current views are: 6

18 Μαρτίου 2015
Δημοσίευση12:04

Η Λουτσία ντι Λαμμερμούρ στο Μέγαρο Μουσικής

Η σοπράνο Βασιλική Καραγιάννη στον ρόλο που δόξασε η Μαρία Κάλλας και η Τζόαν Σάδερλαντ.

Δημοσίευση 12:04’
αρθρο-newpost

Η σοπράνο Βασιλική Καραγιάννη στον ρόλο που δόξασε η Μαρία Κάλλας και η Τζόαν Σάδερλαντ.

Η σοπράνο Βασιλική Καραγιάννη στον ρόλο που δόξασε η Μαρία Κάλλας και η Τζόαν Σάδερλαντ.

Μια από τις πιο απαιτητικές και δημοφιλείς όπερες του ιταλικού μπελκάντο, η οποία αποτέλεσε κορυφαία στιγμή της σταδιοδρομίας δύο από τα πιο λαμπερά αστέρια της όπερας στον 20ο αιώνα, της Μαρίας Κάλλας και της Τζόαν Σάδερλαντ, παρουσιάζεται σε μορφή opera concertante (όπερα σε συναυλιακή μορφή) από την Εθνική Συμφωνική Ορχήστρα της ΝΕΡΙΤ υπό τη διεύθυνση του Λουκά Καρυτινού.

Η όπερα του Γκαετάνο Ντονιτσέττι, που αντλεί έμπνευση από το μυθιστόρημα του σκωτσέζου Ουόλτερ Σκοτ «Η νύφη των Λάμμερμουρ» (1819), παρουσιάζεται για δεύτερη φορά στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών –η προηγούμενη ήταν τον Φεβρουάριο του 2002 σε σκηνοθεσία Νίκου Πετρόπουλου με την Τζουν Άντερσον στον πρωταγωνιστικό ρόλο. Όμως το νέο ανέβασμα παρουσιάζει σημαντικές διαφορές –και ενδιαφέρον. Η συναυλιακή μορφή της παρουσίασης μπορεί να αφαιρεί πόντους από την άποψη του θεάματος, επιτρέπει ωστόσο στους συντελεστές να επικεντρώσουν τις προσπάθειές τους στη λεπτομερειακή ανάγνωση της παρτιτούρας και στην όσο πιο πιστή μεταφορά του αυθεντικού κειμένου και της μουσικής.

Στην παράσταση-συναυλία που θα διευθύνει ο Λουκάς Καρυτινός, τον ρόλο της Λουτσία θα έχει η σοπράνο κολορατούρα Βασιλική Καραγιάννη, μόνιμο μέλος του δυναμικού των μονωδών της ΕΛΣ. Μαζί της θα βρεθούν στη σκηνή ο ιταλός βαρύτονος Μάουρο Μπονφάντι (Ενρίκο Άστον), οι τενόροι Γιάννης Χριστόπουλος (Εντγκάρντο Ρέιβενσγουντ) και Γιάννης Καλύβας (Αρτούρο Μπάκλω και Νορμάννο), ο βαθύφωνος Τάσος Αποστόλου (Ραϊμόντο) και η μεσόφωνος Ελένη Βουδουράκη (Αλίζα). Θα τους πλαισιώνουν η Εθνική Συμφωνική Ορχήστρα της ΝΕΡΙΤ και η Χορωδία του Δήμου. Τη Χορωδία δίδαξε ο Σταύρος Μπερής. Την καλλιτεχνική επίβλεψη έχει αναλάβει ο κόντρα τενόρος και παιδαγωγός Άρης Χριστοφέλλης. Υπεύθυνος για τη μουσική προετοιμασία είναι ο πιανίστας Θανάσης Αποστολόπουλος.

Η όπερα «Λουτσία ντι Λαμμερμούρ» ανεβαίνει στο πλαίσιο των κύκλου εκδηλώσεων «Όπερα στο Μέγαρο» την Τρίτη 24 και την Πέμπτη 26 Μαρτίου. Τιμές εισιτηρίων: 40, 28, 20 και 11 ευρώ. Πολύτεκνοι και άνω των 65: 8,5 ευρώ. Άνεργοι, φοιτητές και ΑΜΕΑ: 6,5 ευρώ. Για να προμηθευτείτε εισιτήρια τηλεφωνήστε στο 210 7282333 ή πηγαίνετε στη διεύθυνση www.megaron.gr.  


σχετικα αρθρα