ΜΟΥΣΙΚΗ

Μια ορχήστρα γεννιέται στην Αθήνα

Δημοσίευση 15 Νοεμβρίου 2016, 13:54 / Ανανεώθηκε 15 Νοεμβρίου 2016, 13:54
Μια ορχήστρα γεννιέται στην Αθήνα
Facebook Twitter Whatsapp

Η Φιλαρµόνια Ορχήστρα Αθηνών ξεκινά το ταξίδι της µε ένα αφιέρωµα στον κερκυραίο συνθέτη Νικόλαο Χαλικιόπουλο Μάντζαρο την Κυριακή 20 Νοεµβρίου

Η Φιλαρµόνια Ορχήστρα Αθηνών ξεκινά το ταξίδι της µε ένα αφιέρωµα στον κερκυραίο συνθέτη Νικόλαο Χαλικιόπουλο Μάντζαρο την Κυριακή 20 Νοεµβρίου

Σε καιρούς δύσκολους, η τέχνη μεγαλουργεί. Απόδειξη, η γέννηση της μια νέας δυναμικής ορχήστρας, της Φιλαρμόνια (Ορχήστρα Αθηνών) που, κάτω από την διεύθυνση του αρχιμουσικού Βύρωνα Φιδετζή, φιλοδοξεί να συστήσει στο κοινό τα έργα σημαντικών ελλήνων συνθετών της έντεχνης μουσικής. Κι αυτό διότι οι έλληνες δημιουργοί και τα έργα τους παραμένουν έως σήμερα άγνωστα στους Έλληνες αφού οι δημόσιες εκτελέσεις τους και οι ηχογραφήσεις σπανίζουν.

Για την (καλή) αρχή η Φιλαρμόνια θα δώσει την πρώτη συναυλία της στον Χώρο Τέχνης και Πολιτισµού Άρτεµις στον Άλιμο με έργα του μεγάλου κερκυραίου συνθέτη Νικόλαου Μάντζαρου και δύο µαθητών του, επίσης επτανησίων, του κερκυραίου ∆οµένικου Παδοβά (ή Παδοβάνη) και του ιθακησίου ∆ιονυσίου Ροδοθεάτου.

Το πρόγραµµα περιλαµβάνει µία καντάτα, ένα ντουέτο και τέσσερις άριες του Μάντζαρου, έργα της περιόδου λίγο πριν και κατά τη διάρκεια της Ελληνικής Επανάστασης του 1821,  που δεν έχουν ποτέ στο παρελθόν εκτελεστεί στην Αθήνα. Στο δεύτερο µέρος περιλαµβάνεται η εισαγωγή από την όπερα «∆ίρκη» του ∆οµένικου Παδοβά, ενός πολύ σηµαντικού συνθέτη που ελάχιστα γνωστός είναι σήµερα εκτός του κύκλου των ειδικών. Τέλος, θα ακουστεί και πρώτο νεοελληνικό έργο στην κατηγορία της προγραµµατικής µουσικής και του συµφωνικού ποιήµατος, το έργο «Ο Σιντ», του ∆ιονυσίου Ροδοθεάτου.

Το πρόγραμμα αναλυτικά:

Νικόλαος Μάντζαρος, Καντάτα Ulisse agli Elisi  (για σοπράνο, τενόρο και ορχήστρα)
Νικόλαος Μάντζαρος, 4 άριες
Aria: Come augellin che canta  (για σοπράνο και ορχήστρα) Cantata a voce sola: L’ Aurora  (για σοπράνο και ορχήστρα)
Aria cantata: Dall' Ombra di Patroclo nel sogno d’Achille (για τενόρο και ορχήστρα) Aria con recitativo: Bella speme lusinghiera  (για τενόρο και ορχήστρα)
Νικόλαος Μάντζαρος, Duetto: Si ti credo amato bene (για σοπράνο, τενόρο και ορχήστρα)
∆οµένικος Παδοβάς, Εισαγωγή από την όπερα Dirce (∆ίρκη)
∆ιονύσιος Ροδοθεάτος, Lo Cid  (Συμφωνικό Ποίηµα)

Συµµετέχουν: Χρύσα Μαλιαµάνη (υψίφωνος), Χρήστος Κεχρής (τενόρος)

Η Φιλαρµόνια Ορχήστρα Αθηνών, Χώρος Τέχνης και Πολιτισµού Άρτεµις, Πυθαγόρα 8, Άλιµος, Κυριακή 20 Νοεµβρίου, ώρα 20:30

 

Ακολουθήστε το Newpost.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο Newpost.gr