ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Επαγγελματικό Επιμελητήριο: Η κυβέρνηση διαπραγματεύεται με ισχυρά πλεονεκτήματα

Δημοσίευση 5 Νοεμβρίου 2013, 13:00 / Ανανεώθηκε 5 Νοεμβρίου 2013, 13:00
Επαγγελματικό Επιμελητήριο: Η κυβέρνηση διαπραγματεύεται με ισχυρά πλεονεκτήματα
Facebook Twitter Whatsapp

Η κυβέρνηση έχει σημαντικά επιχειρήματα στις διαπραγματεύσεις που ξεκινά σήμερα με την τρόικα, αρκεί η ίδια να θέλει να τα χρησιμοποιήσει» σημειώνει σε ανακοίνωσή του το Επαγγελματικό Επιμελητήριο Αθήνας.

«Η ανακοίνωση του υπουργείου Οικονομικών, η οποία κάνει λόγο για σημαντική υπέρβαση στον στόχο των εσόδων του Σεπτεμβρίου κατά 37,2%, αλλά και η εκτίμηση του υπουργείου Εργασίας ότι η πάταξη της εισφοροαποφυγής μέσω των ηλεκτρονικών Αναλυτικών Περιοδικών Δηλώσεων (ΑΠΔ) θα φέρει επιπλέον έσοδα στο ΙΚΑ κατά 350 εκατομμύρια ευρώ τον επόμενο χρόνο, δίνουν στην κυβέρνηση ένα σημαντικό επιχείρημα στις διαπραγματεύσεις που ξεκινά σήμερα με την τρόικα, αρκεί η ίδια να θέλει να το χρησιμοποιήσει» όπως σημειώνει σε ανακοίνωσή του το Επαγγελματικό Επιμελητήριο Αθήνας. 

Σύμφωνα με την εκτίμηση του επιμελητηρίου, τα στοιχεία αυτά αποτελούν έναν ισχυρό σύμμαχο της ελληνικής πλευράς, όχι μόνο για να αποφευχθούν νέα επώδυνα μέτρα, αλλά και για να βελτιωθούν τα ήδη ισχύοντα στην κατεύθυνση τόσο της αύξησης των εσόδων του Δημοσίου, όσο και της ομαλότερης λειτουργίας της αγοράς. 

Ως χαρακτηριστικό παράδειγμα αναφέρει τη ρύθμιση των 48 δόσεων προς το ΙΚΑ, την οποία επέβαλε η τρόικα και αποδέχθηκε η κυβέρνηση, «όταν όλη η επιχειρηματική κοινότητα ζητούσε τουλάχιστον 72 δόσεις, και όχι μόνο για οφειλές κάτω των 5 χιλιάδων ευρώ, όπως λέει η σχετική διάταξη». 

Η ρύθμιση έχει αποτύχει, σημειώνει το ΕΕΑ, και αυτό το ξέρει και η τρόικα, γι αυτό είναι και η ευκαιρία της κυβέρνησης και να διαπραγματευθεί πραγματικά, αν όχι με βάση τις προτάσεις των φορέων της αγοράς, τουλάχιστον με βάση τις προτάσεις του ίδιου του διοικητή του ΙΚΑ, ο οποίος βλέπει και ομολογεί δημόσια πως η ρύθμιση αυτή αποτελεί εμπόδιο και όχι μέσο για αύξηση των εσόδων. 

«Ο κ. Ροβέρτος Σπυρόπουλος στην χθεσινή του δήλωση εύχεται να υπήρχε πραγματικά μια ρύθμιση τελευταίας ευκαιρίας, η οποία θα εμπεριέχει όρους και προϋποθέσεις που θα στερούν από το σύνολο των οφειλετών κάθε δικαιολογία μη αξιοποίησής της» όπως καταλήγει η ανακοίνωση.

 

Ακολουθήστε το Newpost.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο Newpost.gr