ΜΟΥΣΙΚΗ

«Πώς η Ιστορία γίνεται σιωπή» στο Ηρώδειο

Δημοσίευση 14 Σεπτεμβρίου 2016, 14:36 / Ανανεώθηκε 16 Σεπτεμβρίου 2016, 11:08
«Πώς η Ιστορία γίνεται σιωπή» στο Ηρώδειο
Facebook Twitter Whatsapp

Θάνος Μικρούτσικος, Βασίλης Παπακωνσταντίνου, Μίλτος Πασχαλίδης, Χρήστος Θηβαίος και Μπάμπης Στόκας σε μια συναυλία-αφιέρωμα στον μεγάλο Άλκη Αλκαίο

Θάνος Μικρούτσικος, Βασίλης Παπακωνσταντίνου, Μίλτος Πασχαλίδης, Χρήστος Θηβαίος και Μπάμπης Στόκας σε μια συναυλία-αφιέρωμα στον μεγάλο Άλκη Αλκαίο

«Ποια νυχτωδία το φως σου έχει πάρει
και σε ποιο γαλαξία να σε βρω

Εδώ είναι Αττική, φαιό νταμάρι
κι εγώ ένα πεδίο βολής φτηνό
που ασκούνται βρίζοντας ξένοι φαντάροι.»

Στον Άλκη Αλκαίο, τον ανανεωτή του ελληνικού τραγουδιού, τον σπουδαίο άνθρωπο και στιχουργό, είναι αφιερωμένη η συναυλία που θα δώσουν στο Ηρώδειο την Τετάρτη 5 Οκτωβρίου ο Θάνος Μικρούτσικος, ο Βασίλης Παπακωνσταντίνου, ο Μίλτος Πασχαλίδης, ο Χρήστος Θηβαίος και ο Μπάμπης Στόκας, στενοί φίλοι και συνεργάτες του δημιουργού που έφυγε από τη ζωή το 2012.  

Σημειώνει ο Θάνος Μικρούτσικος, σταθερός συνεργάτης του στιχουργού, που μας χάρισε τη «Ρόζα», την «Πιρόγα», το «Πάντα γελαστοί» και το «Κακόηθες μελάνωμα»:

«Στην ιστορία της Ποίησης οι μεγάλοι Ποιητές μας δείχνουν με σημάδια, όψεις του μέλλοντός μας. Στην ιστορία του τραγουδιού, οι μεγάλοι στιχουργοί το δηλώνουν απλά και ξεκάθαρα. Βλέπουν και εκφράζουν πριν από μας, αυτό που θα γίνει συνείδηση κάποια χρόνια μετά. Η Τέχνη δεν αξίζει τον κόπο αν μόνο αντανακλά αυτό που τώρα είναι κατανοητό. Πρέπει να δείχνει, να φωτίζει, να μεγεθύνει τις καλά κρυμμένες πλευρές των γεγονότων. Αυτό κάνει ο Αλκαίος στο Εμπάργκο. Τραγούδια συγκυρίας, τραγούδια που θα λειτουργούν στο μέλλον ως αρχαιολογικά ευρήματα.

Δεκάδες υψηλής αισθητικής στίχοι με κάνουν να πιστεύω ότι ο Άλκης Αλκαίος ήταν ένας Ποιητής που υποδυόταν τον στιχουργό. Εξαιρετικά πρωτότυπος, με τον χρόνο αναγνωρίσιμος –χαρακτηριστικό των μεγάλων δημιουργών- με συνεχή ανατροπή των κεκτημένων του. Αναγνωρίζεται μεν, αλλά με απρόβλεπτο τρόπο ανανεώνεται. Μιλάει για έρωτες θυελλώδεις, για έρωτες αδιέξοδους, μιλάει και προφητεύει τον αποκλεισμό της γενιάς μας. Γράφει στίχους – κλειδιά που ξεκλειδώνουν κι εκφράζουν τη δραματική συγκυρία, είτε πρόκειται για το Ατομικό, είτε πρόκειται για το Όλον. Οι στίχοι του αφορούν τον καθένα από εμάς ξεχωριστά, αλλά και όλους μαζί.

Είμαι περήφανος που πριν 38 χρόνια ανακάλυψα έναν σπουδαίο ποιητή που παριστάνοντας τον στιχουργό, άλλαξε τη ροή του ελληνικού τραγουδιού και εξέφρασε την προσωπική αγωνία ενός εκάστου εξ ημών αλλά και την καθολική αγωνία της γενιάς μου. Κι αν η Ιστορία έγινε σιωπή, ο μόνος δρόμος είναι ο δρόμος, σ΄ αυτό τον τόπο που θα μας ακολουθεί όπου κι αν πάμε...»

Εκτός από τα τραγούδια του Θάνου Μικρούτσικου θα ακουστούν τα, «Βικτώρια» και «Πόρτο Ρίκο» από τον Βασίλη Παπακωνσταντίνου, το «Αγύριστο κεφάλι» και το «Σαράκι» από τον Μίλτο Πασχαλίδη, ο «Υπνόσακος» από τον Μπάμπη Στόκα, το «Blues on the road» από τον Χρήστο Θηβαίο, καθώς και τραγούδια του Νότη Μαυρουδή, του Μάριου Τόκα, του Σωκράτη Μάλαμα και του Δημήτρη Παπαδημητρίου.

«Άδειοι οι δρόμοι δεν φάνηκε ψυχή
και το φεγγάρι μόλις χάθηκε στη Δύση

Κι εγώ σε γυρεύω σαν μοιραία λύση
και σαν Ανατολή»

Συναυλία για τον Άλκη Αλκαίο, Ωδείο Ηρώδου Αττικού, Τετάρτη 5 Οκτωβρίου, ώρα 21:00. Τιμές εισιτηρίων:15, 20, 30, 40, 50, 55 ευρώ. Προπώληση εισιτηρίων: viva.gr, public.gr, τηλ. 11876, καταστήματα Public, Media Markt, Seven Spots, Reload, Ευριπίδης βιβλιοπωλεία, εκδοτήρια Ελληνικού Φεστιβάλ, Πανεπιστημίου 39, 210 3272000, ταμεία Ηρωδείου (Διονυσίου Αρεοπαγίτου)