης όλο το 24ωρο.

Ο Βασίλης Ορφανός είπε σχετικά: "Είναι πραγματικά συγκλονιστικό. Στο bivouac που στήθηκε στον ιππόδρομο του Tucuman από όπου ξεκινήσαμε την Τρίτη, ο κόσμος σχημάτιζε ουρά ενός χιλιομέτρου εξωτερικά, με σημαίες στα χέρια, τραβώντας φωτογραφίες, χειροκροτώντας, ζητώντας αναμνηστικά.

Για αυτούς το Ντακάρ είναι μια γιορτή. Υποστηρίζουν με πάθος τους εγχώριους οδηγούς και λατρεύουν οτιδήποτε έχει να κάνει με τον αγώνα. Και αυτή είναι η επαρχία της Αργεντινής και όχι μεγάλο αστικό κέντρο, γεγονός που το κάνει ακόμα πιο εντυπωσιακό"

Τέλος, ο Β. Ορφανός απάντησε και στην ερώτηση τι περιλαμβάνει το σακίδιο που φέρει στον αγώνα, η οποία του τέθηκε μέσω του γκρουπ "Vasilis Orfanos @ Dakar 2011" στο Facebook. "Το μόνο σίγουρο είναι ότι έχω μέσα την ελληνική σημαία. Τα υπόλοιπα θα τα πούμε όταν επιστρέψω", είπε!

Ακολουθήστε το Newpost.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο Newpost.gr