13 Ιουνίου 2016
Δημοσίευση18:40

Η Εναλλακτική Σκηνή της ΕΛΣ και η «Κυρία με τη Στρυχνίνη»

Η δεύτερη σκηνή του μοναδικού λυρικού θεάτρου της χώρας ξεκινάει τη δράση της στο Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος με δύο έργα του Γιάννη Χρήστου

Δημοσίευση 18:40’

Η δεύτερη σκηνή του μοναδικού λυρικού θεάτρου της χώρας ξεκινάει τη δράση της στο Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος με δύο έργα του Γιάννη Χρήστου

Η δεύτερη σκηνή του μοναδικού λυρικού θεάτρου της χώρας ξεκινάει τη δράση της στο Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος με δύο έργα του Γιάννη Χρήστου

Ήταν αίτημα χρόνων των ανθρώπων της Λυρικής να βρεθεί ένας χώρος που θα φιλοξενήσει μια δεύτερη σκηνή, αφιερωμένη στη σύγχρονη δημιουργία και στην έρευνα. Και τελικά συνέβη. Στις 25 Ιουνίου η πολυπόθητη Εναλλακτική Σκηνή της ΕΛΣ κάνει την πρώτη εμφάνισή της στις ολοκαίνουργιες εγκαταστάσεις του Κέντρου Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος. Με δύο σημαντικά έργα του πρωτοπόρου έλληνα συνθέτη Γιάννη Χρήστου «H κυρία με τη Στρυχνίνη» και «Αναπαράστασις ΙΙΙ» (Πιανίστας), σε μουσική διεύθυνση Βλαδίμηρου Συμεωνίδη, σκηνοθεσία Αλέξανδρου Ευκλείδη και εικαστική εγκατάσταση Αλέξανδρου Ψυχούλη, η νέα σκηνή, υπό την καθοδήγηση του συνθέτη Γιώργου Κουμεντάκη, κάνει το πρώτο βήμα της στη νέα στέγη του οργανισμού στο φαληρικό Δέλτα.

Δυο λόγια για τα έργα:

  • Η «Κυρία με τη στρυχνίνη» (1967) βασίζεται στην καταγραφή των ονείρων του συνθέτη και στην ψυχολογία του Καρλ Γιουνγκ, αποτελώντας μια σκηνική ενότητα στην οποία ηθοποιοί και μουσικοί εμπλέκουν το κοινό σε μια συναρπαστική, αλλά συνάμα αινιγματική, συν-δημιουργία. Η «Κυρία με τη στρυχνίνη» παρουσιάστηκε πρώτη φορά στο αθηναϊκό κοινό λίγες μέρες πριν από το πραξικόπημα του 1967. Η ηχογράφηση που έχει διασωθεί από τη βραδιά εκείνη στο Χίλτον, όπου λάμβανε χώρα ένα από τα σημαντικότερα καλλιτεχνικά γεγονότα της εποχής, η Εβδομάδα Σύγχρονης Μουσικής, είναι ενδεικτική της έκπληξης που προκάλεσε στο κοινό το εξαιρετικά ρηξικέλευθο αυτό έργο. Έκτοτε, το εκπληκτικό αυτό έργο παίχθηκε ελάχιστες φορές.
  • Η «Αναπαράστασις ΙΙΙ» (Ο πιανίστας) (1968), ένα ώριμο έργο του Γιάννη Χρήστου και ένα από τα πλέον δημοφιλή στο σύνολο του έργου του. Η μορφή του πιανίστα, που ερμηνεύεται εναλλάξ από τους Άρη Σερβετάλη και Λενιώ Λιάτσου, γίνεται το «εργαλείο» μέσω του οποίου διερευνώνται οι μυστηριακές, ονειρικές τελετουργίες της καλλιτεχνικής μετάπραξης. Ο «Πιανίστας», γνώρισε πολλές εκτελέσεις, ιδίως με τον πρώτο διδάξαντα, τον εικαστικό Γρηγόρη Σεμιτέκολο, ο οποίος το ερμήνευσε δεκάδες φορές στην Ελλάδα και το εξωτερικό. Τα τελευταία χρόνια έχει περάσει στα χέρια μιας νέας γενιάς ερμηνευτών, που δοκιμάζονται στο αινιγματικό αυτό υλικό. Ο Πιανίστας είναι ίσως το έργο του Χρήστου όπου διαπιστώνει κανείς τη συγγένεια με το πεδίο της performance.

Στην πρώτη παραγωγή της νεοσύστατης Εναλλακτικής Σκηνής της ΕΛΣ συμπράττουν το διακεκριμένο σύνολο σύγχρονης μουσικής dissonArt, η Αθηναϊκή Συμφωνική Ορχήστρα Νέων (ΑΣΟΝ), οι Άρης Σερβετάλης – Λενιώ Λιάτσου,  Γκρέτα Παπά, Αλέξης Ζερβάνος, Κώστας Κουτσολέλος, Άρης Μπαλής και Λευτέρης Χαρέλλης.

Οι παραστάσεις εντάσσονται στο πλαίσιο του «Metamorphosis: Το ΚΠΙΣΝ στον Κόσμο», ένα τετραήμερο πρωτοποριακό πολιτιστικό πρόγραμμα στο  Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος (ΚΠΙΣΝ) που φιλοξενεί καλλιτέχνες και προγράμματα από όλον τον κόσμο και είναι ανοιχτό στο κοινό. 

Η Εναλλακτική Σκηνή της ΕΛΣ σε έργα Γιάννη Χρήστου, Εναλλακτική Σκηνή ΕΛΣ, Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος, Σάββατο 25 Ιουνίου 2016. Ώρες παραστάσεων: Ο Πιανίστας 18.30 & 19.15 & 00.00 – Η Κυρία με τη Στρυχνίνη 20.30 & 00.30. Είσοδος ελεύθερη, με δελτία προτεραιότητας τα οποία θα διανέμονται μια ώρα πριν την έναρξη των παραστάσεων στον χώρο της Αγοράς στο ΚΠΙΣΝ.

 

partitoyra giannh xrhstoy h kyria me thn