ΜΗΧΑΝΟΚΙΝΗΤΑ

Honda FCEV Concept: Τεχνολογία αιχμής στα ηλεκτρικά οχήματα (φωτό)

Δημοσίευση 10 Μαρτίου 2014, 11:54 / Ανανεώθηκε 10 Μαρτίου 2014, 11:43
Honda FCEV Concept: Τεχνολογία αιχμής στα ηλεκτρικά οχήματα (φωτό)
Facebook Twitter Whatsapp

Το Honda FCEV Concept κάνει την πρώτη του Ευρωπαϊκή εμφάνιση. Κομψό και αεροδυναμικό, το Concept δηλώνει την πιθανή στιλιστική κατεύθυνση της επόμενης γενιάς του ηλεκτρικού οχήματος κυψελών καυσίμου της Honda που θα εμφανισθεί σε ΗΠΑ και Ιαπωνία το 2015, και θα ακολουθήσει η Ευρώπη.

Γράφει ο Γιώργος Σκευοφύλαξ
 
Το Honda FCEV Concept κάνει την πρώτη του Ευρωπαϊκή εμφάνιση. Κομψό και αεροδυναμικό, το Concept δηλώνει την πιθανή στιλιστική κατεύθυνση της επόμενης γενιάς του ηλεκτρικού οχήματος κυψελών καυσίμου της Honda που θα εμφανισθεί σε ΗΠΑ και Ιαπωνία το 2015, και θα ακολουθήσει η Ευρώπη.
 
Προβάλλοντας το μοντέρνο στυλ του, με χαρακτηριστικό τις «σαρωτικές» χαρακτηριστικές γραμμές του, το Honda FCEV Concept έχει έντονη παρουσία και ένα σούπερ αεροδυναμικό αμάξωμα. Όμως το πρωτότυπο της Honda δεν μένει στην εξωτερική εμφάνιση καθώς προσφέρει πλούσιο χώρο στο εσωτερικό και καθίσματα για πέντε επιβάτες, χάρη στις μειωμένες απαιτήσεις χώρου του συστήματος κίνησης.
 
Η επόμενη γενιά του FCEV της Honda θα περιλαμβάνει την παγκοσμίως πρώτη εφαρμογή ενός συστήματος κίνησης κυψελών καυσίμου που δεν υπερβαίνει σε διαστάσεις το χώρο του κινητήρα με αποτέλεσμα να προσφέρει ευρυχωρία και ευελιξία στην καμπίνα για εφαρμογή της τεχνολογίας κυψελών καυσίμου σε πολλαπλούς τύπους οχημάτων στο μέλλον.
 
Σημαντικές τεχνολογικές βελτιώσεις στη συστοιχία κυψελών καυσίμου απέδωσαν πάνω από  100kW ισχύ, με πυκνότητα ισχύος τώρα 3kW/L, αύξηση 60%, και το μέγεθος της συστοιχίας να έχει μειωθεί κατά 33%, συγκριτικά με το τρέχον FCX Clarity.
 
Η επόμενη γενιά Honda FCEV προβλέπεται να προσφέρει αυτονομία πάνω από 450 χλμ με σύντομο χρόνο ανεφοδιασμού περίπου τρία λεπτά στα 70 MPa.
 
«Συνεχίζοντας την παράδοση είκοσι χρόνων στην κορυφή της τεχνολογίας κυψελών καυσίμου με τα FCX και FCX Clarity, το FCEV Concept ανοίγει το δρόμο για την επόμενη γενιά οχημάτων κυψελών καυσίμου και προαναγγέλλει τις μελλοντικές βελτιώσεις στην τεχνολογία της ηλεκτροκίνησης. Αν και πρωτότυπο, υπόσχεται ένα απόλυτα ρεαλιστικό μέλλον.» δηλώνει ο Thomas Brachmann υπέυθυνος για το πρόγραμμα Fuel Cell Technology, στο τμήμα Honda R&D Europe
 
Επί δύο δεκαετίες σχεδόν, η Honda οδηγεί την εξέλιξη και εφαρμογή της τεχνολογίας κυψελών καυσίμου μέσα από εκτενείς δοκιμές σε πραγματικές συνθήκες, σημαντικές βελτιώσεις στη λειτουργία κυψελών καυσίμου και συμμόρφωση σε αυστηρούς κανόνες εκπομπών ρύπων και ασφάλειας.
 
Το FCX Clarity, το σημερινό ηλεκτρικό όχημα κυψελών καυσίμου της Honda που παρουσιάστηκε  το 2008 ήταν προάγγελος μιας τεχνολογικής επανάστασης σε επίπεδο σχεδίασης, διάταξης χώρων και απόδοσης. Ως το παγκοσμίως πρώτο αποκλειστικό όχημα κυψελών καυσίμου, το FCX Clarity διαθέτει εντυπωσιακό σχήμα και χαμηλωμένη καμπίνα. Με τη συστοιχία κυψελών καυσίμου ‘V-flow ‘ τοποθετημένη στο κέντρο του οχήματος και τον ηλεκτροκινητήρα μπροστά, η Honda μπόρεσε να διατηρήσει το φουτουριστικό στυλ παρέχοντας αυτονομία 380 χλμ.
 
Πρωτιές οχήματος κυψελών καυσίμου της Honda:
•           Ιούλιος 2002- Το FCX γίνεται το πρώτο όχημα κυψελών καυσίμου πιστοποιημένο από τα EPA- και CARB
•           Δεκέμβριος 2002 – Το FCX γίνεται το παγκοσμίως πρώτο όχημα κυψελών καυσίμου παραγωγής που διατίθεται  σε ΗΠΑ και Ιαπωνία
•           2003 – το FCX γίνεται το πρώτο όχημα κυψελών καυσίμου με δυνατότητα εκκίνησης και λειτουργίας σε θερμοκρασίες κάτω του μηδενός
•           Ιούλιος 2005 – Το FCX γίνεται το πρώτο όχημα κυψελών καυσίμου που δίδεται με leasing σε πελάτη
•           2008 – Η Honda γίνεται η πρώτη κατασκευάστρια που παράγει ένα αποκλειστικό όχημα κυψελών καυσίμου σε ειδική γραμμή παραγωγής.
•           2008 - Η Honda γίνεται η πρώτη κατασκευάστρια που δημιουργεί δίκτυο εμπόρων οχημάτων κυψελών καυσίμου