ΜΟΥΣΙΚΗ

Η Κρατική Ορχήστρα Αθηνών μετακομίζει στο Μέγαρο

Δημοσίευση 15 Δεκεμβρίου 2015, 17:11 / Ανανεώθηκε 15 Δεκεμβρίου 2015, 17:11
Η Κρατική Ορχήστρα Αθηνών μετακομίζει στο Μέγαρο
Facebook Twitter Whatsapp

Το πρώτο «σύμφωνο συμβίωσης» υπογράφτηκε σήμερα στην Αθήνα μεταξύ του Οργανισμού Μεγάρου Μουσικής Αθηνών και της Κρατικής Ορχήστρας Αθηνών.

Το πρώτο «σύμφωνο συμβίωσης» υπογράφτηκε σήμερα στην Αθήνα μεταξύ του Οργανισμού Μεγάρου Μουσικής Αθηνών και της Κρατικής Ορχήστρας Αθηνών.

Επιτέλους, η Κρατική Ορχήστρα Αθηνών βρήκε σπίτι. Από τώρα και στο εξής η αρχαιότερη ορχήστρα της χώρας, της οποίας, καλλιτεχνικοί διευθυντές διατέλεσαν κατά καιρούς οι Φιλοκτήτης Οικονομίδης, Θεόδωρος Βαβαγιάννης, Ανδρέας Παρίδης, Μάνος Χατζιδάκις, Γιάννης Ιωαννίδης, Αλέξανδρος Συμεωνίδης, Άρης Γαρουφαλής, Βύρων Φιδετζής και Βασίλης Χριστόπουλος -από τον Μάιο του 2014 τη θέση αυτή κατέχει ο Στέφανος Τσιαλής- μετακομίζει στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών. Το ευτυχές γεγονός επισφραγίστηκε με σύμφωνο συνεργασίας μεταξύ των δύο φορέων που υπέγραψαν σήμερα ο Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου του Ο.Μ.Μ.Α., κύριος Ιωάννης Μάνος, ο Διευθυντής της Κ.Ο.Α., κύριος Στέφανος Τσιαλής καθώς και ο Πρόεδρος του Δ.Σ. του Ειδικού Ταμείου Οργάνωσης Συναυλιών της Κ.Ο.Α., κύριος Δημήτρης Τουφεξής.

Πρακτικά το σύμφωνο αυτό προβλέπει πως οι τακτικές συναυλίες, οι δοκιμές καθώς και οι διοικητικές υπηρεσίες της Κ.Ο.Α. θα στεγάζονται στους χώρους του Μεγάρου Μουσικής. Σε αντάλλαγμα, η Ορχήστρα θα παραχωρείται κάθε χρόνο για ορισμένες παραγωγές του Μεγάρου Μουσικής. Προβλέπονται, βεβαίως, και συνέργειες (συμπαραγωγές) μεταξύ των δύο φορέων. Η Κ.Ο.Α., τέλος, θα καλύπτει τις λειτουργικές δαπάνες των ανωτέρω χώρων μέσω εκχώρησης στον Ο.Μ.Μ.Α. ποσοστού των εσόδων από τις τακτικές συναυλίες της.

Ας ελπίσουμε πως το σύμφωνο αυτό θα είναι το πρώτο βήμα προς τον εξορθολογισμό της λειτουργίας του Μεγάρου –και τη σωτηρία του- και ταυτόχρονα θα αποτελέσει εφαλτήριο για τα επόμενα βήματα της ΚΟΑ που θα έχει επιτέλους στη διάθεσή της τα απαραίτητα μέσα και τους κατάλληλους χώρους για να ξεδιπλώσει τη δράση της.