ΜΟΥΣΙΚΗ

Ο μάγος του βιολιού Μαξίμ Βενγκέροφ στο Ηρώδειο με την Κ.Ο.Α.

Δημοσίευση 11 Ιουλίου 2019, 06:00 / Ανανεώθηκε 10 Ιουλίου 2019, 15:44
Ο μάγος του βιολιού Μαξίμ Βενγκέροφ στο Ηρώδειο με την Κ.Ο.Α.
Facebook Twitter Whatsapp

 

Ένας σύγχρονος μύθος της μουσικής συναντά την αρχαιότερη ορχήστρα της χώρας την Τρίτη 16 Ιουλίου σε συναυλία με έργα Μπραμς και Ντβόρζακ

Στο πλαίσιο του Φεστιβάλ Αθηνών και Επιδαύρου, η Κρατική Ορχήστρα Αθηνών συμπράττει για πρώτη φορά στην ιστορία της με τον θρυλικό Μαξίμ Βενγκέροφ, σε αυτόν τον επιβλητικό, όσο και υποβλητικό, χώρο. Η συναυλία ανοίγει με το μεγαλειώδες Κοντσέρτο για βιολί και Ορχήστρα του Γιοχάνες Μπραμς, σύνθεση στην οποία ο - βραβευμένος με Grammy – Βενγκέροφ έχει αφήσει ανεξίτηλο το ερμηνευτικό στίγμα του, με την ιδιαίτερη, προσωπική ανάγνωση του. Ακολουθεί, η περίφημη Συμφωνία του Νέου Κόσμου, ένα από τα δημοφιλέστερα έργα του συμφωνικού ρεπερτορίου, το οποίο ο Αντονίν Ντβόρζακ συνέθεσε κατά την παραμονή του στη Ν. Υόρκη, εμφανώς επηρεασμένος από τις αισθαντικές μελωδίες των Ινδιάνων αλλά και τα ατμοσφαιρικά spirituals. Διευθύνει, ο Καλλιτεχνικός Διευθυντής της Κρατικής Ορχήστρας Αθηνών, Στέφανος Τσιαλής. 

Το πρόγραμμα με μια ματιά
ΓΙΟΧΑΝΕΣ ΜΠΡΑΜΣ (1833–1897)
Κοντσέρτο για βιολί και ορχήστρα σε ρε μείζονα, έργο 77

ΑΝΤΟΝΙΝ ΝΤΒΟΡΖΑΚ (1841–1904)
Συμφωνία αρ. 9 σε μι ελάσσονα, έργο 95 «του Νέου Κόσμου»

ΣΟΛΙΣΤ
Μαξίμ Βενγκέροφ, βιολί

ΜΟΥΣΙΚΗ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ
Στέφανος Τσιαλής

Για την ιστορία...
Στο πρόσωπο του Μαξίμ Βενγκέροφ το παγκόσμιο κοινό αναγνωρίζει έναν από τους σπουδαιότερους βιρτουόζους του βιολιού των τελευταίων δεκαετιών αλλά και ένα ανήσυχο μουσικό πνεύμα, με ευρύτερη καλλιέργεια και ευαισθησία. Στοιχεία, που εύλογα καθιστούν τις εμφανίσεις του ανά τον κόσμο μοναδικό καλλιτεχνικό γεγονός. Στην πρώτη του σύμπραξη με την Κρατική Ορχήστρα Αθηνών ο Βενγκέροφ θα ερμηνεύσει ένα από τα μεγαλύτερα και απαιτητικότερα κοντσέρτα του ρεπερτορίου του βιολιού, αυτό του μεγάλου Γερμανού Ρομαντικού, Γιοχάνες Μπραμς. Ο εκλεκτός σολίστ έχει στο παρελθόν αφήσει ήδη ένα ανεξίτηλο ερμηνευτικό στίγμα στο κοντσέρτο αναδεικνύοντας με ενάργεια κάθε πτυχή αυτού του μεγαλειώδους έργου. Εύλογα, αναμένεται και αυτή τη φορά να χαρίσει στο αθηναϊκό κοινό μία συναρπαστική ανάγνωση.

Η συναυλία θα ολοκληρωθεί με την περίφημη Συμφωνία «του Νέου Κόσμου» που ο κορυφαίος Τσέχος συνθέτης Αντονίν Ντβόρζακ συνέλαβε κατά την παραμονή του στη Νέα Υόρκη (1892-93). Τα αισθαντικά θέματα της συμφωνίας, εμπνευσμένα από τη μουσική των Ινδιάνων αλλά και από τα ατμοσφαιρικά spirituals των Νέγρων της Αμερικής, σε συνδυασμό με μία δομή αριστοτεχνικά σχεδιασμένη και με μία ώριμη, λαμπερή ενορχήστρωση, καθιστούν τη Συμφωνία ως μία από τις δημοφιλέστερες όλων των εποχών – και μία αστείρευτη πηγή συμφωνικής λάμψης και γοητείας.

Ο Μαξίμ Βενγκέροφ με την Κρατική Ορχήστρα Αθηνών, Ωδείο Ηρώδου Αττικού, Τρίτη 16 Ιουλίου, ώρα 21:00. Τιμές εισιτηρίων: γενική είσοδος από 22 έως 90 ευρώ, μειωμένο (φοιτητές, νέοι έως 25 ετών, άτομα άνω των 65 ετών, άνεργοι) 10 ευρώ, ΑμΕΑ 22€ (απαραίτητη η κράτηση στο [email protected] και στο τηλ. 210 3221897). Προπώληση εισιτηρίων: τηλ. 210 8938112 και [email protected] Γ ια ομαδικές αγορές (20+ άτομα): 210 3222720