current views are: 9

16 Οκτωβρίου 2017
Δημοσίευση16:09

Ιταλική πανδαισία το βράδυ από την Κ.Ο.Α και τον Φραντσέσκο Νικολόζι

Με Ρεσπίγκι, Τσαϊκόφσκι, Λιστ και Μαρτούτσι, η Κρατική Ορχήστρα Αθηνών, υπό τον ανερχόμενο αρχιμουσικό Γιώργο Μπαλατσινό, θα μας ταξιδέψει την Παρασκευή στην ιταλική χερσόνησο

 

Δημοσίευση 16:09’

Με Ρεσπίγκι, Τσαϊκόφσκι, Λιστ και Μαρτούτσι, η Κρατική Ορχήστρα Αθηνών, υπό τον ανερχόμενο αρχιμουσικό Γιώργο Μπαλατσινό, θα μας ταξιδέψει την Παρασκευή στην ιταλική χερσόνησο

 

Στην Ιταλία των μύθων, της τέχνης, των παθιασμένων εραστών και της αιώνιας λιακάδας θα μας ταξιδέψουν την Παρασκευή οι μουσικοί της Κρατικής Ορχήστρας Αθηνών, με οδηγό τον βραβευμένο 32χρονο έλληνα αρχιμουσικό Γιώργο Μπαλατσινό. Μαζί τους θα βρίσκεται ο σπουδαίος σολίστ του πιάνου, Φραντσέσκο Νικολόζι ο οποίος θα ερμηνεύσει την «Ισπανική Ραψωδία» του Λιστ σε μεταγραφή του ιταλού μαθητή του συνθέτη Φερούτσιο Μπουζόνι και το «Νυχτερινό» του Τζουζέπε Μαρτούτσι.

Η συναυλία θα ξεκινήσει με τις περίφημες «Κρήνες της Ρώμης», το αριστούργημα του Οτορίνο Ρεσπίγκι, διαρθρωμένο σε τέσσερις ενότητες, καθεμία εκ τω οποίων αναφέρεται και σε ένα σιντριβάνι της Ρώμης. Οι «Κρήνες της Ρώμης» είναι μέρος της Ρωμαϊκής Τριλογίας (που συμπληρώνεται από  τα «Πεύκα της Ρώμης» και «Ρωμαϊκές Γιορτές»), το διασημότερο έργο του, γεννημένου στη Μπολόνια,  Ρεσπίγκι, το οποίο έγραψε εμπνευσμένος από την Αιώνια Πόλη.

Θα συνεχιστεί με την «Ισπανική Ραψωδία» (1858) του «αυτοκράτορα του πιάνου» Φραντς Λιστ, σε μεταγραφή για πιάνο και ορχήστρα από τον Φερούτσιο Μπουζόνι, συνθέτη, πιανίστα, παιδαγωγό και λόγιο της μουσικής. Η μεταγραφή είναι απολύτως πιστή στο πνεύμα του Λιστ, αφού αναδεικνύει ισορροπημένα τόσο τη δεξιοτεχνική λάμψη της αρχικής πιανιστικής εκδοχής όσο και τη συμφωνικότητά της.

Θα ακολουθήσει το  «Νυχτερινό» του Τζουζέπε Μαρτούτσι. Γραμμένο αρχικά για πιάνο το 1891, σε μία περίοδο συνθετικής ωριμότητας, κατά την οποία ο Μαρτούτσι θήτευε ως διευθυντής του Μουσικού Λυκείου της Μπολόνια, ενορχηστρώθηκε δέκα χρόνια μετά (1901) και, με αυτή τη μορφή, έγινε ένα από τα πιο προβεβλημένα έργα του, χάρη στον Αρτούρο Τοσκανίνι, ο οποίος συχνά στη μεγαλειώδη καριέρα του διηύθυνε έργα του Μαρτούτσι.

Η βραδιά θα κλείσει με τη «Φραντσέσκα ντα Ρίμινι» μία συμφωνική φαντασία του Πιοτρ Ίλιτς Τσαϊκόφσκυ, έργο 1876,  εμπνευσμένη από  την ιστορία της Φραντσέσκα ντα Ρίμινι: η Φραντσέσκα έζησε στο δεύτερο μισό του 13ου αιώνα και υπήρξε κόρη του δούκα της Ραβέννας, ο οποίος και οργάνωσε για πολιτικούς λόγους τον γάμο της με τον Τζοβάνι Μαλατέστα, γιο του Δούκα του Ρίμινι. Εκείνη ωστόσο ερωτεύθηκε τον νεότερο αδερφό του άντρα της, Πάολο. Όταν ο Μαλατέστα ανακάλυψε τον παράνομο δεσμό, μαχαίρωσε θανάσιμα τους δύο εραστές.


O Γιώργος Μπαλατσινός (στη φωτογραφία πάνω ο Francesco Nicolosi)

Το πρόγραμμα με μια ματιά:

Οτορίνο Ρεσπίγκι (1879 – 1936)
Σιντριβάνια της Ρώμης
Το σιντριβάνι της Ιουλίας Έπαυλης την αυγή
Το σιντριβάνι του Τρίτωνα το πρωί
Το σιντριβάνι Τρέβι (Φοντάνα ντι Τρέβι) το μεσημέρι
Το σιντριβάνι της Βίλας των Μεδίκων το δειλινό

Φραντς Λιστ (1811 – 1886)
Ισπανική Ραψωδία (μεταγραφή για πιάνο και ορχήστρα: Φερούτσιο Μπουζόνι)

Τζουζέπε Μαρτούτσι (1865 – 1909)
Νυχτερινό για ορχήστρα, έργο 70 αρ.1

Πιοτρ Ίλιτς Τσαϊκόφσκυ (1840 – 1893)
Φραντσέσκα ντα Ρίμινι, συμφωνική φαντασία, έργο 32

Tης συναυλίας θα προηγηθεί (στις 19:45) δωρεάν εισαγωγική ομιλία από τον Νίκο Λαάρη για τους κατόχους εισιτηρίων. Η συναυλία οργανώνεται σε συνεργασία με το Ιταλικό Μορφωτικό Ινστιτούτο.

Μια Ιταλική Βραδιά με την Κ.Ο.Α. στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, Παρασκευή 20 Οκτωβρίου, ώρα 20:30. Τιμές εισιτηρίων: 25€, 15€, 10€ και 5€ (εκπτωτικό). Πληροφορίες: Κρατική Ορχήστρα Αθηνών, τηλ. 210 7257601-3, www.koa.gr. Προπώληση εισιτηρίων: Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, τηλ. 210 7282333