ΜΟΥΣΙΚΗ

Το λυκόφως των χρεών θα μιλήσει στην καρδιά σας

Δημοσίευση 14 Σεπτεμβρίου 2017, 20:01 / Ανανεώθηκε 14 Σεπτεμβρίου 2017, 16:19
Το λυκόφως των χρεών θα μιλήσει στην καρδιά σας
Facebook Twitter Whatsapp

Η νέα παραγωγή της Εναλλακτικής Σκηνής της Ε.Λ.Σ., μια παραλλαγή πάνω στην όπερα του Βάγκνερ «Το λυκόφως των θεών»,  είναι ένα πολλά υποσχόμενο πολιτικό μελόδραμα

Η νέα παραγωγή της Εναλλακτικής Σκηνής της Ε.Λ.Σ., μια παραλλαγή πάνω στην όπερα του Βάγκνερ «Το λυκόφως των θεών»,  είναι ένα πολλά υποσχόμενο πολιτικό μελόδραμα

Από τον «Ερωτόκριτο» του Δημήτρη Μαραμή που έκανε πρεμιέρα στη διάρκεια της περιόδου δοκιμαστικής λειτουργίας της Ε.Λ.Σ. στο Κ.Π.Ι.Σ.Ν στο «Λυκόφως των χρεών», μια ακόμα πρωτότυπη παραγωγή της Εναλλακτικής Σκηνής που φιλοδοξεί να εμπεδώσει τη σχέση της με το κοινό.

Τί να περιμένουμε λοιπόν; Αντλώντας έμπνευση από τον μύθο της πτώσης της Βαλχάλας, της μυθικής κατοικίας των θεών σύμφωνα με τη σκανδιναβική μυθολογία, ο Δημήτρης Δημόπουλος, συνέθεσε ένα λιμπρέτο στα ελληνικά στο οποίο τη θέση της Βαλχάλας τοποθέτησε την Ακρόπολη, σύμβολο του δυτικού πολιτισμού.

Στη σκιά του Ιερού Βράχου η, κατά Δημόπουλον,  Βρουγχίλδη - Τζούλια Σουγλάκου, ελληνικό αντίστοιχο της Βαλκυρίας, κόρης του αρχηγού των θεών στο έργο του Βάγκνερ, προσφέρει με την ψήφο της το δαχτυλίδι της διαδοχής στον δικό της Ήρωα, τον Σωτήρη - Δημήτρης Πακσόγλου, ελληνικό αντίστοιχο του Ζήγκφριντ, ελπίζοντας πως αυτός δεν θα την προδώσει σαν τους προκατόχους του και θα καταφέρει να σπάσει τον αέναο κύκλο του χρέους που τους βασανίζει.

Τα μουσικά μοτίβα του πρωτότυπου, τα περίφημα «λαϊτμοτίβ» του Βάγκνερ, αντικαθίστανται από τον Χαράλαμπο Γωγιό από πασίγνωστα ελληνικά μουσικά θέματα, όπως ο Εθνικός Ύμνος και το παιδικό τραγούδι «Πού 'ν' το, πού 'ν' το, το δαχτυλίδι», δημιουργώντας ένα παλίμψηστο όπου η βαγκνερική δραματουργία συνδιαλέγεται άμεσα με τον συγκινησιακό κόσμο του έλληνα ακροατή.

Το πεντάωρης διάρκειας πρωτότυπο έργο μειώνεται κατά τα δύο τρίτα σε διάρκεια και μεταφέρεται σε διαστάσεις δωματίου, με έντεκα τραγουδιστές και ένα εννεαμελές ενόργανο σύνολο στη θέση της ογκώδους βαγκνερικής ορχήστρας.

Το «Λυκόφως των χρεών» αποτελεί την πρώτη παράφραση κλασικού λυρικού έργου που ανεβαίνει από την Εναλλακτική Σκηνή της Ε.Λ.Σ., είδος που φιλοδοξεί να αποτελέσει έναν από τους κύριους άξονες του προγραμματισμού της και θα παρουσιαστεί σε δύο κύκλους, από 6 Οκτωβρίου 2017 για πέντε παραστάσεις και από 5 Ιανουαρίου 2018 για ακόμα επτά παραστάσεις.

Η ταυτότητα της παράστασης:

Μεταγραφή-μουσική διεύθυνση: Χαράλαμπος Γωγιός
Κείμενο: Δημήτρης Δημόπουλος
Ιδέα-σκηνοθεσία: Αλέξανδρος Ευκλείδης
Σκηνικό-κοστούμια: Κωνσταντίνος Ζαμάνης
Φωτισμοί: Μελίνα Μάσχα
Δραματουργική συνεργασία: Ελένη Τριανταφυλλοπούλου

Βρουνχίλδη: Τζούλια Σουγλάκου
Σωτήρης: Δημήτρης Πακσόγλου
Μέρτεν: Τάσος Αποστόλου - Πέτρος Μαγουλάς
Εκσυγχρονισμός/Γέρος/Μέτερνιχ: Γιάννης Γιαννίσης
Λογική/Μελίνα/Σουλιώτισσα: Μυρτώ Μποκολίνη - Φωτεινή Κωστοπούλου
Μελίνα/Σουλιώτισσα: Ειρήνη Καράγιαννη
Μελίνα/Σουλιώτισσα: Μαργαρίτα Συγγενιώτου
Προτομές: Βασίλης Δημακόπουλος, Γιάννης Καλύβας, Μιχάλης Κατσούλης, Γιάννης Φίλιας

Συμμετέχει εννεαμελές ενόργανο σύνολο

Το λυκόφως των χρεών, Εναλλακτική Σκηνή Εθνικής Λυρικής Σκηνής, Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος, 6, 8, 10, 12, 14 Οκτωβρίου 2017 και 5, 7, 10, 12, 14, 17, 19 Ιανουαρίου 2018, ώρα 20:30. Τιμές εισιτηρίων: 18, 25 ευρώ / Φοιτητικό – παιδικό 12 ευρώ. Προπώληση εισιτηρίων: Στα ταμεία της Ε.Λ.Σ. στο Κ.Π.Ι.Σ.Ν., τηλ. 213 0885700 (Καθημερινά 09.00-21.00), στο www.nationalopera.gr, στα καταστήματα Public & http://tickets.public.gr/ , στο εκδοτήριο Ticket Services, Πανεπιστημίου 39 & www.ticketservices.gr