current views are: 10

15 Μαρτίου 2018
Δημοσίευση12:34

Θριαμβευτική πρεμιέρα για τη Λουτσία ντι Λαμμερμούρ

Σε προσωπικό θρίαμβο για την υψίφωνο Χριστίνα Πουλίτση εξελίχθηκε η πρεμιέρα της πρώτης συμπαραγωγής της Εθνικής Λυρικής Σκηνής με τη Βασιλική Όπερα του Λονδίνου

Δημοσίευση 12:34’

Σε προσωπικό θρίαμβο για την υψίφωνο Χριστίνα Πουλίτση εξελίχθηκε η πρεμιέρα της πρώτης συμπαραγωγής της Εθνικής Λυρικής Σκηνής με τη Βασιλική Όπερα του Λονδίνου

Στην κατάμεστη Αίθουσα Σταύρος Νιάρχος της Εθνικής Λυρικής Σκηνής στο Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος, έκανε πρεμιέρα την Τετάρτη 14 Μαρτίου 2018, το αριστούργημα του ρομαντικού μπελ κάντο του Γκαετάνο Ντονιτσέττι, «Λουτσία ντι Λαμμερμούρ», στην πολυσυζητημένη σκηνοθεσία της Κέιτι Μίτσελ και σε μουσική διεύθυνση Γιώργου Πέτρου. 

Η Κέιτι Μίτσελ επέλεξε να διεισδύσει στον κόσμο των γυναικών του 19ου αιώνα και να δει την πλοκή του έργου μέσα από τα μάτια της κεντρικής ηρωίδας. Ως αντίστιξη στον σκοτεινό ανδροκρατούμενο κόσμο του βορρά, όπως τον φαντάστηκε ο σερ Ουώλτερ Σκοτ, η Μίτσελ φέρνει στο προσκήνιο τη γυναικεία οπτική και τοποθετεί το έργο συνολικά στο πλαίσιο της λογοτεχνίας της εποχής, στην ατμόσφαιρα έργων όπως τα έργα των αδελφών Μπροντέ.

Στη «Λουτσία», η σκηνή χωρίζεται στα δύο, καθώς η Μίτσελ προτείνει μια παράλληλη αφήγηση: από τη μια ο θεατής βλέπει όσα περιγράφονται στο λιμπρέτο της όπερας και από την άλλη «φωτίζονται» τα γεγονότα που συμβαίνουν παράλληλα, τα οποία καλύπτουν τα κενά της αφήγησης και αποκαλύπτουν τη γυναικεία πλευρά του έργου. Τα υπέροχα -υψηλής αισθητικής και σπάνιας λεπτομέρειας- σκηνικά και κοστούμια, υπέγραψε η εξαιρετική Βρετανίδα σκηνογράφος Βίκι Μόρτιμερ, ενώ την αναβίωση της σκηνοθεσίας επιμελήθηκε ο Ρόμπιν Τέμπατ.

Η Χριστίνα Πουλίτση στην πρώτη της αναμέτρηση με τον εξαιρετικά απαιτητικό ρόλο της Λουτσία, εντυπωσίασε με τις φωνητικές αλλά και υποκριτικές της ικανότητες και χειροκροτήθηκε θερμότατα τόσο στην «σκηνή της τρέλας», όσο και στο φινάλε. Ο τενόρος Αλεξέι Ντόλγκοφ, ο βαρύτονος Μάρκο Καρία και ο βαθύφωνος Χριστόφορος Σταμπόγλης έδωσαν εξαιρετικές ερμηνείες, όπως και στους μικρότερους ρόλους, οι Θεοδώρα Μπάκα και Χαράλαμπος Βελισσάριος. Ο αρχιμουσικός Γιώργος Πέτρου διεύθυνε την Ορχήστρα της Εθνικής Λυρικής Σκηνής με ευαισθησία, αναδεικνύοντας τις σπάνιες ποιότητες του έργου. Τη Χορωδία της Εθνικής Λυρικής Σκηνής, διεύθυνε ο Αγαθάγγελος Γεωργακάτος.

Η παράσταση πραγματοποιείται με δωρεά από το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος.
Επόμενες παραστάσεις: 16, 17, 18, 21, 23, 24, 28 Μαρτίου 2018

Για περισσότερες πληροφορίες για το έργο και την παράσταση δείτε ΕΔΩ.  


σχετικα αρθρα