current views are: 8

31 Ιανουαρίου 2017
Δημοσίευση15:15

Narcissus: Οσφρανθείτε (και ακούστε) τη μουσική!

Ένα μουσικό-αρωματικό πείραμα από μια συνθέτη και μια αρωματοποιό την Πέμπτη 17 Φεβρουαρίου στο Μέγαρο

 

Δημοσίευση 15:15’

Ένα μουσικό-αρωματικό πείραμα από μια συνθέτη και μια αρωματοποιό την Πέμπτη 17 Φεβρουαρίου στο Μέγαρο

 

Ένα μουσικό-αρωματικό πείραμα από μια συνθέτη και μια αρωματοποιό την Πέμπτη 17 Φεβρουαρίου στο Μέγαρο

Η Καλιόππη Τσουπάκη είναι ελληνίδα συνθέτις με σημαντική καριέρα στο εξωτερικό –διδάσκει σύνθεση στο Βασιλικό Ωδείο της Χάγης στην Ολλανδία όπου θεωρείται ηγετική φυσιογνωμία στον χώρο της σύγχρονης κλασικής μουσικής και τα έργα της παρουσιάζονται με εντυπωσιακή συχνότητα σε συναυλιακές αίθουσες σε όλη την Ευρώπη.

Το «Narcissus», έργο του 2013, είναι ένα μελόδραμα για πιάνο, βιολί, βιολοντσέλο, άρπα, κόρνο και κλαρινέτο το οποίο δημιούργησε σε συνεργασία με την Tanja Deurloo, βραβευμένη αρωματοποιό. Στόχος των δύο γυναικών ήταν η δημιουργία ενός ενιαίου έργου που απευθύνεται ταυτόχρονα στην ακοή και στην όσφρηση, μια επανάληψη της εμπειρίας που περιγράφει ο Προυστ στο «Αναζητώντας τον χαμένο χρόνο» όταν ο ήρωάς του βάζει στο στόμα του ένα μικρό κομμάτι μαντλέν  και ξαφνικά ανακαλεί  τα πρωινά της Κυριακής στο Κομπραί.

Το έργο, μια μουσική παράσταση στην πιο καθαρή μορφή της, χωρίς κείμενο, λιμπρέτο ή τραγούδι, φορτισμένη με δραματική ένταση, στη διάρκεια της οποίας  πέντε layers με απαλό άρωμα διαχέονται στον χώρο και, μαζί με τη μουσική, οδηγούν στην κορύφωση του έργου.

Στην Αθήνα το έργο θα παρουσιαστεί στο πλαίσιο του κύκλου +Αισθήσεις (Συν-αισθήσεις) με τη συμμετοχή του Ergon Ensemble (υπεύθυνος συνόλου: Αλέξανδρος Μούζας).

Narcissus, Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, Πέμπτη 17 Φεβρουαρίου, ώρα 21:00. Τιμές εισιτηρίων: Γενική είσοδος 15 €, Φοιτητικό, άνεργοι, παιδιά 8 €. Πληροφορίες – προπώληση εισιτηρίων: τηλ. 210 7282333, www.megaron.gr

Ο κύκλος +Αισθήσεις (Συν-αισθήσεις) προτείνει στους φίλους του Mεγάρου εκδηλώσεις όπου η μουσική, η οποία παραπέμπει φυσικά στην ακοή, συνεργάζεται με μορφές έκφρασης της Τέχνης που αντιπροσωπεύουν τις υπόλοιπες τέσσερις αισθήσεις. Έτσι, οι ακροατές θα μπορέσουν, μέσα από ένα παιχνίδι ακοής, αφής, όσφρησης, γεύσης και όρασης, να ανακαλύψουν πώς η αντίληψή μας μεταβάλλεται, ανάλογα με τους παράγοντες που διεγείρουν κάθε φορά μιαν άλλη αίσθηση.

Το πρόγραμμα του κύκλου συμπεριλαμβάνει τις παρακάτω εκδηλώσεις:

17, 18 & 19 Φεβρουαρίου «Mizaru»
17 Φεβρουαρίου «Narcissus», μια παράσταση με μουσική κι αρώματα

18 Φεβρουαρίου «Ροσσίνι… σε δείπνο: μια διαφορετική εμBEERία!»
19 Φεβρουαρίου Dziga Vertov: «Man with a movie camera»

 


σχετικα αρθρα