ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Αμετάβλητο το επιτόκιο της ΕΚΤ

Δημοσίευση 1 Αυγούστου 2013, 14:16 / Ανανεώθηκε 1 Αυγούστου 2013, 15:12
Αμετάβλητο το επιτόκιο της ΕΚΤ
Facebook Twitter Whatsapp

Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) αναμένεται να διατηρήσει αμετάβλητο το βασικό της επιτόκιο σήμερα στο 0,50%, εν μέσω των ενδείξεων ότι η ύφεση στην ευρωζώνη μπορεί να τερματιστεί εντός του έτους.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, όπως αναμενόταν διατήρησε σε ιστορικό χαμηλό επίπεδο το βασικό της επιτόκιο –στο 0,50%–, εν μέσω ενδείξεων ότι η ύφεση στην ευρωζώνη ενδέχεται να οδεύει προς το τέλος της φέτος.

Μετά την προηγούμενη συνεδρίαση της ΕΚΤ πριν από τέσσερις εβδομάδες, μια σειρά οικονομικών δεικτών έχει καταδείξει ότι η 17μελής ευρωζώνη οδεύει προς ανάπτυξη, μετά από την ύφεση που καταγράφηκε για έκτο τρίμηνο το πρώτο τρίμηνο φέτος. Ο πρόεδρος της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι αναμένεται να αναφερθεί στη συνέντευξη Τύπου (15:30) σήμερα στις θετικές εξελίξεις στην ΕΕ.

Πάντως αναμένεται να δεχτεί μια ομοβροντία ερωτήσεων από τους δημοσιογράφους για τα σχέδια του κεντρικού πιστωτικού ιδρύματος της Ευρώπης να αυξήσει την διαφάνεια στον τρόπο λειτουργίας του, δημοσιεύοντας τα πρακτικά των συνεδριάσεων του διοικητικού του συμβουλίου.

«Το θεωρώ ένα απαραίτητο επόμενο βήμα», είχε πει ο Ντράγκι σε μια συνέντευξή του στην εφημερίδα Süddeutsche Zeitung που δημοσιεύθηκε την Τρίτη. «Έτσι, το εκτελεστικό συμβούλιο της ΕΚΤ θα παρουσιάσει μια αντίστοιχη πρόταση στο διοικητικό συμβούλιο της ΕΚΤ για να συζητηθεί και να ληφθεί μια απόφαση», πρόσθεσε.

Οι δηλώσεις του αυτές ακολουθούν τις εκκλήσεις από δύο μέλη του εκτελεστικού συμβουλίου της η ΕΚΤ να ακολουθήσει το παράδειγμα άλλων σημαντικών τραπεζών δημοσιοποιώντας τα πρακτικά των συνεδριάσεων του διοικητικού της συμβουλίου.

Τα στοιχεία που δημοσιεύθηκαν χθες σχετικά με τον πληθωρισμό έδειξαν ότι αυτός παρέμεινε σταθερός στο 1,6% τον Ιούλιο, κάτι που δίνει στην κεντρική τράπεζα περιθώριο για να μειώσει ακόμα περαιτέρω τα επιτόκιά της εάν οι ελπίδες περί οικονομικής ανάκαμψης δεν επαληθευτούν.

Ο πληθωρισμός παρέμεινε κάτω του 2% για έκτο συνεχόμενο μήνα.

Ακολουθήστε το Newpost.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις