ΜΟΥΣΙΚΗ

Φερνάντο Πεσσόα και φάντος το μεσημέρι της Κυριακής από την Αλίκη Καγιαλόγλου

Δημοσίευση 2 Ιουνίου 2018, 13:02 / Ανανεώθηκε 1 Ιουνίου 2018, 18:13
Φερνάντο Πεσσόα και φάντος το μεσημέρι της Κυριακής από την Αλίκη Καγιαλόγλου
Facebook Twitter Whatsapp

Την σπουδαία ερμηνεύτρια θα σκηνοθετήσει ο Δήμος Αβδελιώδης σε μια παράσταση από τον ποιητικό λόγο στη μουσική

Τα «Κυριακάτικα Πρωινά» της Εναλλακτικής Σκηνής της Ε.Λ.Σ. θα μας ταξιδέψουν στην άλλη άκρη της Ευρώπης, κατά μήκος της όχθης του ποταμού Τάγου. Εκεί όπου γεννήθηκαν τα φάντος, τραγούδια μελαγχολικά με έντονο το αποτύπωμα της νοσταλγίας, και φυσικά ο Φερνάντο Πεσσόα, η αινιγματική αυτή μορφή του πορτογαλικού μοντερνισμού.

Η Αλίκη Καγιαλόγλου, καθοδηγούμενη σκηνοθετικά από τον Δήμο Αβδελιώδη, θα παρουσιάσει την παράσταση «Η θαλασσινή ωδή του Φερνάντο Πεσσόα και τα φάντος της εφηβείας μου», μια παράσταση σαν τραγούδι που σβήνει και ξαναρχίζει, πλημμυρισμένη από την τρυφερότητα της παιδικής ηλικίας και των παραμυθιών.

Η Αλίκη Καγιαλόγλου σημειώνει για την παράσταση:
Άγια εφηβεία, όπως θα έλεγε και η φίλη μου Κατερίνα Αγγελάκη Ρουκ… Όλοι ακούν Beatles. Εγώ ανακαλύπτω μια γυναικεία φωνή που τραγουδάει κάτι υπέροχα τραγούδια. Τη φωνάζουν Amalia. Δεν καταλαβαίνω τι λέει, όμως με συγκινεί βαθύτατα η εξαίσια φωνή της. Προσπαθώ να τραγουδήσω μαζί της, αλλά δε μου φτάνει. Θέλω να μοιραστώ αυτή την ανακάλυψη και έτσι αρχίζω όλο και πιο πολύ να δυναμώνω την ένταση του πικ-απ και της φωνής μου. Κάθε μέρα, η πολυκατοικία της οδού Δημητρακοπούλου στενάζει. Θέλω, βλέπεις, να με ακούσει και το αγόρι που μένει στο δεύτερο, δε θυμάμαι πια το όνομά του. Πολλά, πάρα πολλά χρόνια μετά, μου στέλνει ο Γιάννης Δουβίτσας την «Ποίηση», το περιοδικό που εκδίδει η Νεφέλη του. Πρώτο-πρώτο το ποίημα «Θαλασσινή ωδή» του Φερνάντο Πεσσόα. Το διαβάζω όλο με μιας. Και λέω είναι δικό μου, δεν το συζητώ. «Θάλασσα, βαπόρια, θέλω να φύγω, πειρατές πάρτε με μαζί σας, ταξίδια!» Ναι, είναι δικό μου. «Ένα τιμόνι μέσα μου αρχίζει να γυρνάει αργά…» Θέλω να το διαβάσω δυνατά. Αλλά δε μου φτάνει. Θέλω και να το μοιραστώ. Πρέπει να κάνω κάτι γι’ αυτό…Αρχίζω να πηγαίνω ξανά στην Λισαβόνα της αγαπημένης Amalia, να περπατώ στους δρόμους της Mouraria, να βλέπω την Argentina Santos να πλένει πιάτα και μετά να βγάζει την ποδιά και να τραγουδά φάντος. Και αρχίζω το ταξίδι απ’ την αρχή…

Ιδέα-Σύνθεση κειμένου-Επιλογή και διασκευή τραγουδιών-Ερμηνεία: Αλίκη Καγιαλόγλου
Διδασκαλία ερμηνείας κειμένου - Σκηνοθεσία: Δήμος Αβδελιώδης
Μετάφραση ποιήματος: Μαρία Παπαδήμα
Μετάφραση τραγουδιών: Μαρία Πιεδάδ
Πιάνο: Αλέξανδρος Αβδελιώδης
Παραγωγή: «Συν Αθηνά και χείρα κίνει» – Α.Κ.

H παράσταση «Η θαλασσινή ωδή του Φερνάντο Πεσσόα και τα φάντος της εφηβείας μου» της Αλίκης Καγιαλόγλου εντάσσεται στην Πράξη «Φεστιβαλικές Εκδηλώσεις Εναλλακτικής Σκηνής της Ε.Λ.Σ>» (MIS 5004053) με κωδικό 2017ΕΠΑ08510107 (Άξονας 06 του Ε.Π. «ΑΤΤΙΚΗ») και συγχρηματοδοτείται από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης (ΕΤΠΑ) και από Εθνικούς Πόρους.

Η θαλασσινή ωδή του Φερνάντο Πεσσόα και τα φάντος της εφηβείας μου, Εναλλακτική Σκηνή Εθνικής Λυρικής Σκηνής, Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος, Κυριακή 3 Ιουνίου 2018, ώρα 13:00. Είσοδος ελεύθερη με δελτία προτεραιότητας, τα οποία θα διανέμονται δύο ώρες πριν από την έναρξη της συναυλίας από τα Ταμεία της Ε.Λ.Σ.

Ακολουθήστε το Newpost.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο Newpost.gr