ΜΟΥΣΙΚΗ

Τα χαμένα χειρόγραφα του Νίκου Σκαλκώτα

Δημοσίευση 7 Φεβρουαρίου 2018, 20:01 / Ανανεώθηκε 7 Φεβρουαρίου 2018, 15:03
Τα χαμένα χειρόγραφα του Νίκου Σκαλκώτα
Facebook Twitter Whatsapp

Δύο θεωρούμενα χαμένα έργα του κορυφαίου συνθέτη βρέθηκαν και θα παρουσιαστούν από την Φιλαρμόνια Ορχήστρα Αθηνών στις 13 Φεβρουαρίου

Τα έργα που παρουσιάστηκαν για πρώτη φορά τον Απρίλιο του 1930 στο Βερολίνο, αναβιώνουν μετά από 88 χρόνια από την Φιλαρμόνια Ορχήστρα Αθηνών στην πρώτη εμφάνισή της στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών υπό τη διεύθυνση του αρχιμουσικού Βύρωνα Φυδετζή. Πρόκειται για τα έργα: α) Σουίτα για βιολί και μικρή ορχήστρα, γραμμένη το 1929, με σολίστ τον Γιώργο Δεμερτζή, γνωστό για τη συστηματική ενασχόλησή του με το ελληνικό ρεπερτόριο και ιδιαίτερα με το βιολιστικό έργο του Ν. Σκαλκώτα, και β) Κοντσέρτο για βιολί, πιάνο και ορχήστρα, γραμμένο το Μάρτιο του 1930, με τη σύμπραξη του διακεκριμένου διεθνώς πιανίστα Βασίλη Βαρβαρέσου.

Τα χειρόγραφα των δύο έργων του Νίκου Σκαλκώτα εντοπίστηκαν από τον μουσικολόγο Γιάννη Τσελίκα στη Βιβλιοθήκη του Πανεπιστημίου της Νέας Υόρκης στο Μπάφαλο και αποκτήθηκαν από τον Σύλλογο Οι Φίλοι της Μουσικής. Η επιμέλεια και ενορχήστρωσή τους έγινε από τον μουσικολόγο και κλαρινετίστα Γιάννη Σαμπροβαλάκη (Κέντρο Ελληνικής Μουσικής).

Το πρόγραμμα της συναυλίας συμπληρώνουν συμφωνικά έργα του Γιάννη Κωνσταντινίδη, συμμαθητή του Ν. Σκαλκώτα στο Βερολίνο, και των κοινών τους δασκάλων Πάουλ Γιουόν και Κουρτ Βάιλ, δίνοντας τη δυνατότητα στο κοινό να γνωρίσει την αισθητική ατμόσφαιρα που κυριαρχούσε στο Βερολίνο του Μεσοπολέμου, μια εποχή σοβαρών ανακατατάξεων και καινοτομιών, που επηρέασαν ολόκληρη τη μουσική του 20ού αιώνα.

• Paul Juon (1872-1940): Μπαλάντα για ορχήστρα, έργο 3α
«Ο θρήνος της Ίνγκεμποργκ»
• Γιάννης Κωνσταντινίδης (1903-1984): Δωδεκανησιακή Σουίτα αρ. 2
• Kurt Weill (1900-1950): Συμφωνία αρ. 2

Νίκος Σκαλκώτας: Δύο χαμένα χειρόγραφα, Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, Τρίτη 13 Φεβρουαρίου, ώρα 20:30. Τιμές εισιτηρίων: Από 5 έως 25 €. Προπώληση εισιτηρίων: www.megaron.gr, τηλ. 210 72 82333

 

Ακολουθήστε το Newpost.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο Newpost.gr