ΜΟΥΣΙΚΗ

Η Φιλαρμόνια στο Δημοτικό Θέατρο Πειραιά

Δημοσίευση 4 Σεπτεμβρίου 2017, 14:04 / Ανανεώθηκε 8 Σεπτεμβρίου 2017, 17:23
Η Φιλαρμόνια στο Δημοτικό Θέατρο Πειραιά
Facebook Twitter Whatsapp

Η ορχήστρα, υπό τον Βύρωνα Φιδετζή, εγκαινιάζει στις 14 Σεπτεμβρίου την συνεργασία της με το ιστορικό θέατρο του Πειραιά με έργα Λιστ, Τσαϊκόφσκι, Σκαλκώτα και Αξιώτη

Η ορχήστρα, υπό τον Βύρωνα Φιδετζή, εγκαινιάζει στις 14 Σεπτεμβρίου την συνεργασία της με το ιστορικό θέατρο του Πειραιά με έργα Λιστ, Τσαϊκόφσκι, Σκαλκώτα και Αξιώτη

Σε μια συμβολική κίνηση η Φιλαρμόνια, η νεότευκτη αυτή συμφωνική ορχήστρα που στόχος της είναι να παρουσιάσει στην Ελλάδα και στο εξωτερικό τον θησαυρό της νεοελληνικής έντεχνης µουσικής δηµιουργίας, εγκαινιάζει τη συνεργασία της με το Δημοτικό Θέατρο Πειραιά, με μια συναυλία στην οποία περιλαμβάνεται το «Δειλινό», το υστεροροµαντικής αισθητικής έργο του Γεωργίου Αξιώτη, συνθέτη, ιδρυτή του Ωδείου του Πειραιά και  πρώτου άµισθου διευθυντή του.

Το πρόγραμμα της συναυλίας που αποσκοπεί στην ανάδειξη των διαφορετικών οπτικών στα έργα των δημιουργών του 18ου και 19ου αιώνα θα περιλαμβάνει επίσης:

Το «Παραλλαγές πάνω σε ένα θέµα ροκοκό» του Π.Ι. Τσαϊκόφσκυ, ένα φόρο τιµής στην ξεκάθαρη δοµή µιας παλιάς και καταξιωµένης φόρµας και στον διάφανο ήχο του Μότσαρτ, που αποτέλεσε το πρότυπο του Τσαϊκόφσκυ γι’ αυτό το έργο. Η σύνθεση του 1877 είναι ίσως µια από τις πρώτες προσπάθειες του ευρωπαϊκού ροµαντικού 19ου αιώνα να επιστρέψει στην «αθωότητα» των καταβολών του και, µε την έννοια αυτή, µια «κρυφή» νεοκλασική πρόταση.

Τη Συµφωνία σε Σι ύφεση µείζονα, γνωστή ως «συµφωνιέτα», του Νίκου Σκαλκώτα, ένα εξαιρετικά δυνατό και εµπνευσµένο έργο που γράφτηκε το 1948, ένα χρόνο πριν τον πρόωρο θάνατο του συνθέτη. Σηµατοδοτεί µια από τις σηµαντικότερες στιγµές του έργο του και είναι µια εµπρόθετη επιστροφή του στην τονικότητα και τη νεοκλασική αισθητική, που παρατηρείται πολύ συχνά στην τελευταία περίοδο της ζωής του συνθέτη.

Τα «Πρελούδια» του Φραντς Λιστ, ένα έργο εµβληµατικό για το σηµαντικότερο είδος προγραµµατικής µουσικής της ευρωπαϊκής µουσικής ιστορίας.

Σολίστ: Ρενάτο Ρίπο, βιολοντσέλο Μουσική διεύθυνση: Βύρων Φιδετζής

Η Φιλαρμόνια στο Δημοτικό Θέατρο Πειραιά, Λεωφ. Ηρ. Πολυτεχνείου 32, Πειραιάς, Πέµπτη, 14 Σεπτεµβρίου 2017, ώρα 20:30. Τιμές εισιτηρίων: Γενική Είσοδος: 10 ευρώ,  μειωµένο 5 ευρώ. Προπώληση εισιτηρίων:  viva.gr, τηλεφωνικά στο 11876, mobile app: vivawallet, στα συνεργαζόµενα φυσικά σηµεία της viva και στα ταµεία του ∆ηµοτικού Θεάτρου Πειραιά

Ακολουθήστε το Newpost.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο Newpost.gr