ΜΟΥΣΙΚΗ

Ο Σκαλκώτας και ο κύκλος του Βερολίνου

Δημοσίευση 9 Ιανουαρίου 2017, 17:01 / Ανανεώθηκε 9 Ιανουαρίου 2017, 16:18
Ο Σκαλκώτας και ο κύκλος του Βερολίνου
Facebook Twitter Whatsapp

Το Ελληνικό Συγκρότημα Σύγχρονης Μουσικής συμμετέχει στο Αφιέρωμα στον Νίκο Σκαλκώτα με μια επιλογή από έργα του συνθέτη καθώς και των συγχρόνων και δάσκαλών του Βάιλ, Γιάρναχ, Σαίνμπεργκ και Άισλερ

Το Ελληνικό Συγκρότημα Σύγχρονης Μουσικής συμμετέχει στο Αφιέρωμα στον Νίκο Σκαλκώτα με μια επιλογή από έργα του συνθέτη καθώς και των συγχρόνων και δάσκαλών του Βάιλ, Γιάρναχ, Σαίνμπεργκ και Άισλερ

Ένας από τους πιο σημαντικούς έλληνες συνθέτες του 20ου αιώνα, ο Νίκος Σκαλκώτας, παραμένει σε μέγιστο βαθμό άγνωστος στην χώρα που τον γέννησε. Οι λόγοι είναι πολλοί. Καταρχήν η σύντομη ζωή του: πέθανε το 1949 σε ηλικία 45 χρονών. Κατά δεύτερον, η προσήλωσή του στις αρχές της «πρωτοπορίας» που καθιστούσαν το έργο του δυσανάγνωστο στους πολλούς. Και τέλος, η μανιώδης αντίδραση των συγχρόνων του ελλήνων συνθετών  που είδαν στον  πρόσωπό του έναν επικίνδυνο ανταγωνιστή, έναν ανανεωτή και βιρτουόζο, και κατέβαλαν κάθε δυνατή προσπάθεια για να τον εκτοπίσουν.  


Μαργαρίτα Συγγενιώτου

Ο φετινός κύκλος του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών «Αφιέρωμα στον Νίκο Σκαλκώτα» είναι μια οργανωμένη προσπάθεια των φίλων και θαυμαστών του έργου του Σκαλκώτα να συστήσουν στο ελληνικό κοινό μια παραμελημένη μουσική μεγαλοφυΐα, έναν δημιουργό που υπηρέτησε την τέχνη χωρίς παραχωρήσεις και άνοιξε νέους ορίζοντες στην ελληνική και διεθνή μουσική.

Το επόμενο «ραντεβού» μας με τον Σκαλκώτα έχει οριστεί για την Πέμπτη 26 Ιανουαρίου, ώρα 20:30 στην αίθουσα Δημήτρης Μητρόπουλος του Μεγάρου με τη συναυλία «Ο Σκαλκώτας και ο κύκλος του Βερολίνου»». Το Ελληνικό Συγκρότημα Σύγχρονης Μουσικής (ΕΣΣΜ) υπό τον Ιάκωβο Κονιτόπουλο θα παρουσιάσει έργα του έλληνα συνθέτη αλλά και γερμανών μουσουργών που έζησαν στο Βερολίνο τα χρόνια του Μεσοπόλεμου, –περίοδο κατά την οποία και ο ίδιος σπούδαζε και εργαζόταν στην ίδια πόλη–, όπως οι Βάιλ, Γιάρναχ, Σαίνμπεργκ και Άισλερ –οι τρεις πρώτοι υπήρξαν και δάσκαλοί του. Θα συμμετέχουν οι σολίστ: Μαργαρίτα Συγγενιώτου (μετζοσοπράνο), Γιώργος Σκριβάνος (φλάουτο), Στέλλα Τσάνη (βιολί), Κωστής Θέος (τσέλο) και Βίκυ Στυλιανού (πιάνο).


Ιάκωβος Κονιτόπουλος

Το πρόγραμμα

Από την εργογραφία του Σκαλκώτα επιλέχθηκαν συνθέσεις μουσικής δωματίου, όπως το Σκέρτσο για βιολί, βιόλα, τσέλο και πιάνο, οι Οκτώ παραλλαγές σ’ ένα ελληνικό θέμα για βιολί, τσέλο και πιάνο, το Σκέρτσο και Μενουέτο καντάτο για βιολί και πιάνο καθώς και το Οκτέτο για κουαρτέτο ξύλινων πνευστών και κουαρτέτο εγχόρδων.

Το μουσικό τοπίο συμπληρώνουν δημιουργίες των Κουρτ Βάιλ (1900-1950),  Άρνολντ Σαίνμπεργκ (1874-1951) και Φίλιπ Γιάρναχ (1892-1982), με τους οποίους ο Σκαλκώτας είχε μελετήσει σύνθεση στο Βερολίνο. Συγκεκριμένα, θα ακουστούν τα Πέντε τραγούδια για φωνή και πιάνο του Βάιλ και τα Τρία τραγούδια για χαμηλή φωνή και πιάνο, έργο 48 του Σαίνμπεργκ, τα οποία θα ερμηνεύσει η μεσόφωνος Μαργαρίτα Συγγενιώτου, η Σονατίνα για φλάουτο και πιάνο, έργο 12 του Φίλιπ Γιάρναχ και το Ντιβερτιμέντο για κουιντέτο πνευστών, έργο 4 του Χανς Άισλερ (1898-1962).

Ο Σκαλκώτας και ο κύκλος του Βερολίνου, Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, Πέμπτη 26 Ιανουαρίου 2017, ώρα 20:30. Tιμές εισιτηρίων: 10 € (Ζώνη Β) ● 15 € (Ζώνη Α). Ειδικές τιμές: 4 € (φοιτητές, νέοι, άνεργοι) ● 6 €  (πολύτεκνοι, 65+). Πληροφορίες –προπώληση εισιτηρίων: τηλ. 210 7282333, www.megaron.gr.