ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ρεν: Κανένα περιθώριο εφησυχασμού για την ελληνική κυβέρνηση

Δημοσίευση 4 Ιουλίου 2013, 15:00 / Ανανεώθηκε 4 Ιουλίου 2013, 15:32
Ρεν: Κανένα περιθώριο εφησυχασμού για την ελληνική κυβέρνηση
Facebook Twitter Whatsapp

Κανένα περιθώριο εφησυχασμού δεν έχει η ελληνική κυβέρνηση ως προς την υλοποίηση του προγράμματος διεμήνυσε ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν Όλι Ρεν απαντώντας σε ερώτηση της Αντιπροέδρου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και Ευρωβουλευτή του ΠΑΣΟΚ Άννυ Ποδηματά.

Κανένα περιθώριο εφυσηχασμού δεν έχει η ελληνική κυβέρνηση ως προς την υλοποίηση του προγράμματος διεμήνυσε ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν Όλι Ρεν απαντώντας σε ερώτηση της Αντιπροέδρου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και Ευρωβουλευτή του ΠΑΣΟΚ Άννυ Ποδηματά.

Με αφορμή την δημοσιοποίηση της εσωτερικής έκθεσης αξιολόγησης του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου για το πρόγραμμα της Ελλάδας, η Αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και Ευρωβουλευτής του ΠΑΣΟΚ κ. Άννυ Ποδηματά ζήτησε με γραπτή ερώτηση προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή την θέση για τα εξής:
- Το ζήτημα της καθυστέρησης σύμφωνα με το ΔΝΤ στο χρόνο αναδιάρθρωσης του δημοσίου χρέους της Ελλάδας.
- Τη σημασία του βαθμού αποδοχής και ανάληψης της ευθύνης του προγράμματος από την πλευρά των Ελληνικών αρχών.
- Την πρόθεση της Επιτροπής να προχωρήσει στην εκπόνηση και δημοσιοποίηση αντίστοιχης έκθεσης εσωτερικής αξιολόγησης, που αποτελεί ένα σημαντικό βήμα διαφάνειας και λογοδοσίας.

Απαντώντας στα σχετικά ερωτήματα ο Αντιπρόεδρος της Επιτροπής κ. Όλι Ρεν επεσήμανε ότι «οι ελληνικές αρχές επέδειξαν και εξακολουθούν να επιδεικνύουν ισχυρή προσήλωση στην υλοποίηση του προγράμματος, μολονότι απαιτούνται περαιτέρω προσπάθειες σε πολλούς τομείς και δεν υπάρχουν περιθώρια εφησυχασμού» ενώ επανέλαβε ότι «η Επιτροπή πιστεύει ότι η οικειοποίηση του προγράμματος από τις ελληνικές αρχές αποτελεί προϋπόθεση για την επιτυχία του».

Ειδικά για το ζήτημα της καθυστέρησης στην αναδιάρθρωση του δημοσίου χρέους που σημειώνει το ΔΝΤ στην έκθεσή του, ο Επίτροπος επανέλαβε ότι «η Επιτροπή δεν συμφωνεί με το συμπέρασμα του ΔΝΤ ότι η αναδιάρθρωση θα έπρεπε να είχε γίνει νωρίτερα. Η έκθεση αγνοεί το γεγονός της διασύνδεσης των οικονομιών των κρατών μελών της ζώνης του ευρώ. Η Επιτροπή φρονεί ότι η αναδιάρθρωση του χρέους του ιδιωτικού τομέα θα ενείχε σίγουρα τον κίνδυνο συστημικής μετάδοσης και θα είχε επίσης υπονομεύσει σοβαρά την έκβαση του προγράμματος. Αυτή ήταν η θέση όλων των κρατών μελών της ζώνης του ευρώ».

Τέλος, στο ερώτημα σχετικά με τον εάν η Επιτροπή προτίθεται να προχωρήσει κι εκείνη στη δημοσιοποίηση αντίστοιχης έκθεσης εσωτερικής αξιολόγησης, ο Επίτροπος Rehn απέφυγε να δώσει συγκεκριμένη απάντηση παραπέμποντας στις εκθέσεις αξιολόγησης του προγράμματος. 

 

Ακολουθήστε το Newpost.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο Newpost.gr