current views are: 9

23 Ιουνίου 2017
Δημοσίευση18:01

Το Φεστιβάλ Αθηνών παρουσιάζει Μουσικές της Κρήτης

Αυθεντικοί σκοποί και τραγούδια της Κρήτης από περισσότερους από 100 οργανοπαίχτες, τραγουδιστές και χορευτές στο Ωδείο Ηρώδου Αττικού στις 28 Ιουνίου

Δημοσίευση 18:01’

Αυθεντικοί σκοποί και τραγούδια της Κρήτης από περισσότερους από 100 οργανοπαίχτες, τραγουδιστές και χορευτές στο Ωδείο Ηρώδου Αττικού στις 28 Ιουνίου

Αυθεντικοί σκοποί και τραγούδια της Κρήτης από περισσότερους από 100 οργανοπαίχτες, τραγουδιστές και χορευτές στο Ωδείο Ηρώδου Αττικού στις 28 Ιουνίου

Περισσότεροι από εκατό επαγγελματίες και ερασιτέχνες οργανοπαίκτες, τραγουδιστές και χορευτές θα μεταφέρουν στη σκηνή του Ηρωδείου την ψυχή της Κρήτης, μέσα από ένα μουσικό πανόραμα που θα αναδεικνύει τον πλούτο και την ομορφιά της αυθεντικής κρητικής μουσικoχορευτικής παράδοσης από τα Χανιά μέχρι το Λασίθι.

Η σκηνή του ρωμαϊκού ωδείου θα πλημμυρίσει με  κρητική μουσική, μια μουσική που εξακολουθεί  να εμπνέει και να παραμένει ζωντανή, σε μία και μοναδική παράσταση, το βράδυ της Τετάρτης 28 Ιουνίου. Το πρόγραμμα θα περιλαμβάνει χαρακτηριστικά δείγματα και τοπικές παραλλαγές των μουσικών ιδιωμάτων όλων των περιοχών της Κρήτης. Γνωστά κομμάτια των μεγάλων δασκάλων  της κρητικής μουσικής (Σκορδαλός, Μουντάκης, Καλογερίδης, Κλάδος, Χάρχαλης κ.ά.), κοντυλιές από την ανατολική Κρήτη και τον Ψηλορείτη, Μελαμπιανά συρτά. Ριζίτικα, σκοπούς του Αποκόρωνα, ταμπαχανιώτικα, Βιαννίτικες καντάδες τραγούδια του γάμου από το Μαλεβίζι, την Πεδιάδα και τη Βιάννο, αποσπάσματα από τον «Ερωτόκριτο» αλλά και ξεχασμένα ή ελάχιστα γνωστά τραγούδια που, αν και επιβιώνουν  μόνο στη συλλογική μνήμη,  εξακολουθούν ακόμη και  σήμερα να συγκινούν. Σ’ αυτά περιλαμβάνονται μαντινάδες στολισμού της νύφης, νανουρίσματα και άλλα τραγούδια από τον κύκλο της ζωής, βιωματικά τραγουδισμένα από αυθεντικές γυναικείες φωνές, συμβολή στην ανάδειξη μιας όψης ελάχιστα  «προβεβλημένης» σε ανάλογες παρουσιάσεις: της γυναικείας συμμετοχής στην κρητική μουσική.

Στην παράσταση, θα αναδειχθεί ακόμη ο πλούτος των μουσικών οργάνων που χρησιμοποιούνταν στο νησί: Η λύρα, το βιολί, η βιολόλυρα, το λαούτο, το μαντολίνο, η μαντόλα ( βασικό όργανο της Κρητικής ορχήστρας σε πολλές περιοχές, μέχρι τα μέσα του περασμένου αιώνα, που στις μέρες μας έχει σχεδόν εκλείψει), η ασκομαντούρα, το θιαμπόλι, το νταουλάκι κ.α.

Κρητική μουσική και χορός είναι άρρηκτα συνδεδεμένα μεταξύ τους, γι’ αυτό στη σκηνή του Ηρωδείου θα παρουσιαστούν όλοι οι βασικοί χοροί του Κρητικού γλεντιού,  που  χορεύονται ακόμη  στις μέρες μας, αλλά και κάποιοι χοροί που έχουν στοιχεία  χορευτικού ιδιώματος και χορεύονταν  τοπικά με ιδιαίτερο τρόπο. Ανάμεσα σε αυτούς  ο Εθιανός πηδηχτός, ο Στειακός πηδηχτός, ο Κισσαμίτικος συρτός,  η Ρουματιανή σούστα και ο Γεργιανός πηδηχτός.

Η παράσταση «Οι Μουσικές της Κρήτης» είναι συνέχεια των επιτυχημένων εκδηλώσεων που διοργανώθηκαν στο Ηράκλειο Κρήτης τα καλοκαίρια του 2014 και 2016, αντίστοιχα, από τον Κώστα Παντερή και τον Πολιτιστικό Σύλλογο Γωνιών Μαλεβιζίου, με την υποστήριξη του τμήματος Φιλοσοφικών και Κοινωνικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Κρήτης, της Περιφέρειας Κρήτης και υπό την αιγίδα του Υπουργείου Πολιτισμού.

Στο πρόγραμμα της βραδιάς συμμετέχουν τραγουδιστές, μουσικοί και χορευτές από όλη την Κρήτη, στις παρακάτω ενότητες:

«Εγέλασέ με η χαραυγή, τ’ άστρα και το φεγγάρι»
Από τη μουσικοχορευτική παράδοση της Κισσάμου & των Χανίων

«Ρεθεμνιανέ μου πλάτανε κι εσύ Φορτέτζας κάστρο»
Ρεθεμνιώτικες μελωδίες και χοροί

«Ένας καινούργιος άνεμος»
Τα συρτά του Θανάση Σκορδαλού

«Μα δεν υπάρχει πιο όμορφος απ’ το Μαλεβιζιώτη»

«Άντε ν’ αλλάξεις πέρασμα φεγγάρι μου απ’ τη Βιάννο»
Από τη μουσική παράδοση της Βιάννου.

«Να παινέσουμε τη νύφη, πουν’ του κόσμου το συνήθι»
Οι γυναίκες της Κρήτης τραγουδούν. 

«Όποιος βρεθεί στη Μεσσαρά και στ’ Αστερούσια όρη»
Από τη μουσικοχορευτική παράδοση της Μεσσαράς.

«Μοχό με τσι πλατάνους σου και με την Κάτω Βρύση»
Μοχιανές κοντυλιές του Μπέμπη (Γεωργίου Τερζάκη).

«Μα πιο καλά και πιο μακριά θωρεί η καρδιά του ανθρώπου»
Η μουσικοχορευτική παράδοση της Σητείας.

«Σηκώσου πετροπέρδικα, τίναξε τα φτερά σου»
Οι γυναίκες της Κρήτης τραγουδούν.

«Καράβια πάνε στο γυαλό και γλάροι στον αέρα»
Τραγούδια του Νίκου Ξυλούρη.

«Όσο βαρούν τα σίδερα»
Αστικά τραγούδια της Δυτικής Κρήτης (ταμπαχανιώτικα).

«Όμορφε Αποκόρωνα στολίδι είσαι για μένα»
Μουσικές μελωδίες του Αποκόρωνα, από τον Παραδοσιακό Μουσικό Σύλλογο Αποκορώνου Ο Χαρίλαος.

«Πρόβαλε μάνα του γαμπρού»
Τραγούδι του γάμου από τις Γωνιές Μαλεβιζίου.

«Στου Παπαχατζή το μύλο»
Πνευστά από τη Γέργερη.

«Η Στεία κι η Γεράπετρο λογούνται αδερφάδες»
Ο Αγκαλιαστός & ο πηδηχτός στην επαρχία της Ιεράπετρας αποδοσμένοι με βιολόλυρα και μαντολίνο.

«Κάνε τον πόνο μου χαρά»
Συρτά του Λεωνίδα Κλάδου και του Γεράσιμου Σταματογιαννάκη.

«Άλλο χορό δε ρέγομαι ωσάν τον πεντοζάλη»

«Την κορφή του Ψηλορείτη με παράπονο θωρώ»
Δύο τραγούδια  του Κώστα Μουντάκη.

Οι Μουσικές της Κρήτης στο Ωδείο Ηρώδου Αττικού, Φεστιβάλ Αθηνών και Επιδαύρου, 28 Ιουνίου, ώρα 21:00. Τιμές εισιτηρίων: (κανονικό) από 12€ έως 35€, (φοιτητικό) 7€, (ΑΜΕΑ/ανέργων) 5€.


σχετικα αρθρα