ΜΟΥΣΙΚΗ

Τα κατά Ιωάννην Πάθη από τους μοναδικούς Balthasar-Neumann

Δημοσίευση 4 Απριλίου 2017, 18:01 / Ανανεώθηκε 4 Απριλίου 2017, 18:22
   Τα κατά Ιωάννην Πάθη από τους μοναδικούς  Balthasar-Neumann
Facebook Twitter Whatsapp

Το μνημειώδες ορατόριο του Μπαχ θα παρουσιαστεί στο Μέγαρο από την πολυβραβευμένη Χορωδία και το Σύνολο Μπαλτάζαρ-Νώυμαν την Κυριακή των Βαΐων

Το μνημειώδες ορατόριο του Μπαχ θα παρουσιαστεί στο Μέγαρο από την πολυβραβευμένη Χορωδία και το Σύνολο Μπαλτάζαρ-Νώυμαν την Κυριακή των Βαΐων

Το Αdagio, ο καθιερωμένος πλέον Κύκλος πασχαλινών εκδηλώσεων του Μεγάρου για το Θείο Πάθος, προσκαλεί φέτος το κοινό να λάβει μέρος σε ένα τριήμερο κατανυκτικό οδοιπορικό (Σάββατο του Λαζάρου 8 Απριλίου-Μεγάλη Δευτέρα 10 Απριλίου), το οποίο εκτείνεται χρονικά από την εποχή του Μπαρόκ ώς τις μέρες μας. Σε αυτή τη μουσική διαδρομή στα μονοπάτια του Θείου Δράματος, οι ακροατές θα έχουν την ευκαιρία να γνωρίσουν συνθέσεις σύγχρονων δημιουργών όπως του Χένρυκ Γκουρέτσκι και του Άρβο Παιρτ, αλλά και να απολαύσουν αριστουργήματα της δυτικής θρησκευτικής εργογραφίας, ερμηνευμένα από  έλληνες και ξένους καλλιτέχνες.

Έτσι, την Kυριακή των Βαΐων 9 Απριλίου στις 20:30, στην Αίθουσα Χρήστος Λαμπράκης, οι φιλόμουσοι θα έχουν τη σπάνια ευκαιρία να ακούσουν την πολυβραβευμένη Χορωδία και το Σύνολο Μπαλτάζαρ-Νώυμαν [Balthasar Neumann Choir and Ensemble], υπό τον διάσημο μαέστρο και ιδρυτή τους  Τόμας Χένγκελμπροκ [Thomas Hengelbrock], σε ένα μνημειώδες έργο της εκκλησιαστικής μουσικής: στα «Κατά Ιωάννην Πάθη» (β΄ εκδοχή, 1725) του Γιόχαν Σεμπάστιαν Μπαχ. Η παρουσίαση του αριστουργηματικού ορατόριου του μεγάλου κάντορα της Λιψίας συνοδεύεται από ελληνικούς υπέρτιτλους. Tα μέρη του Ευαγγελιστή αποδίδει ο τενόρος Ντάνιελ Μπέλε [Daniel Behle], ενώ του Ιησού ο βαρύτονος Μάρκους Μπούττερ [Markus Butter].

«Τα Κατά Ιωάννην Πάθη» παρουσιάζονται στο Μέγαρο χάρη στην πολύτιμη βοήθεια του Iνστιτούτου Γκαίτε [Goethe Institut].

Σύντομη αναδρομή στην ιστορία του έργου:
Ο Γιόχαν Σεμπάστιαν Μπαχ παρουσίασε τα «Κατά Ιωάννην Πάθη»
στην εσπερινή λειτουργία της Μεγάλης Παρασκευής 7 Απριλίου 1724, στον ναό του Αγίου Νικολάου στη Λιψία, όπου υπηρετούσε ήδη ως κάντορας. Στη συνέχεια, ο σπουδαίος γερμανός συνθέτης αναθεώρησε την αρχική παρτιτούρα του προσθαφαιρώντας μέρη.

Η δεύτερη εκδοχή του 1725, που παρουσιάζεται στη συναυλία της 9ης Απριλίου, περιλαμβάνει τρεις επιπλέον άριες σε σχέση με την πρώτη εκδοχή, ενώ τα χορωδιακά της αρχής και του τέλους έχουν αντικατασταθεί από μέρη που ο Μπαχ ξαναχρησιμοποίησε σε άλλα του έργα.
Το ορατόριο αποτελείται από ρετσιτατίβα και χορωδιακά που αφηγούνται τα Πάθη του Χριστού ακολουθώντας το  Κατά Ιωάννην Ευαγγέλιο, από άριες που σχολιάζουν το Θείο Δράμα και από κοράλ βασισμένα σε κείμενα και ύμνους που συνήθιζε να ψάλλει το εκκλησίασμα, την εποχή του Μπαχ. Το λιμπρέτο είναι στα γερμανικά και βασίζεται σε συρραφή διαφορετικών ποιημάτων για τα Πάθη.

Βalthasar-Neumann Choir and Ensemble, Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, Kυριακή των Βαΐων 9 Απριλίου, ώρα 20:30. Τιμές εισιτηρίων: 14 € (Ζώνη Γ), 25 € (Ζώνη Β), 35 € (Ζώνη Α), 50 € (Διακεκριμένη Ζώνη). Ειδικές τιμές: 7,5 € (Φοιτητές, νέοι, άνεργοι, ΑΜΕΑ), 9,5 € (Πολύτεκνοι, 65+). Πληροφορίες-προπώληση εισιτηρίων: www.megaron.gr, τηλ. 210 7282333

Ακολουθήστε το Newpost.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο Newpost.gr