current views are: 7

1 Οκτωβρίου 2015
Δημοσίευση05:54

Η Εθνική Λυρική Σκηνή παρουσιάζει…

Το πρώτο -και μοναδικό- λυρικό θέατρο της χώρας αποχαιρετά την ιστορική έδρα του στο κέντρο της Αθήνας με μια πανηγυρική σεζόν με επτά νέες παραγωγές, πολλές συνεργασίες και επαναλήψεις.

Δημοσίευση 05:54’
αρθρο-newpost

Το πρώτο -και μοναδικό- λυρικό θέατρο της χώρας αποχαιρετά την ιστορική έδρα του στο κέντρο της Αθήνας με μια πανηγυρική σεζόν με επτά νέες παραγωγές, πολλές συνεργασίες και επαναλήψεις.

Το πρώτο -και μοναδικό- λυρικό θέατρο της χώρας αποχαιρετά την ιστορική έδρα του στο κέντρο της Αθήνας με μια πανηγυρική σεζόν με επτά νέες παραγωγές, πολλές συνεργασίες και επαναλήψεις.

Ένα χρόνο ακόμα αναμένεται να διαρκέσει η παρουσία της Εθνικής Λυρικής Σκηνής στο κέντρο της Αθήνας, στο ιστορικό θέατρο Ολύμπια. Στη συνέχεια το μοναδικό λυρικό θέατρο της χώρας θα μεταφερθεί στις νέες υπερσύγχρονες εγκαταστάσεις του στο Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος στο Φάληρο.

Όμως έως τότε, οι ιθύνοντες του συγκροτήματος είναι αποφασισμένοι να κρατήσουν ψηλά τη σημαία. Το πρόγραμμα που ανακοίνωσαν σήμερα είναι το πιο φιλόδοξο των τελευταίων χρόνων, φόρος τιμής στο παρελθόν και προάγγελος του άλματος προς το μέλλον.

Τα συμπεράσματα από το πρόγραμμα 2015-2016: 1. Εμπιστοσύνη στο εγχώριο έμψυχο υλικό που στελεχώνει τα τελευταία χρόνια τις παραστάσεις της Ε.Λ.Σ. Τα εξαιρετικά σύνολα (ορχήστρα, χορωδία, μπαλέτο κ.λπ.) του συγκροτήματος καθώς και οι έλληνες μονωδοί, μαέστροι, σκηνοθέτες, σκηνογράφοι κ.ά. εξακολουθούν να σηκώνουν στο ώμους τους το μεγαλύτερο βάρος των παραγωγών. 2. Άνοιγμα στις διεθνείς συμπαραγωγές και σε συνεργασίες με αναγνωρισμένους και ανερχόμενους καλλιτέχνες από το εξωτερικό. 3. Επιμονή στις δράσεις που θα φέρουν το λυρικό θέατρο και το τραγούδι πιο κοντά στον μέσο Έλληνα (Όπερα της βαλίτσας, κυριακάτικα απογεύματα στο φουαγέ της Ε.Λ.Σ.). 4. Στροφή στις νέες τεχνολογίες με προβολές παραστάσεων της Ε.Λ.Σ. σε κινηματογραφικές αίθουσες σε πόλεις της Ελλάδας. 5. Προβολή της εγχώριας μουσικής δημιουργίας και 6. Ενίσχυση του εκπαιδευτικού ρόλου της Ε.Λ.Σ..

Ας δούμε λοιπόν τα highlights της σεζόν:  

  • Η συμπαραγωγή με τις δύο ιστορικές όπερες της Ιταλίας, την Αρένα της Βερόνας και το Τεάτρο Λα Φενίτσε της Βενετίας, για την παρουσίαση της όπερας «Καπουλέτοι και Μοντέκκοι», την εκδοχή της ιστορίας του Ρωμαίου και Ιουλιέττας όπως τη μελοποίησε ο Βιντσέντζο Μπελλίνι. Τον Νοέμβριο στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, σε σκηνοθεσία Αρνώ Μπερνάρ.
  • Η νέα ανατρεπτική παραγωγή του «Κουρέα της Σεβίλλης» του Ροσσίνι σε σκηνοθεσία του καλλιτεχνικού διευθυντή του φημισμένου Ιταλικού Φεστιβάλ της Ματσεράτας Φραντσέσκο Μικέλι, φέρνει την ιστορία του Φίγκαρο στην πολύχρωμη δεκαετία του ’60. Τον Φεβρουάριο στο θέατρο Ολύμπια.
  • Η νέα παραγωγή του «Βαφτιστικού» του Θεόφραστου Σακελλαρίδη, τον Μάιο στο θέατρο Ολύμπια, σε σκηνοθεσία του ενός από τους σημαντικότερους θεατρικούς σκηνοθέτες της νέας γενιάς, του Σίμου Κακάλα.
  • η νέα χορογραφία του διεθνώς καταξιωμένου Έλληνα χορογράφου Αντώνη Φωνιαδάκη για το Μπαλέτο της ΕΛΣ, η οποία δημιουργεί ένα φανταστικό τοπίο συνάντησης των δύο σπουδαίων συνθετών του μπαρόκ, του Μπαχ και του Χαίντελ, οι οποίοι παρότι έζησαν την ίδια εποχή δεν συναντήθηκαν ποτέ. Τον Απρίλιο στο Θέατρο Ολύμπια.
  • Η εμβληματική «Αΐντα» του Βέρντι σε νέα παραγωγή, τον Ιούνιο στο Ωδείο Ηρώδου Αττικού, σε σκηνοθεσία του Ενρίκο Καστιλιόνε. Σε συνεργασία με το Φεστιβάλ Όπερας της Ταορμίνας.
  • Η «Κάρμεν» του Μπιζέ στην εξαιρετικά φιλόδοξη σκηνοθεσία του καλλιτεχνικού διευθυντή της Όπερας του Γκαίτεμποργκ Στήβεν Λάνγκριτζ, ο οποίος τοποθετεί την υπόθεση του διάσημου έργου στη σημερινή Ευρώπη της μετανάστευσης και των κλειστών συνόρων.
  • Η νέα φιλόδοξη παιδική παραγωγή της ΕΛΣ, με τίτλο «Καρμενσίτας». Πρόκειται για ένα παιδικό έργο που συνδυάζει το μπαλέτο με την όπερα και βασίζεται στην διάσημη μουσική που έγραψε ο Μπιζέ για την «Κάρμεν». Σε σύλληψη και χορογραφία της Α’ Χορεύτριας του Μπαλέτου της ΕΛΣ Μαρίας Κουσουνή, που θα εντυπωσιάσει τους μικρούς, αλλά και του μεγάλους φίλους της ΕΛΣ.

Δείτε ΕΔΩ το πρόγραμμα αναλυτικά.


σχετικα αρθρα