current views are: 1

14 Οκτωβρίου 2013
Δημοσίευση10:38

Γεργκ ΄Ασμουσεν: Είναι στο χέρι της Ελλάδας να πράξει τα απαραίτητα

Το χρηματοδοτικό κενό της χώρας μας για τη διετία 2015-2016 τέθηκε στο τραπέζι του Eurogroup στο Λουξεμβούργο στο οποίο εκπροσωπεί την Ελλάδα ο Γιάννης Στουρνάρας.

Δημοσίευση 10:38’
αρθρο-newpost

Το χρηματοδοτικό κενό της χώρας μας για τη διετία 2015-2016 τέθηκε στο τραπέζι του Eurogroup στο Λουξεμβούργο στο οποίο εκπροσωπεί την Ελλάδα ο Γιάννης Στουρνάρας.

Επιμέλεια: Αγγελική Κιλιντζόγλου

Το χρηματοδοτικό κενό της χώρας μας για τη διετία 2015-2016 τέθηκε στο τραπέζι του Eurogroup στο Λουξεμβούργο στο οποίο εκπροσωπεί την Ελλάδα ο Γιάννης Στουρνάρας.

Ο κ. Στουρνάρας προσήλθε στην κρίσιμη συνεδρίαση θέλοντας να πείσει τους ευρωπαίους ομολόγους του πως η είναι πρόωρη η συζήτηση που έχει ανοίξει το τελευταίο διάστημα για τη λήψη και νέου πακέτου στήριξης από την χώρα μας.

Ταυτόχρονα, ο κ. Στουρνάρας ενημέρωσε τους ομολόγους του για τα μέτωπα που παραμένουν ανοικτά με την τρόικα για την εκταμίευση της δόσης του 1 δισ. ευρώ, όπως ο ενιαίος φόρος στα ακίνητα και το σχέδιο αναδιάρθρωσης των αμυντικών βιομηχανιών ΕΑΣ, ΕΛΒΟ και της ΛΑΡΚΟ και τις ενέργειες που έχουν γίνει για την υλοποιηση των προαπαιτούμενων.

Ο υπουργός οικονομικών κρατά στα χέρια του το χαρτί του πρωτογενούς πλεονάσματος εφέτος προκειμένου να πείσει τους ευρωπαίους ομολόγους του ότι η Αθήνα δεν χρειάζεται νέα μέτρα αλλά και ούτε τα αντέχει, ενώ θα διαμηνύσει προς κάθε κατεύθυνση ότι  χώρα μας έχει τηρήσει όλες τις δεσμεύσεις της και πως πρέπει και οι δανειστές να πράξουν το αντίστοιχο.

Από την πλευρά του το μέλος του διοικητικού συμβουλίου της ΕΚΤ Γεργκ Άσμουσεν τόνισε ότι η κάλυψη του χρηματοδοτικού κενού του προγράμματος της Ελλάδας θα συζητηθεί στο σημερινό Eurogoup παρότι δεν βρίσκεται στην ημερήσια διάταξη και  προσδιόρισε το κενό στα  5 με 6 δισ. ευρώ για το 2014.

Ο γερμανός τραπεζίτης πρόσθεσε ότι το θέμα αυτό αναμένεται να απασχολήσει τη σημερινή συνεδρίαση του συμβουλίου προσθέτοντας ότι είναι στο χέρι της Ελλάδας να κάνει τα απαραίτητα βήματα προκειμένου να υπάρξει επιτυχής αναθεώρηση.

«Πολλά θα εξαρτηθούν από το πόσο η χώρα μπορεί να προχωρήσει με τις ιδιωτικοποιήσεις», συμπλήρωσε.

Ωστόσο σε άλλο μήκος κύματος η δήλωση του ευρωπαίου επιτρόπου Οικονομικών Όλι Ρεν ο οποίος μετέθεσε τη συζήτηση για το χρηματοδοτικό κενό στις επόμενες εβδομάδες. Προσερχόμενος στη συνεδρίαση ο επίτροπος Οικονομικών της Ε.Ε. Όλι Ρεν δήλωσε στους δημοσιογράφους ότι τις επόμενες εβδομάδες θα εξετάσουμε και θα αποφασίσουμε σχετικά με τις χρηματοδοτικές ανάγκες της Ελλάδας και το ενδεχόμενο να υπάρξει κάποιο δημοσιονομικό κενό.
Ο Ολι Ρεν σημείωσε ακόμη ότι κάποια στιγμή τον επόμενο χρόνο- όταν διαπιστώσουμε ότι η Ελλάδα έχει πετύχει πρωτογενές πλεόνασμα- θα εξετάσουμε το ζήτημα της βιωσιμότητας του χρέους και τόνισε ότι θα εξετάσουμε όλα τα ζητήματα κατά σειρά προκειμένουν να ληφθούν οι σχετικές αποφάσεις.

Ωστόσο να σημειωθεί ότι στο σημερινό Eurogroup δεν θα ληφθεί καμία απόφαση σχετικά με τη χώρα μας καθώς δεν έχει ολοκληρωθεί η αξιόλογηση της οικονομίας από την τρόικα.

Τραπεζική ένωση και μνημόνια στις συζητήσεις

Στο επίκεντρο της σημερινής συνάντησης βρέθηκε η ανακοίνωση της κυβέρνησης της Ιρλανδίας για έξοδο από το μνημόνιο εντός του τρέχοντος έτους καθώς και για τα βήματα προς μια τραπεζική ένωση. Συγκεκριμένα, σε δηλώσεις του το Σάββατο ο πρωθυπουργός της Ιρλανδίας Έντα Κένι είπε ότι η χώρα του πρόκειται να επανέλθει πλήρως στις αγορές δανεισμού από την 15η Δεκεμβρίου, αφού έλαβε 67,5 δισεκ. ευρώ από την Ευρωπαϊκή Ένωση (ΕΕ), την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ) μετά το 2010.

Παράλληλα, συζητήθηκε η πορεία της Πορτογαλίας, της Κύπρου αλλά και της Ισπανίας της οποίας ο τραπεζικός τομέας βρίσκεται σε πρόγραμμα στήριξης το οποίο πρόκειται να τελειώσει φέτος.

Δεν κρίνεται απαραίτητη η περαιτέρω στήριξη της Ισπανίας αφού τελειώσει το τρέχον πρόγραμμά της στα τέλη του Δεκεμβρίου, είπε αξιωματούχος της ΕΕ ο οποίος ζήτησε να μην κατονομαστεί, προσθέτοντας ότι νιώθει «σχετικά αισιόδοξος» για την οικονομία και το τραπεζικό σύστημα της χώρας.

Τέλος, οι υπουργοί Οικονομικών των κρατών-μελών του Eurogroup συζήτησαν για την πρόοδο η οποία έχει επιτευχθεί στην πορεία προς την τραπεζική ένωση, που θα αρχίσει να παίρνει μορφή με την δημιουργία ενός ενιαίου μηχανισμού εποπτείας των τραπεζών το 2014, υπό την αιγίδα της ΕΚΤ.
Πριν από αυτό πρόκειται να γίνουν έλεγχοι της ποιότητας των στοιχείων του ενεργητικού των τραπεζών για να υπάρξει μια σαφής εικόνα των ισολογισμών τους πριν αρχίσει το έργο του ο εποπτικός φορέας. Ωστόσο έχουν ανακύψει ερωτήματα σχετικά με την αναχρηματοδότηση των τραπεζών εκείνων που θα κριθεί ότι δεν διαθέτουν επαρκή κεφαλαιοποίηση.


σχετικα αρθρα