ΜΟΥΣΙΚΗ

«Ο Αττίκ στο Παρίσι… και άλλες ιστορίες» στη Θεσσαλονίκη

Δημοσίευση 28 Δεκεμβρίου 2017, 18:02 / Ανανεώθηκε 1 Ιανουαρίου 2018, 15:54
«Ο Αττίκ στο Παρίσι… και άλλες ιστορίες» στη Θεσσαλονίκη
Facebook Twitter Whatsapp

Η μουσική παράσταση του Γιώργη Χριστοδούλου, αφιερωμένη στην «διεθνή» καριέρα του Αττίκ,  θα παρουσιαστεί στις 6 και 7 Ιανουαρίου στο θέατρο Αθήναιον

Μια «συλλεκτική» παράσταση θα έχουν την ευκαιρία να απολαύσουν οι Θεσσαλονικείς μέσα στις γιορτές. Ο Γιώργης Χριστοδούλου, εκφραστικός ερμηνευτής και ερευνητής του έργου του Αττίκ, θα παρουσιάσει την  παράσταση «Ο Αττίκ στο Παρίσι… και άλλες ιστορίες» στο Θέατρο Αθήναιον για δύο βραδιές.

Η «ιστορία» της παράστασης:
Τα «χαμένα» τραγούδια του Αττίκ
από την περίοδο της παραμονής του στο Παρίσι κέντρισαν την περιέργεια του Γιώργη Χριστοδούλου, θαυμαστή του συνθέτη και τραγουδιστή, ο οποίος από το 2013 ερευνά αρχεία, βιβλιοθήκες, συλλέκτες και εκδοτικούς οίκους της γαλλικής πρωτεύουσας αναζητώντας τα έργα που ο χρόνος ξέχασε.

Τα αποτελέσματα των ερευνών του κυκλοφόρησαν πριν από μερικά χρόνια με τη μορφή σε ένα βιβλίο-cd με τίτλο «Ο Αττίκ στο Παρίσι» από τις εκδόσεις Μικρή Άρκτος. Σε αυτή θα βρούμε τραγούδια του καμπαρέ με σκαμπρόζικους στίχους, μελωδικά βαλς και μπολερό, μελοποιημένη ποίηση στα γαλλικά, ισπανικά και ελληνικά και μια σύνθεση για πιάνο, σε πρώτη εκτέλεση ύστερα από έναν αιώνα. Θα βρούμε επίσης πληροφορίες για το έργο του συνθέτη, σπάνιο αρχειακό υλικό από εξώφυλλα από παρτιτούρες, φωτογραφίες και χειρόγραφα που βγαίνουν για πρώτη φορά στο φως.

Η παράσταση «Ο Αττίκ στο Παρίσι… και άλλες ιστορίες» ανέβηκε για πρώτη φορά το 2016 στο πλαίσιο του φεστιβάλ Αθηνών. Σε αυτή ο  Γιώργης Χριστοδούλου ερμηνεύει άγνωστα τραγούδια του συνθέτη από την περίοδο που ζούσε στο Παρίσι καθώς και πασίγνωστα ελληνικά τραγούδια που τον καθιέρωσαν στην εγχώρια σκηνή: «Το πρωί με ξυπνάς με φιλιά», «Πόσο λυπάμαι», «Πάμε σαν άλλοτε», «Ζητάτε να σας πω» και τόσα άλλα .

Η ατμόσφαιρα καμπαρέ του Μεσοπολέμου που κυριαρχεί στην παράσταση ταιριάζει γάντι με το μουσικό ύφος των τραγουδιών καθώς και με την αναδρομή στη ζωή και τους θυελλώδεις έρωτες του συνθέτη που ενέπνευσαν άλλωστε και τα περισσότερα τραγούδια του.

Τον Γιώργη Χριστοδούλου συνοδεύει ο ταλαντούχος Χάρης Σταυρακάκης στο πιάνο και το ακορντεόν.

Παραγωγή: Μικρή Άρκτος, www.mikri-arktos.gr
Οργάνωση παραγωγής: Γερολυμάτου Βιβή, Παπαδόπουλος Απόστολος

Ο Αττίκ στο Παρίσι… και άλλες ιστορίες, Θέατρο Αθήναιον - Μικρή Σκηνή, Βασ. Όλγας 35,  Θεσσαλονίκη, τηλ. 2310 832060, http://theatroathinaion.gr. Ημέρες και ώρες παραστάσεων: Σάββατο 6 και Κυριακή 7 Ιανουαρίου στις 21:00. Τιμές εισιτηρίων: (από 26/12) 15€, 13€ φοιτητικό, ανέργων, (μέχρι 25/12) 13€, 10€ φοιτητικό, ανέργων. Προπώληση εισιτηρίων: Καταστήματα Public, Ticketservices, ταμείο του θεάτρου