ΜΟΥΣΙΚΗ

Σάββατο και Σούμπερτ στο Μέγαρο

Δημοσίευση 27 Ιανουαρίου 2016, 12:54 / Ανανεώθηκε 5 Φεβρουαρίου 2016, 17:43
Σάββατο και Σούμπερτ στο Μέγαρο
Facebook Twitter Whatsapp

Η υψίφωνος Λένια Ζαφειροπούλου και η πιανίστα Αλεξάνδρα Παπαστεφάνου ερμηνεύουν το «Κύκνειο άσμα» και το «Πέντε τραγούδια για το νερό» του μεγάλου ρομαντικού συνθέτη

Η υψίφωνος Λένια Ζαφειροπούλου και η πιανίστα Αλεξάνδρα Παπαστεφάνου ερμηνεύουν το «Κύκνειο άσμα» και το «Πέντε τραγούδια για το νερό» του μεγάλου ρομαντικού συνθέτη

Ο Κύκλος Σούμπερτ συνεχίζεται στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών. Αυτή τη φορά τη σκυτάλη παίρνουν η πιανίστα Αλεξάνδρα Παπαστεφάνου, από τις αγαπημένες του ελληνικού, η οποία πρόσφατα παρουσίασε την τελευταία συνθετική δουλειά της, «Τα 12 ορυκτά για σόλο πιάνο», και η υψίφωνος Λένια Ζαφειροπούλου, άξια ερμηνεύτρια λίντερ, των μελοποιημένων ποιημάτων  που ήταν ιδιαίτερα δημοφιλή ανάμεσα στους γερμανούς και αυστριακούς συνθέτες της ρομαντικής εποχής.

Μαζί θα παρουσιάσουν ένα πρόγραμμα που θα αποτελείται από την ενότητα  «Πέντε τραγούδια για το νερό» και το «Κύκνειο άσμα» (Schwanengesang), την τελευταία μεγάλη σύνθεση για φωνή και πιάνο του Σούμπερτ.


Αλεξάνδρα Παπαστεφάνου

«Πέντε τραγούδια για το νερό»…

… τιτλοφορείται η ενότητα φωνητικών συνθέσεων του Σούμπερτ, με τα οποία θα αρχίσει το ρεσιτάλ. Θα ακουστούν τα λίντερ: Ψαράδικος σκοπός (Fischerweise) D. 881 (ποίηση F. X. F. von Schlechta), Η πέστροφα (Die Forelle) D. 550 (ποίηση C. F. D. Schubart), Το ποτάμι (Der Fluss) D. 693 (ποίηση F. von Schlegel), Τραγουδώντας στα νερά (Auf dem Wasser zu singen) D. 774 (ποίηση F. L. Graf zu Stolberg) και Η ερωτική ευτυχία του ψαρά (Des Fischers Liebesglück) D. 933 (ποίηση K. G. von Leitner).

Το «Κύκνειο Άσμα» …

Γράφτηκε από τον κορυφαίο αυστριακό μουσουργό στο τέλος της ζωής του και εκδόθηκε μετά τον θάνατό του. Τον τίτλο «Κύκνειο άσμα» επέλεξε ο πρώτος εκδότης της, Τομπίας Χάσλινγκερ, καθώς θεώρησε τη συλλογή αυτή ως ένα είδος μουσικής διαθήκης του Σούμπερτ. Εκτός των ποιημάτων του Λούντβιχ Ρέλσταμπ (1799 – 1860) και του Χάινριχ Χάινε (1797 – 1856), το «Κύκνειο άσμα» περιλαμβάνει επίσης ένα ποίημα του Γιόχαν Γκάμπριελ Ζάιντλ (1804 – 1875). Όλα τα τραγούδια μεταγράφηκαν αργότερα για σόλο πιάνο από τον Φραντς Λιστ.

Για την καλύτερη κατανόηση του ποιητικού κειμένου των τραγουδιών έχει προβλεφθεί η προβολή υπερτίτλων στα ελληνικά. Πριν από το μουσικό μέρος, θα υπάρξει σύντομος σχολιασμός του προγράμματος από τον Νίκο Λαάρη.

Η Λένια Ζαφειροπούλου και η Αλεξάνδρα Παπαστεφάνου σε έργα Σούμπερτ, Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, Σάββατο 6 Φεβρουαρίου, 8:30 μ.μ.. Tιμές εισιτηρίων: 12 € και 20 €, φοιτητές, νέοι, άνεργοι, ΑΜΕΑ 5 € , Πολύτεκνοι και άνω των  65 8 €. Πληροφορίες και προπώληση εισιτηρίων: τηλ. 210 7282333 και www.megaron.gr

Ακολουθήστε το Newpost.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο Newpost.gr