ΜΗΧΑΝΟΚΙΝΗΤΑ

Skoda Vision C: Το επόμενο μεγάλο βήμα της Skoda

Δημοσίευση 8 Μαρτίου 2014, 12:15 / Ανανεώθηκε 8 Μαρτίου 2014, 13:19
Skoda Vision C: Το επόμενο μεγάλο βήμα της Skoda
Facebook Twitter Whatsapp

To VisionC, είναι το πρωτότυπο πεντάθυρο κουπέ της Skoda και αποτελεί το επόμενο βήμα εξέλιξης της σχεδιαστικής φιλοσοφίας της.

Γράφει ο Γιώργος Σκευοφύλαξ

To VisionC, είναι το πρωτότυπο πεντάθυρο κουπέ της Skoda και αποτελεί το επόμενο βήμα εξέλιξης της σχεδιαστικής φιλοσοφίας της.

Τα χαρακτηριστικά του είναι: ο  δυναμικός και φιλικός προς το περιβάλλον σχεδιασμός, αλλά και η τεχνολογία του. Η τελευταία φροντίζει ώστε το αυτοκίνητο να έχει εκπομπές ρύπων μόλις 91gr CO2 και να  πληροί ήδη την οδηγία που θα εφαρμοστεί το 2020 από την Ε.Ε.

Η δυναμική παρουσία της Skoda, που εκφράζεται με την παρουσίαση νέων μοντέλων καθώς και με τη νέα σχεδιαστική φιλοσοφία της μάρκας, περνά πλέον στο επόμενο στάδιο εξέλιξης με την παρουσίαση του εντυπωσιακού πρωτότυπου VisionC .

Το πεντάθυρο κουπέ επιδεικνύει έμπρακτα την δυναμική της, καθώς εντυπωσιάζει με την εκφραστική και δυναμική γλώσσα σχεδίασής του, με την σύγχρονη τεχνολογία που ενσωματώνει, με τις εξαιρετικά χαμηλές εκπομπές ρύπων του, με το χαμηλό του βάρος και με την κορυφαία αεροδυναμική του.  

Οι κομψές γραμμές τονίζουν ακόμα περισσότερο τις εντυπωσιακές αναλογίες του αμαξώματος, ενώ ο αρχισχεδιαστής της Skoda, Jozef Kaban και η ομάδα του πέτυχαν μία εκπληκτική εναλλαγή απαλών και ανάλαφρων, κοίλων και κυρτών επιφανειών με έντονες ακμές.

Το μπροστινό μέρος του VisionC ξεχωρίζει με τον έντονο χαρακτήρα και τη γεμάτη δυναμισμό εμφάνισή του. Χαρακτηρίζεται από τη μεγάλη μάσκα, καθώς και από τους τριγωνικού σχεδιασμού προβολείς. Παράλληλα σε συνδυασμό με τους επίσης τριγωνικούς προβολείς ομίχλης δημιουργείται ένα εκφραστικό, τρισδιάστατο πρόσωπο με 4 «μάτια». Η μάσκα διατηρεί μεν τις καμπύλες της, αλλά  είναι πιο επίπεδη και πιο μεγάλη σε σχέση με τα σύγχρονα μοντέλα της Skoda. Τα κάθετα πτερύγια σε αυτό το πρωτότυπο μοντέλο είναι κατασκευασμένα από κρύσταλλο δουλεμένο στο χέρι και συμπληρώνονται από διακριτικό κρυφό φωτισμό.

Το καπό κατεβαίνει χαμηλά, ενώ περιβάλλεται από μια ανάγλυφη επιφάνεια, δημιουργώντας μια ελαφριά καμπύλη που ξεκινά από την εμπρός κολώνα και καταλήγει στο σημείο σύνδεσης με τους προβολείς και τη μάσκα. «Με τον τρόπο αυτό διεγείρουμε οπτικά το συναίσθημα και δημιουργούμε την αίσθηση της διαρκούς κίνησης», αναφέρει μεταξύ άλλων ο Jozef Kaban. Το προφίλ του VisionC είναι απόλυτα καθαρό, ενώ η κλίση του παρμπρίζ και οι μικροί προβολείς ομίχλης υπογραμμίζουν το δυναμισμό του πεντάθυρου κουπέ, ενώ η χαρακτηριστική έντονη κεντρική γραμμή ξεκινά από το καπό και επεκτείνεται στις πόρτες και τις πλευρικές επιφάνειες. Η δυναμική σιλουέτα, η κλίση της οροφής πάνω από την τελευταία κολώνα, η κομψή, χωρίς κάποιο εμφανές σκαλοπάτι, ροή των γραμμών, τα παράθυρα χωρίς πλαίσια και η δυναμική μετάβαση από τα πλάγια προς το πίσω μέρος δημιουργούν ένα σύνολο υψηλής αισθητικής.