ΜΟΥΣΙΚΗ

Με Αΐντα η Λυρική Σκηνή στο Ηρώδειο

Δημοσίευση 24 Μαΐου 2016, 21:01 / Ανανεώθηκε 24 Μαΐου 2016, 17:51
Με  Αΐντα η Λυρική Σκηνή στο Ηρώδειο
Facebook Twitter Whatsapp

Το έργο-ορόσημο του Τζουζέππε Βέρντι παρουσιάζεται σε νέα παραγωγή της ΕΛΣ, από το φημισμένο Φεστιβάλ Όπερας της Ταορμίνας

Το έργο-ορόσημο του Τζουζέππε Βέρντι παρουσιάζεται σε νέα παραγωγή της ΕΛΣ, από το φημισμένο Φεστιβάλ Όπερας της Ταορμίνας

Ένα από τα σημαντικότερα έργα του λυρικού θεάτρου, η «Αΐντα» του Τζουζέππε Βέρντι επιστρέφει στα μέρη μας σε σκηνοθεσία του ιταλού Ενρίκο Καστιλιόνε.  Η παράσταση που σημείωσε θριαμβευτική επιτυχία το 2009 στο Φεστιβάλ Όπερας της Ταορμίνας θα παρουσιαστεί από την Εθνική Λυρική Σκηνή σε μουσική διεύθυνση Μύρωνα Μιχαηλίδη και Ηλία Βουδούρη.

Όμως, ας πάρουμε τα πράγματα από την αρχή. Η πολύκροτη όπερα του Βέρντι, και μια από τις πιο απαιτητικές από άποψη παραγωγής και σκηνοθεσίας διαχρονικά, αποτελεί πεδίον δόξης λαμπρό για κάθε λυρικό θίασο. Θες ο εξωτισμός του θέματος, θες οι εθιστικές μελωδίες του Βέρντι, θες το ερωτικό τρίγωνο στον πυρήνα της ιστορίας, οι θεατές δεν μένουν ποτέ ασυγκίνητοι.

Η Εθνική Λυρική Σκηνή ανέβασε την «Αΐντα» για πρώτη φορά στις 8 Ιανουαρίου του 1958, στο ολοκαίνουργιο τότε Θέατρο Ολύμπια. Έκτοτε το έργο έχει ανέβει αναρίθμητες φορές, σε διαφορετικές σκηνοθεσίες και με την συμμετοχή των πιο λαμπερών αστέρων του συγκροτήματος. Η επιλογή άρα να συμμετάσχει με το ίδιο αυτό έργο στο Φεστιβάλ Αθηνών τις παραμονές της μετεγκατάστασής της στις νέες εγκαταστάσεις της στο Φαληρικό Δέλτα προσλαμβάνει συμβολικό χαρακτήρα.

Η ιστορία της «Αΐντα» είναι λίγο-πολύ γνωστή. Η ηρωίδα, πριγκίπισσα της Αιθιοπίας και αιχμάλωτη στην αυλή των φαραώ, είναι ερωτευμένη με τον Αιγύπτιο στρατηγό Ρανταμές. Αυτός ανταποδίδει τα αισθήματά της δυσαρεστώντας την Αμνέριδα, κόρη του φαραώ, η οποία είναι επίσης ερωτευμένη μαζί του. Όμως το σαράκι του έρωτα δεν είναι το μόνο που κατατρώει την ψυχή της πριγκίπισσας. Το καθήκον της απέναντι στον πατέρα της και στην πατρίδα της έρχονται σε αντίθεση με τα ιδιωτικά αισθήματά της.

Ο Βέρντι στη σύνθεση της «Αΐντα» επιχείρησε το ακατόρθωτο: Να ταιριάξει το ιδιωτικό με το δημόσιο, τον θρίαμβο με το παράπονο, την επιθετική επιβολή με την στωικότητα και την αξιοπρέπεια. Με λίγα λόγια συνέθεσε μια όπερα με πολιτικό μήνυμα (όπως και τα περισσότερα άλλα έργα του) το οποίο «έκρυψε» κάτω από τον μανδύα του εξωτισμού. Και ταυτόχρονα έθεσε τις βάσεις για μια νέα μουσικοδραματική γλώσσα που ανανέωσε την ιταλική όπερα.  

Στη νέα παραγωγή της «Αΐντας» ο Ενρίκο Καστιλιόνε χρησιμοποιεί φωτισμούς και βιντεοπροβολές για να μεταφέρει τους θεατές στις όχθες του Νείλου. Τα κοστούμια υπογράφει η διακεκριμένη Ιταλίδα ενδυματολόγος Σόνια Καμμαράτα, τη χορογραφία ο Κορυφαίος του Μπαλέτου της ΕΛΣ Φώτης Διαμαντόπουλος και την Διεύθυνση Χορωδίας ο Αγαθάγγελος Γεωργακάτος. Τη μουσική διεύθυνση της παραγωγής μοιράζονται ο Καλλιτεχνικός Διευθυντής της ΕΛΣ Μύρων Μιχαηλίδης και ο Αρχιμουσικός Ηλίας Βουδούρης.

Πρωταγωνιστούν σπουδαίοι Έλληνες και ξένοι μονωδοί, όπως οι Τσέλια Κοστέα, Άντα Λουίζε Μπόγκτζα, Ντάριο ντι Βιέτρι, Σεμπαστιάν Φεράντα, Έλενα Γκαμπούρι, Ελένα Κασσιάν, Κίριλ Μανόλοφ, Άρης Αργύρης, Τάσος Αποστόλου, Δημήτρης Κασιούμης κ.α.               

Η ταυτότητα της παράστασης:

Μουσική διεύθυνση Μύρων Μιχαηλίδης (10, 11/6), Ηλίας Βουδούρης (12, 15/6)
Σκηνοθεσία: Ενρίκο Καστιλιόνε
Σκηνικά, βιντεοπροβολές, φωτισμοί:  Ενρίκο Καστιλιόνε
Κοστούμια: Σόνια Καμμαράτα
Χορογραφία: Φώτης Διαμαντόπουλος
Διεύθυνση χορωδίας:  Αγαθάγγελος Γεωργακάτος

Αΐντα: Τσέλια Κοστέα (10, 12/6) - Άντα Λουίζε Μπόγκτζα (11, 15/6)
Ρανταμές: Ντάριο ντι Βιέτρι  (10, 12, 15/6) - Σεμπαστιάν Φεράντα  (11/6)
Άμνερις: Έλενα Γκαμπούρι  (10, 12/6) - Ελένα Κασσιάν  (11, 15/6)
Αμονάσρο: Κίριλ Μανόλοφ (10, 12/6) - Άρης Αργύρης (11, 15/6)
Ράμφις: Τάσος Αποστόλου
Βασιλιάς: Δημήτρης Κασιούμης
Ιέρεια: Λένια Ζαφειροπούλου (10, 12/6) - Βούλα Αμιραδάκη (11, 15/6)
Αγγελιαφόρος: Χαράλαμπος Βελισσάριος
Συμμετέχουν η Ορχήστρα, η Χορωδία και το Μπαλέτο της Εθνικής Λυρικής Σκηνής

Στην Ιταλική γλώσσα, με ελληνικούς και αγγλικούς υπέρτιτλους

Τζουζέππε Βέρντι Αΐντα / Giuseppe Verdi Aida, Ωδείο Ηρώδου του Αττικού, 10, 11, 12, 15 Ιουνίου 2016, ώρα έναρξης 21:00. Τιμές εισιτηρίων: Άνω διάζωμα 25 ευρώ, Ζώνη Γ’ 45 ευρώ, Ζώνη Β’΄55 ευρώ, Ζώνη Α’ 60 ευρώ, Διακεκριμένη ζώνη Β’ & Δ’ 85 ευρώ, Διακεκριμένη ζώνη Γ’ 100 ευρώ, Φοιτητικό & παιδικό 15 ευρώ. Προπώληση εισιτηρίων: Εκδοτήρια του Φεστιβάλ Αθηνών (Πανεπιστημίου 39, Στοά Πεσμαζόγλου / 2103272000), Ταμεία του Θεάτρου Ολύμπια (Ακαδημίας 59 / 2103662100) & online στα www.nationalopera.gr & www.greekfestival.gr