ΜΟΥΣΙΚΗ

Το «Πατάρι του Φλόκα» με τον Μανώλη Μητσιά

Δημοσίευση 18 Νοεμβρίου 2015, 13:29 / Ανανεώθηκε 18 Νοεμβρίου 2015, 13:29
Το «Πατάρι του Φλόκα» με τον Μανώλη Μητσιά
Facebook Twitter Whatsapp

Μια μουσική παράσταση αφιερωμένη στις «ένδοξες» ημέρες του ελληνικού τραγουδιού και στην παρέα των πρωτεργατών του που συγκεντρώνονταν στο πατάρι του ιστορικού ζαχαροπλαστείου.

Μια μουσική παράσταση αφιερωμένη στις «ένδοξες» ημέρες του ελληνικού τραγουδιού και στην παρέα των πρωτεργατών του που συγκεντρώνονταν στο πατάρι του ιστορικού ζαχαροπλαστείου.

Το ζαχαροπλαστείο του Φλόκα μπορεί να έχει πάψει να λειτουργεί εδώ και χρόνια, όμως οι ιδέες και οι μουσικές που εκκολάφθηκαν επί χρόνια στο πατάρι του παραμένουν ζωντανές. Στο στέκι στο ισόγειο του Μεγάρου του Μετοχικού Ταμείου Στρατού μαζεύονταν επί χρόνια η ελίτ της πολιτικής και καλλιτεχνικής ζωής της χώρας με πρωθιερείς τον Μάνο Χατζιδάκι και τον Νίκο Γκάτσο και, γύρω από αυτούς, μια κυψέλη νέων ερμηνευτών και δημιουργών, από τον Μανώλη Μητσιά, τη Δήμητρα Γαλάνη και τον Γιώργο Μακράκη ως τον Σταύρο Ξαρχάκο, τον Δήμο Μούτση, τον Λουκιανό Κηλαηδόνη, τον Νίκο Ξυλούρη. Συχνά πυκνά στην παρέα προστίθεντο ο Οδυσσέας Ελύτης και άλλοι.

Οι κουβέντες που έλαβαν χώρα σε αυτό το απόμερο πατάρι, όπου σπάνια πάταγε πόδι άλλος από τους σταθερούς θαμώνες, αποτέλεσαν το έναυσμα για την πολιτιστική αναγέννηση της χώρας στο δεύτερο μισό του 20ου αιώνα. Εκεί εκκολάφθηκαν μουσικές και ποιήματα, θεατρικά και εικαστικά έργα που σφράγισαν τη συλλογική μνήμη μας.

Ο Μανώλης Μητσιάς, νεαρός τότε, μαθήτευσε στην ατμόσφαιρα της εποχής και κράτησε ζωντανά στη μνήμη και στην ψυχή του τα διδάγματα των μεγάλων στο πατάρι του Φλόκα.

Οι αναμνήσεις του αποτελούν το υλικό πάνω στο οποίο δομήθηκε η παράσταση «Το πατάρι του Φλόκα», μια νοσταλγική διαδρομή στα μονοπάτια της ελληνικής μουσικής με έμφαση στη δεκαετία του ’70. Ο μεγάλος τραγουδιστής θα μας θυμίσει συζητήσεις και τραγούδια έχοντας στο πλευρό του τέσσερις νέους ερμηνευτές, τη Στέλλα Σαμαρά, τον  Σταύρο Νιφοράτο, την Αφροδίτη Χατζημηνά (27-28/11) και την Μαριάννα Μαυρουδή (04-05/12)

Την ορχήστρα αποτελούν: Δημήτρης Μπουζάνης (πιάνο-ενορχήστρωση)
                    Βαγγέλης Μαχαίρας (κιθάρα-μπουζούκι -μαντολίνο)
                    Μιχάλης Πορφύρης (τσέλο)

Καλλιτεχνική διεύθυνση: Γιώργος Μακράκης

«Το πατάρι του Φλόκα» -μια μουσική παράσταση με οικοδεσπότη τον Μανώλη Μητσιά, Αθηναΐς Πολυχώρος Πολιτισμού, 27 - 28 Νοεμβρίου και 4 – 5 Δεκεμβρίου, ώρα έναρξης 22:30, Καστοριάς 34-36, Βοτανικός, τηλ. κρατήσεων: 2103480080, 2109345378. Είσοδος: 15 ευρώ.

Ακολουθήστε το Newpost.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο Newpost.gr