ΜΟΥΣΙΚΗ

Οι Ventus Ensemble σε έργα Μπετόβεν για σύνολο πνευστών

Δημοσίευση 9 Μαρτίου 2020, 19:00 / Ανανεώθηκε 9 Μαρτίου 2020, 13:21
Οι Ventus Ensemble σε έργα Μπετόβεν για σύνολο πνευστών
Facebook Twitter Whatsapp

Μια ακόμα συναυλία του κύκλου Beethoven plus για τα 250 χρόνια από τη γέννηση του συνθέτη, στο Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης, στις 14 Μαρτίου

Το πρόγραμμα της συναυλίας του συνόλου πνευστών Ventus Ensemble είναι βασισμένο σε μουσική για πνευστά που έγραψε ο Μπετόβεν στα πρώιμα χρόνια της ζωής του.

Η συναυλία ξεκινάει µε το «Τρίο για φλάουτο, φαγκότο και πιάνο σε σολ μείζονα», έργο που ανακαλύφθηκε μετά τον θάνατό του. Εικάζεται ότι το συνέθεσε όταν ήταν περίπου δεκαπέντε χρονών και δείχνει την επιρροή που είχε από τον Μότσαρτ. Στη συνέχεια θα ακουστεί το «Σεξτέτο για έξι πνευστά» που έγραψε το 1796. Αποτελείται από τέσσερα μέρη και έχει ως βάση τα βιεννέζικα κλασικά μοτίβα. Στο δεύτερο μέρος θα παιχτεί το «Οκτέτο για πνευστά». Το έγραψε το 1792 στη Βόννη, προτού καθιερωθεί εκεί ως συνθέτης, ενώ το 1795 το επεξεργάστηκε εκ νέου και το ανέπτυξε στο πρώτο του «Κουαρτέτο εγχόρδων αρ. 1.»

Πρόγραμμα:
Α' Mέρος
Ludwig van Beethoven, Τρίο για πιάνο, φλάουτο και φαγκότο σε σολ µείζονα, WoO 37
Ludwig van Beethoven, Σεξτέτο για δύο κλαρινέτα, δύο κόρνα και δύο φαγκότα σε μι ύφεση µείζονα, έργο 71

Β΄ Μέρος
Ludwig van Beethoven, Οκτέτο για δύο όµποε, δύο κλαρινέτα, δύο κόρνα και δύο φαγκότα σε μι ύφεση µείζονα, έργο 103

Τα μέλη του συνόλου πνευστών Ventus Ensemble γνωρίζονται από παιδιά, με τις φιλαρμονικές της Κέρκυρας να αποτελούν το σημείο αναφοράς μιας κοινής μουσικής πορείας που συνεχίζεται μέχρι και σήμερα, ενώ οι περισσότεροι απ’ αυτούς συμπράττουν μουσικά με τις σημαντικότερες ελληνικές ορχήστρες.

Το σύνολο έχει πραγματοποιήσει εμφανίσεις σε αίθουσες της Αθήνας, της Θεσσαλονίκης, της Κέρκυρας και σε φεστιβάλ όπως το Κ.Ο.Θ. Underground, το Φεστιβάλ Τεχνών της Κέρκυρας και το Φεστιβάλ Αθηνών και Επιδαύρου. Το ρεπερτόριο του σχήματος περιλαμβάνει πολλά από τα σημαντικότερα έργα και ενορχηστρώσεις μουσικής δωματίου για σύνολα πνευστών, έργα Ελλήνων συνθετών της Εθνικής και Επτανησιακής Σχολής και παραγγελίες νέων έργων για το σύνολο. Τον Μάιο του 2016 το Ventus Ensemble έκανε το δισκογραφικό του ντεμπούτο με τη σουίτα «Circular Argument» του Αλέξανδρου Λιβιτσάνου (Decca Classics).

Ventus Ensemble: Όθωνας Γκόγκας (φλάουτο), Κωνσταντίνος Γιοβάνης (όµποε), Γιάννης Οικονόµου (όµποε_, Σπύρος Τζέκος (κλαρινέτο), Κώστας Τζέκος (κλαρινέτο), Δηµήτριος Ντακοβάνος (φαγκότο), Ρέα Πικίου (φαγκότο), Γιάννης Γούναρης (κόρνο), Μάνος Βεντούρας (κόρνο), Δηµήτριος Μαρίνος (πιάνο)

Ventus Ensemble στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών (Μ2 - Αίθουσα Αιμίλιος Ριάδης), Σάββατο 14 Μαρτίου 2020, ώρα 21:00. Τιμές εισιτηρίων: 10€, 5€ (μειωμένο) 

Δείτε όλες τις Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newpost.gr