ΜΟΥΣΙΚΗ

Χρόνια Πολλά Σταύρο Ξαρχάκο (μετά μουσικής)

Δημοσίευση 14 Μαρτίου 2017, 17:51 / Ανανεώθηκε 14 Μαρτίου 2017, 17:43
Facebook Twitter Whatsapp

Ο συνθέτης που γεννήθηκε στις 14 Μαρτίου του 1939 και υπέγραψε πάμπολλες επιτυχίες έγινε αισίως 78 ετών.

Ο συνθέτης που γεννήθηκε στις 14 Μαρτίου του 1939 και υπέγραψε πάμπολλες επιτυχίες έγινε αισίως 78 ετών.

Η πρώτη μεγάλη επιτυχία του Σταύρου Ξαρχάκου είναι η μουσική που συνέθεσε για τα «Κόκκινα Φανάρια» του Βασίλη Γεωργιάδη (1963) από όπου ξεχώρισαν τα «Άπονη Ζωή» και «Φτωχολογιά», σε πρώτη εκτέλεση από τον Γρηγόρη Μπιθικώτση, και το «Παράπονο» με την Τζένη Καρέζη.

Ακούστε εδώ την «Άπονη Ζωή» σε δεύτερη εκτέλεση από τον Στέλιο Καζαντζίδη και τη Μαρινέλλα:

Η αξέχαστη Τζένη Καρέζη στο «Παράπονο»:

Το 1964 ο συνθέτης εγκαινίασε τη συνεργασία του με τη γυναικεία φωνή που ταυτίστηκε περισσότερο από οποιαδήποτε με το έργο του. Ακούστε τη Βίκυ Μοσχολιού στο «Βάλε κι άλλο πιάτο στο τραπέζι» που κυκλοφόρησε εκείνη τη χρονιά σε 45άρι:

Την ίδια χρονιά κυκλοφόρησε και το συγκριτικά άγνωστο «Τραγούδι της Ύδρα»,  σε στίχους Βαγγέλη Γκούφα, από τη φωνή της Αλέκας Μαβίλη:

Ακολούθησε το ονειρεμένο «Τα Τρένα που Φύγαν», και αυτό σε στίχους Βαγγέλη Γκούφα, από τη φωνή της Μοσχολιού, που πρωτακούστηκε το ’65:

Το ’66 ήταν η χρονιά της συνάντησης Σταύρου Ξαρχάκου- Σταμάτη Κόκοτα την οποία «ευλόγησε» με τους στίχους του ο Νίκος Γκάτσος. Τα πρώτα τραγούδια της συνεργασίας περιλήφθηκαν στον δίσκο «Ένα μεσημέρι» του 1966. Ακούστε «Στου Όθωνα τα χρόνια»:

Και «Με τι καρδιά τον κόσμο ν’ αρνηθώ»:

Η επόμενη σημαδιακή «γνωριμία» του συνθέτη θα γίνει τη δεκαετία του ’70. Τότε θα διασταυρωθεί ο δρόμος του με εκείνον το Νίκου Ξυλούρη με μεσολάβηση του Τάκη Λαμπρόπουλου της Columbia. Η συνεργασία τους θα κορυφωθεί το «Μεγάλο μας Τσίρκο» του Ιάκωβου Καμπανέλη σε μουσική του συνθέτη που ανέβασε ο θίασος Τζένης Καρέζη-Κώστα Καζάκου τον Ιούνιο του ’73.

Από την παράσταση που πήρε μορφή πολιτικής διαμαρτυρίας ακούστε το «Φίλοι και αδέλφια»:

Ακολούθησε η «Συλλογή», ο δίσκος του Ξυλούρη σε ενορχήστρωση Σταύρου Ξαρχάκου στον οποίο περιλαμβάνονταν και τα «Ήτανε μια φορά» και «Έβαλε ο Θεός σημάδι», τραγούδια που ο συνθέτης έγραψε ειδικά για τον ερμηνευτή.

Ο επόμενος σταθμός στην δισκογραφία του Σταύρου Ξαρχάκου είναι το «Ρεμπέτικο» , η μουσική της ταινίας που γύρισε ο Κώστας Φέρρης βασισμένος στη ζωή της Μαρίκας Νίνου. Η ταινία προβλήθηκε το ’83 και τους στίχους των τραγουδιών υπέγραφε ο Νίκος Γκάτσος.

Στο σάουντρακ  που κυκλοφόρησε –διπλός δίσκος με εξώφυλλο έναν πίνακα του Γιάννη Τσαρούχη- τραγουδούσαν ο Νίκος Δημητράτος, ο Τάκης Μπίνης, η Σωτηρία Λεονάρδου, ο Κώστας Τσίγγος, ο Κώστας Ματζόπουλος, ο Νίκος Μαραγκόπουλος και ο Σταύρος Ξαρχάκος.

Ακούστε τον Νίκο Δημητράτο στο «Μάνα μου Ελλάς»:

Το κεντρικό βίντεο με την Ηρώ Σαîα είναι από την καλοκαιρινή συναυλία του συνθέτη στο Καλλιμάρμαρο στο πλαίσιο της δράσης «Όλοι μαζί μπορούμε».