ΜΟΥΣΙΚΗ

Λένα Πλάτωνος & Σαβίνα Γιαννάτου απόψε μαζί με Καρυωτάκη

Δημοσίευση 12 Απριλίου 2018, 13:40 / Ανανεώθηκε 17 Απριλίου 2018, 16:49
Facebook Twitter Whatsapp

Με κομμάτια από το άλμπουμ «Καρυωτάκης 13 τραγούδια» και απαγγελίες η συνθέτις και η ερμηνεύτρια θα τιμήσουν την επέτειο των 90 χρόνων από τον θάνατο του ποιητή

Κυκλοφόρησε το 1982 και «έγραψε» αμέσως στις συνειδήσεις των ακροατών του Τρίτου Προγράμματος. Ο λόγος για το άλμπουμ της Λένας Πλάτωνος «Καρυωτάκης 13 τραγούδια» που δημιουργήθηκε με παρότρυνση του Μάνου Χατζιδάκι και κυκλοφόρησε από την ιστορική Lyra.

Από τότε κύλισε πολύ νερό στο αυλάκι της ελληνικής μουσικής -36 χρόνια πέρασαν από την κυκλοφορία του δίσκου- όμως η προσέγγιση της Λένας Πλάτωνος στον λόγο του ποιητή συνεχίζει να αιφνιδιάζει. Χωρίς να υπακούει σε κάποιο «συρμό», απαλλαγμένη από τα φτιασίδια του συναισθηματισμού, η μουσική ξεχύνεται πεντακάθαρη και υποστηρίζεται σθεναρά από την ανεπανάληπτη ερμηνεία της Σαβίνας Γιαννάτου.

Την Τρίτη 17 Απριλίου συνθέτις και ερμηνεύτρια θα συναντηθούν ξανά στη σκηνή του Φιλολογικού Συλλόγου Παρνασσός για να μας θυμίσουν μια από τις κομβικές στιγμές της συνεργασίας τους, με αφορμή την συμπλήρωση 90 χρόνων από τον θάνατο του Κώστα Καρυωτάκη. Μαζί τους θα βρίσκεται ο συγγραφέας Γιώργος Κοροπούλης που θα διαβάσει ποιήματα και πεζά του ποιητή καθώς και ένα κείμενο του Ανδρέα Εμπειρίκου σχετικά με το άδοξο τέλος του.

Για την απόφασή της να μελοποιήσει Κώστα Καρυωτάκη το 1979, η Λένα Πλάτωνος λέει: «Η ιστορία μου με τον Κώστα Καρυωτάκη άρχισε στο Τρίτο Πρόγραμμα του Μάνου Χατζιδάκι, όταν μου έγινε πρόταση να τον μελοποιήσω για τις ανάγκες της εκπομπής για την ποίηση. Εγώ αρνήθηκα αρχικά, γιατί φοβήθηκα το τεράστιο καλλιτεχνικό του μέγεθος, και προσφέρθηκα να γράψω σκέτη μουσική που θα ταίριαζε στο ύφος του για να υποστηρίξω τις απαγγελίες. Ο Χατζιδάκις δέχτηκε. Τελικά, μια νύχτα, όπως είχα ανοιχτό στο πιάνο μου το βιβλίο με τα ποιήματα του Καρυωτάκη, το βλέμμα μου αγκιστρώθηκε σε ένα ποίημά του, το μελοποίησα αμέσως και έκλαψα. Έτσι, η εκπομπή “ντύθηκε” και με τα τραγούδια μου, που είχαν αμέσως μεγάλη απήχηση στο Τρίτο, αλλά ακόμα περισσότερη μέσα στην ψυχή μου, όπου και “άκουσα” τη φωνή της Σαβίνας να τα τραγουδάει. Άρεσαν επίσης πολύ και στον Χατζιδάκι κι έτσι έγιναν άλμπουμ στη Lyra του Αλέκου Πατσιφά.»

Συντελεστές:
Σύνθεση: Λένα Πλάτωνος
Τραγουδά η Σαβίνα Γιαννάτου
Στο πιάνο ο Θόδωρος Κοτεπάνος
Διαβάζει ο Γιώργος Κοροπούλης
Καλλιτεχνική επιμέλεια: Λένα Πλάτωνος, Γιώργος Κοροπούλης, Σαβίνα Γιαννάτου
Οργάνωση παραγωγής: Cricos

«Καρυωτάκης - 13 τραγούδια»,  Φιλολογικός Σύλλογος Παρνασσός, πλ. Αγίου Γεωργίου Καρύτση 8  (στάση μετρό Πανεπιστήμιο), τηλ. 2106109513, 6944303274, Τρίτη 17 Απριλίου, ώρα 21:00. Τιμές εισιτηρίων: 10, 15, 20 ευρώ. Προπώληση εισιτηρίων: viva.gr, τηλ 11876, Vivakiosk, καταστήματα Media Markt, Seven Spots, Reload Stores, βιβλιοπωλεία Ευριπίδης, αθηνόραμα.gr  και lifo.gr