ΜΟΥΣΙΚΗ

«Το αηδόνι του αυτοκράτορα» θα τραγουδάει ως τις 24 Φεβρουαρίου

Δημοσίευση 10 Ιανουαρίου 2019, 12:00 / Ανανεώθηκε 10 Ιανουαρίου 2019, 12:13
«Το αηδόνι του αυτοκράτορα» θα τραγουδάει ως τις 24 Φεβρουαρίου
Facebook Twitter Whatsapp

Το μουσικό παραμύθι της Λένας Πλάτωνος θα συνεχίσει το ταξίδι του στην Εναλλακτική Σκηνή της Ε.Λ.Σ. για επτά επιπλέον παραστάσεις

Μετά την τεράστια επιτυχία και την ενθουσιώδη υποδοχή από μικρούς και μεγάλους, το εξαιρετικό μουσικό παραμύθι «Το αηδόνι του αυτοκράτορα» της Λένας Πλάτωνος συνεχίζει το συναρπαστικό ταξίδι του για επτά επιπλέον παραστάσεις στην Εναλλακτική Σκηνή της Εθνικής Λυρικής Σκηνής.

Λίγα λόγια για το έργο:
Η Λένα Πλάτωνος έγραψε το «Αηδόνι του αυτοκράτορα», ένα «μουσικό παραμύθι με στοιχεία όπερας», όπως το έχει χαρακτηρίσει, το 1989, πάνω στο ομώνυμο παραμύθι του Χανς Κρίστιαν Άντερσεν, ικανοποιώντας μια επιθυμία του κόντρα τενόρου Άρη Χριστοφέλλη. Η προηγούμενη ενασχόλησή της με τη «Λιλιπούπολη» έπαιξε καθοριστικό ρόλο στη μελοποίηση του συγκεκριμένου έργου, με τα συνθεσάιζερ να είναι και πάλι στην πρώτη γραμμή. Μάλιστα, το λιμπρέτο που έγραψε ο ποιητής-βιολόγος Γιώργος Βολουδάκης ξεκινούσε με τη φωνή ενός παιδιού που ρωτούσε αν το μικρό συνθεσάιζερ μπορούσε να συναγωνιστεί το Αηδόνι!

Το έργο ηχογραφήθηκε με τη συμμετοχή κορυφαίων ερμηνευτών, όπως ο Άρης Χριστοφέλλης, η Σαβίνα Γιαννάτου, ο Σπύρος Σακκάς, ο Φραγκίσκος Βουτσίνος, ο Γιάννης Σαμσιάρης και ο Χρήστος Στασινόπουλος, ενώ η Λένα Πλάτωνος χαρακτήρισε τη μουσική του έργου «νεοϊμπρεσιονιστική».

Για την παράσταση:
Στην παραγωγή της Εναλλακτικής Σκηνής της Ε.Λ.Σ. τη σκηνοθεσία υπογράφει η ταλαντούχα Κατερίνα Πετσατώδη, σκηνοθέτρια με σημαντική εμπειρία στον χώρο της όπερας και του μουσικού θεάτρου. Η ίδια σκηνοθετεί ένα μουσικό παραμύθι που συνδυάζει ιδανικά δύο φαινομενικά ασύνδετες αλλά τελικά τόσο αρμονικά δεμένες μεταξύ τους τέχνες, την όπερα και το animation, με έμπνευση, φαντασία και ευρηματικότητα.

Το animation της παράστασης έχει αναλάβει να σχεδιάσει η ανερχόμενη animator Ειρήνη Βιανέλλη, η οποία έχει επιμεληθεί το animation στις συνεργασίες της Εθνικής Λυρικής Σκηνής με το Φεστιβάλ Animasyros, ενώ η τελευταία της δημιουργία, η stop motion ταινία μικρού μήκους Icebergs, βασισμένη στο βιβλίο του Ευθύμη Φιλίππου Σκηνές, σαρώνει τα βραβεία όπου κι αν προβάλλεται.Χρησιμοποιώντας διάφορες τεχνικές του animation που συνδυάζουν την υψηλή τεχνολογία με τη χειροποίητη αισθητική, η Ειρήνη Βιανέλλη ζωντανεύει καρέ καρέ το Αηδόνι του αυτοκράτορα με έντονες αναφορές στην κινέζικη τέχνη. Για την ίδια το τελικό αποτέλεσμα, ένα πολύχρωμο σύμπαν από δάση, παλάτια, κήπους και εργοστάσια, αφηγείται τη σχέση του ανθρώπου με τη φύση και τη δημιουργία.

Στην παράσταση συμμετέχει ένα καστ αναγνωρισμένων λυρικών πρωταγωνιστών: Νίκος Κοτενίδης, Δημήτρης Ναλμπάντης, Γιώργος Ρούπας, Μαριλένα Στριφτόμπολα, Γιάννης Φίλιας και Νίκη Χαζιράκη.

Στην αφήγηση η καταξιωμένη ηθοποιός Μαρία Σκουλά.

Η Λένα Πλάτωνος για το «Αηδόνι του αυτοκράτορα»:
Το «Αηδόνι του αυτοκράτορα» του Χανς Κρίστιαν Άντερσεν στην εκδοχή του σαν όπερα ήταν μια ιδέα-πρόταση του στενού φίλου μου κόντρα τενόρου Άρη Χριστοφέλλη, ο οποίος και ήθελε να τραγουδήσει τον ρόλο του Αηδονιού – η πρόταση έγινε σε μένα το 1986. Τώρα από μένα και τον φίλο βιολόγο-ποιητή Γιώργο Βολουδάκη το έργο σαν διασκευή βασίστηκε στην πρέπουσα αποφυγή της μονοκρατορίας της τεχνολογίας απάνω στον άνθρωπο, η υπερθεμάτιση της επαφής του ανθρώπου με τη φύση.

Σύνοψη
Ο Αυτοκράτορας της Κίνας ζει σ’ ένα από τα ομορφότερα παλάτια του κόσμου, όπου όλα λειτουργούν στην εντέλεια χάρη σ’ ένα υπερσύγχρονο ηλεκτρονικό σύστημα. Ωστόσο ο Αυτοκράτορας είναι μελαγχολικός… Όταν κάποια μέρα μαθαίνει ότι στον κήπο του παλατιού του ζει ένα αηδόνι που τραγουδάει με μαγευτική φωνή, στέλνει αμέσως τους αυλικούς του να το βρουν και να το φέρουν μπροστά του. Ο Αυτοκράτορας δακρύζει και μαγεύεται από τη φωνή του αηδονιού, μέχρι που μια μέρα φτάνει στο παλάτι ένα ασυνήθιστο δώρο: ένα ηλεκτρονικό αηδόνι. Όλοι εντυπωσιάζονται από αυτό το τεχνολογικό θαύμα, μολονότι το μόνο που μπορεί να κάνει είναι να λέει το ίδιο τραγούδι ξανά και ξανά. Το αληθινό αηδόνι εγκαταλείπει το παλάτι και μέρα νύχτα ακούγεται μονάχα το τραγούδι του ηλεκτρονικού πουλιού.

Κάποια στιγμή όμως το ηλεκτρονικό αηδόνι χαλάει. Όταν μετά από μερικά χρόνια ο Αυτοκράτορας αρρωσταίνει βαριά, το ψεύτικο πουλί δεν μπορεί να παρηγορήσει τον ετοιμοθάνατο άρχοντα. Όμως την κρίσιμη στιγμή εμφανίζεται και πάλι το αληθινό αηδόνι και με την τέχνη του καταφέρνει να συγκινήσει τον Θάνατο. Ο Αυτοκράτορας το παρακαλεί να μείνει μαζί του στο παλάτι – μα πώς να περιορίσει τη φύση και την τέχνη που βγαίνει από την ψυχή;

Η ταυτότητα της παράστασης:
Ενορχήστρωση: Λένα Πλάτωνος, Στέργιος Τσιρλιάγκος
Λιμπρέτο: Γιώργος Βολουδάκης
Σκηνοθεσία: Κατερίνα Πετσατώδη
Animation: Ειρήνη Βιανέλλη
Σκηνικό: Ευαγγελία Θεριανού
Κοστούμια: Αλεξία Θεοδωράκη
Σχεδιασμός ήχου – programming – μείξεις: Στέργιος Τσιρλιάγκος
Μουσική προετοιμασία: Μιχάλης Παπαπέτρου
Videomapping: Μιχάλης Κλουκίνας

Διανομή:
Αυτοκράτορας: Νίκος Κοτενίδης
Αυλικός, Θάνατος: Γιώργος Ρούπας
Βιολιστής, Αρχιμουσικός Σα(ν)λιέρι: Δημήτρης Ναλμπάντης
Αηδόνι: Μαριλένα Στριφτόμπολα
Ψαράς, Αυλάρχης, Τεχνικός: Γιάννης Φίλιας
Φίλη του αηδονιού, Τεχνικός: Νίκη Χαζιράκη
Αφήγηση: Μαρία Σκουλά

Πρώτη παρουσίαση
Σε συνεργασία με το Διεθνές Φεστιβάλ & Αγορά Κινουμένων Σχεδίων Animasyros

Το αηδόνι του αυτοκράτορα,  Εναλλακτική Σκηνή Εθνικής Λυρικής Σκηνής - Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος. Πρωινές παραστάσεις:  17, 24 Φεβρουαρίου 2019, ώρα 11:00. Απογευματινές παραστάσεις: 116, 23 Φεβρουαρίου 2019, ώρα 18:30. Βραδινές παραστάσεις: 20, 21, 22 Φεβρουαρίου 2019, ώρα 20:30. Τιμές εισιτηρίων: Καθημερινές παραστάσεις για σχολεία 10 ευρώ, απογευματινές & παραστάσεις Σαββατοκύριακου 12, 15 ευρώ, φοιτητικό 10 ευρώ. Προπώληση εισιτηρίων: Ταμεία Ε.Λ.Σ. στο Κ.Π.Ι.Σ.Ν., τηλ. 213 0885700 (ομαδικές πωλήσεις τηλ. 213 0885742), www.nationalopera.gr, καταστήματα Public, http://tickets.public.gr, www.ticketservices.gr, eκδοτήρια Ticket Services, Πανεπιστημίου 39, εντός Στοάς Πεσμαζόγλου

Οι παραστάσεις της όπερας «Ο θάνατος του Άντονυ» του Χαράλαμπου Γωγιού σε σκηνοθεσία Δημήτρη Καραντζά θα πραγματοποιηθούν τον Απρίλιο του 2020.