ΜΗΧΑΝΟΚΙΝΗΤΑ

Η εξάπλωση του κορωνοϊού έβαλε «χειρόφρενο» στην παραγωγή αυτοκινήτων

Δημοσίευση 17 Μαρτίου 2020, 20:00 / Ανανεώθηκε 17 Μαρτίου 2020, 20:49
Η εξάπλωση του κορωνοϊού έβαλε «χειρόφρενο» στην παραγωγή αυτοκινήτων
Facebook Twitter Whatsapp

Η Volkswagen AG «τραβά χειρόφρενο» στα εργοστάσια της Ιταλίας, της Ισπανίας , πλέον και της Γερμανίας από την Παρασκευή

Ο κορωνοϊός χτύπησε και τις μεγάλες αυτοκινητοβιομηχανίες της Ευρώπης που προχώρησαν σε αναστολή λειτουργίας των εργοστασίων τους.

Η Fiat Chrysler Automobiles NV και η Peugeot σταματούν σχεδόν ολοκληρωτικά την παραγωγή τους στα εργοστάσια στην Ευρώπη ενώ η Volkswagen AG «τραβά χειρόφρενο» στα εργοστάσια της Ιταλίας, της Ισπανίας ,  πλέον και της Γερμανίας από την Παρασκευή.  Η απόφαση για την διακοπή λειτουργίας των εργοστασίων λαμβάνεται στο πλαίσιο των μέτρων για την προστασία των εργαζομένων από τον κορωνοϊό.

Η FIAT ανακοίνωσε ότι μόλις θα αρθούν τα περιοριστικά μέτρα, θα είναι έτοιμη να καλύψει κατά 100% το κενό της παραγωγής ώστε να μην διαταραχθεί η εφοδιαστική αλυσίδα της αγοράς. Την ίδια στιγμή η Ford ανακοίνωσε ότι κλείνει το εργοστάσιό της στην Ισπανία, χώρα που και αυτή πλήττεται από τον κορωνοϊό. Το εργοστάσιο της Ford στην Ισπανία είναι ένα από τα μεγαλύτερα εκτός ΗΠΑ καθώς απασχολεί 7.000 εργαζόμενους και συναρμολογεί ετησίως πάνω από 400.000 αυτοκίνητα.

Τέλος, και εξαιτίας της διαταραχής της εφοδιαστικής αλυσίδας σε ανταλλακτικά αλλά και λόγω των περιοριστικών μέτρων, Renault, Nissan και SEAT προχωρούν και αυτές σε διακοπή των εργασιών τους στα εργοστάσια της Ισπανίας.

Και η Nissan διέκοψε την παραγωγή της στο μεγαλύτερο εργοστάσιό της στο Ηνωμένο Βασίλειο, του κορωνοϊού, καθώς αντιμετωπίζει προβλήματα στη γραμμή ανεφοδιασμού αλλά και πτώση της ζήτησης.

Στο εργοστάσιο αυτό κατασκευάστηκαν πέρσι περίπου 350.000 αυτοκίνητα των μοντέλων Qashqai, Juke και LEAF.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση της ιαπωνικής αυτοβιομηχανίας, εξετάζεται η λήψη επιπρόσθετων μέτρων.