ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ε.Ε.: «Σε κρίσιμο σταυροδρόμι η Ελλάδα»

Δημοσίευση 10 Οκτωβρίου 2013, 14:46 / Ανανεώθηκε 10 Οκτωβρίου 2013, 17:40
Ε.Ε.: «Σε κρίσιμο σταυροδρόμι η Ελλάδα»
Facebook Twitter Whatsapp

Tι γράφει η οικονομική ηγεσία της Ευρωπαϊκής Ένωσης στη Wall Street Journal.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Επιμέλεια: Βαγγέλης Βιτζηλαίος

«Η ευρωπαϊκή απάντηση στην κρίση δείχνει αποτελέσματα» γράφουν σε κοινό άρθρο στη Wall Street Journal οι Γερούν Ντάισελμπλουμ, Όλι Ρεν, Γεργκ Άσμουσεν, Κλάους Ρέγκλινγκ και Βέρνερ Χόιερ, τονίζοντας ότι «η Ελλάδα βρίσκεται σε κρίσιμο σταυροδρόμι».

«Η κρίση δεν έχει τελειώσει και υπάρχουν αρκετές προκλήσεις ακόμα» επισημαίνουν οι επικεφαλής του Eurogroup, του ESM, της Ευρωπαϊκής Επενδυτικής Τράπεζας, ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν και το μέλος του ΔΣ της ΕΚΤ. «Η επιτυχία μας εξαρτάται από το να προωθήσουμε τη μοντερνοποίηση των οικονομιών και τη μείωση του δημοσίου χρέους».

Για την χώρα μας γράφουν χαρακτηριστικά:

«Η Ελλάδα είναι σε κρίσιμο σταυροδρόμι. Έχει ανατραπεί η κατάσταση του προϋπολογισμού της και η ελληνική κυβέρνηση έχει μία καλή ευκαιρία να πετύχει πρωτογενές πλεόνασμα φέτος. Μέτρα, όπως η μείωση της γραφειοκρατίας και το άνοιγμα των κλειστών επαγγελμάτων, φαίνεται πως αποδίδουν καρπούς. Η ανταγωνιστικότητα βελτιώνεται και η οικονομία αναπροσαρμόζεται σχετικά με τις εξαγωγές. Επιπλέον, χρειάζεται περαιτέρω προσπάθεια στους τομείς του Δημοσίου και της φορολογικής μεταρρύθμισης».

Οι οικονομικοί ηγέτες της Ε.Ε. επισημαίνουν ότι «οι οικονομικές προοπτικές της ευρωζώνης έχουν βελτιωθεί τους τελευταίους μήνες» κάνοντας αναφορά στο ΑΕΠ της νομισματικής ένωσης, στις βιομηχανικές παραγγελίες και στη βιομηχανική παραγωγή, καθώς και στη μείωση των αποδόσεων των κρατικών ομολόγων.

«Οι οικονομίες μας γίνονται όλο και πιο ανταγωνιστικές, ενώ οι αγορές εργασίας γίνονται πιο ευέλικτες, οι φραγμοί εισόδου για επαγγέλματα και αγορές έχουν καμφθεί, οι φορολογικές διοικήσεις εκσυγχρονίζονται και μεταρρυθμίζονται τα συνταξιοδοτικά συστήματα» προσθέτουν.

Παράλληλα, υπογραμμίζουν ότι «μια επιταχυνόμενη οικονομική ανάκαμψη θα κάνουν την επίτευξη των στόχων μας ευκολότερη».

«Συνολικά, είναι δίκαιο να πούμε ότι τα επιτεύγματα στις χώρες που είναι ενταγμένες στο πρόγραμμα είναι σημαντικά. Την ώρα που κάποιες από αυτές τις χώρες προετοιμάζονται να βγουν από το πρόγραμμα στήριξης, οι προοπτικές για την ευρωζώνη έχουν βελτιωθεί. Η επερχόμενη έξοδος αποδεικνύει ότι η προσέγγισή μας λειτουργεί: Μέσω του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM), παρέχουμε προσωρινά δάνεια με ελκυστικά επιτόκια σε χώρες της ευρωζώνης που διέρχονται κρίση. Σε αντάλλαγμα ζητάμε αυστηρές μακροοικονομικές προϋποθέσεις» τονίζουν.

«Αυτά είναι καλά νέα αφού τίποτα δεν μπορεί να θεωρηθεί δεδομένο. Κάθε εφησυχασμός μπορεί να θέσει σε κίνδυνο τυην ανάκαμψη. Η απάντησή μας στην κρίση, η οποία βασίζεται σε μια ολοκληρωμένη προσέγγιση από τα κράτη-μέλη και τα ευρωπαϊκά θεσμικά όργανα, αρχίζει να παράγει αποτελέσματα. Η Ευρώπη γίνεται λιγότερο ευάλωτη σε εξωτερικά σοκ, πιο ανταγωνιστική στις παγκόσμιες αγορές και πιο ελκυστική για τους ξένους επενδυτές».

Διαβάστε ΕΔΩ ολόκληρο το άρθρο.

Ακολουθήστε το Newpost.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο Newpost.gr