current views are: 7

17 Ιανουαρίου 2017
Δημοσίευση17:21

Παράθυρα à la russe από το Kyklos Ensemble

Συναυλία μουσικής δωματίου με έργα Mποροντίν, Ραχμάνινοφ, Προκόφιεφ και Σοστακόβιτς από το δημοφιλές σύνολο

Δημοσίευση 17:21’

Συναυλία μουσικής δωματίου με έργα Mποροντίν, Ραχμάνινοφ, Προκόφιεφ και Σοστακόβιτς από το δημοφιλές σύνολο

Συναυλία μουσικής δωματίου με έργα Mποροντίν, Ραχμάνινοφ, Προκόφιεφ και Σοστακόβιτς από το δημοφιλές σύνολο

O κύκλος εκδηλώσεων «Από τη Ρωσία με αγάπη» συνεχίζεται στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών με «Παράθυρα à la russe» από το Kyklos Ensemble. Μερικές από τις ωραιότερες σελίδες μουσικής δωματίου ρώσων συνθετών από τον 19ο έως τον 20ό αιώνα θα ακουστούν στην αίθουσα Δημήτρης Μητρόπουλος, σε ένα αφιέρωμα που διατρέχει έναν αιώνα μουσικής ιστορίας, από την Ρωσική Εθνική Σχολή στον 20ό αιώνα.

Τρεις είναι οι θεματικές ενότητες  του προγράμματος «Παράθυρα à la russe»: Η πρώτη ενότητα αρχίζει με το Tρίτο Μέρος (Νυχτερινό) από το Κουαρτέτο εγχόρδων αρ. 2 σε ρε μείζονα του Αλεξάντρ Μποροντίν (1833-1887), ενός από τους επιφανέστερους εκπροσώπους της λεγόμενης Ρωσικής Εθνικής Σχολής και μέλους της περίφημης Ομάδας των Πέντε. Ερμηνεύουν oi: Σέρτζιου Ναστάσα (βιολί), Αντώνης Σουσάμογλου (βιολί), Ένκελα Κοκολάνη (βιόλα) και Βασίλης Λύκος (τσέλο). Η ενότητα θα κλείσει με το Τρίο για πιάνο αρ. 1 σε σολ ελάσσονα (Trio élégiaque) του Σεργκέι Ραχμάνινοφ (1873-1943) που θα παρουσιάσουν στο κοινό ο βιολονίστας Αντώνης Σουσάμογλου, ο τσελίστας Βασίλης Λύκος και ο πιανίστας Στέφανος Θωμόπουλος.

Στο δεύτερο μέρος της συναυλίας θα ακουστεί το Κουαρτέτο εγχόρδων αρ. 1 σε σι ελάσσονα, έργο 50 του Σεργκέι Προκόφιεφ (1891-1953), μια τριμερής σύνθεση με ένα ιδιαίτερα μελωδικό φινάλε που παρουσιάστηκε σε πρώτη εκτέλεση από το Βrosa Quartet στην Ουάσινγκτον το 1931. Στην Αίθουσα Δημήτρης Μητρόπουλος, οι ακροατές θα το απολαύσουν ερμηνευμένο από τους Ναστάσα, Σουσάμογλου, Κοκολάνη και Λύκο.

Η τρίτη ενότητα, με την οποία ολοκληρώνεται η βραδιά, είναι αφιερωμένη σε μία από τις σπουδαιότερες συνθετικές μορφές του 20ού αιώνα, τον Ντμίτρι Σοστακόβιτς (1906-1975) και στο διάσημο Κουιντέτο για πιάνο σε σολ ελάσσονα, έργο 57. Αποτελείται από πέντε μέρη, γράφτηκε το 1940 και ερμηνεύτηκε για πρώτη φορά την ίδια χρονιά στο Κονσερβατόριο της Μόσχας από το Κουαρτέτο Εγχόρδων Μπετόβεν με τον ίδιο τον Σοστακόβτις στο πιάνο. Έγινε μάλιστα δεκτό με μεγάλο ενθουσιασμό και τιμήθηκε από το σοβιετικό καθεστώς με το βραβείο Στάλιν 1941. Για την παρουσίασή του στο πλαίσιο της συναυλίας «Παράθυρα à la russe» ενώνουν τις δυνάμεις τους οι Αντώνης Σουσάμογλου (βιολί), Σέρτζιου Ναστάσα (βιολί), Ένκελα Κοκολάνη (βιόλα), Βασίλης Λύκος (τσέλο) και Στέφανος Θωμόπουλος (πιάνο).

«Παράθυρα à la russe», Μέγαρο Μουσικής Αθηνών,Τετάρτη 1 Φεβρουαρίου, ώρα 20:30. Tιμές εισιτηρίων: 10 € (Ζώνη Β), 15 € (Ζώνη Α). Ειδικές τιμές: 4 € (φοιτητές, νέοι, άνεργοι), 6 €  (πολύτεκνοι, 65+). Πληροφορίες – προπώληση εισιτηρίων: τηλ. 210 7282333, www.megaron.gr.