ΜΟΥΣΙΚΗ

Joaquín Orellana Mejía σε παγκόσμια πρώτη την Τετάρτη από την Κ.Ο.Α. και την documenta14

Δημοσίευση 21 Ιουνίου 2017, 20:01 / Ανανεώθηκε 26 Ιουνίου 2017, 19:37
Joaquín Orellana Mejía σε παγκόσμια πρώτη την Τετάρτη από την Κ.Ο.Α. και την documenta14
Facebook Twitter Whatsapp

Με τη Συμφωνία από τον Τρίτο Κόσμο του διάσημου συνθέτη από τη Γουατεμάλα συνεχίζονται οι μουσικές εκδηλώσεις της documenta14

Με τη Συμφωνία από τον Τρίτο Κόσμο του διάσημου συνθέτη από τη Γουατεμάλα συνεχίζονται οι μουσικές εκδηλώσεις της documenta14

Σε έναν από τους σπουδαιότερους λατινοαμερικανούς συνθέτες της εποχής μας, τον Joaquín Orellana Mejía [Χοακίν Ορεγιάνα Μεχία], είναι αφιερωμένη η μεγάλη συναυλία όπου θα παρουσιαστεί σε πρώτη παγκόσμια η σύνθεση Συμφωνία από τον Τρίτο Κόσμο του φημισμένου δημιουργού από τη Γουατεμάλα.  

Το έργο θα ερμηνεύσουν η Κρατική Ορχήστρα Αθηνών, η Χορωδία του Δήμου Αθηναίων (διδασκαλία: Σταύρος Μπερής), η Χορωδία της ΕΡΤ (διδασκαλία: Δημήτρης Κτιστάκης) και η Χορωδία Μικρών Μουσικών Ωδείου Αθηνών (διδασκαλία: Χριστίνα Μιχαλάκη). Στη μουσική διεύθυνση, ο maestro Julio César Santos Campos [Χούλιο Σέσαρ Σάντος Κάμπος], ένας από τους διασημότερους αρχιμουσικούς της Γουατεμάλας με αξιόλογο παιδαγωγικό έργο στη χώρα του.

Η συναυλία αποτελεί συμπαραγωγή του Μ.Μ.Α., της Κρατικής Ορχήστρας Αθηνών και της documenta 14.

Συμφωνία από τον Τρίτο Κόσμο (Sinfonía desde el Tercer Mundo)
Το θέμα της Συμφωνίας, η οποία εμπεριέχει στοιχεία της μουσικής παράδοσης της Γουατεμάλας, αναφέρεται στην πρόσφατη ιστορία της Λατινικής Αμερικής και αποτελεί ένα μουσικό αφήγημα επηρεασμένο από την αποικιοκρατία, τον εμφύλιο πόλεμο, την οικονομική ένδεια αλλά και την πολιτισμική ανταλλαγή και καινοτομία, όπως εκφράζονται από την έννοια του Τρίτου Κόσμου. 

Ο Χοακίν Ορεγιάνα Μεχία κατασκευάζει μόνος του τα «ηχητικά εργαλεία» του, όπως ο ίδιος ονομάζει τα όργανα που χρησιμοποιεί σε κάθε συναυλία του. Δεν πρόκειται ακριβώς για μουσικά όργανα –παρότι προέρχονται από παραδοσιακά κρουστά της Κεντρικής Αμερικής, ειδικά από την μαρίμπα–, αλλά ούτε και για γλυπτά, αν και μοιάζουν. Ο ίδιος ο δημιουργός τους τονίζει τη χρηστική τους αξία, διά της οποίας μετατρέπονται σε οργανικά στοιχεία του ηχητικού τοπίου, μέρη αυτής καθεαυτής της σύνθεσης.

Hχητικά εργαλεία του Orellana Mejía
Útiles Sonoros, εγκατάσταση, μεικτή τεχνική, 2017

Από τις 17 Ιουνίου έως τις 16 Ιουλίου φιλοξενείται στο Φουαγιέ Πλατείας της Αίθουσας Χρήστος Λαμπράκης η εγκατάσταση Ηχητικά εργαλεία του Χοακίν Ορεγιάνα Μεχία (διοργάνωση documenta 14). Ώρες λειτουργίας 10:00-18:00. Είσοδος ελεύθερη.  

«Συμφωνία από τον Τρίτο Κόσμο», Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, Τετάρτη 28 Ιουνίου, ώρα 20:30. Τιμές: 11,00 € • 20,00 € • 28,00 € • 40,00 €. Ειδικές τιμές: 6,50 € (Φοιτητές, νέοι, άνεργοι, ΑΜΕΑ) • 8,50 € (65+, πολύτεκνοι). Πληροφορίες-προπώληση εισιτηρίων: www.megaron.gr , τηλ. 210 72 82 333

 

Ακολουθήστε το Newpost.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο Newpost.gr