current views are: 1

12 Νοεμβρίου 2013
Δημοσίευση12:45

Ernst & Young: Αύξηση συγχωνεύσεων και εξαγορών τους επόμενους μήνες

Αύξηση συμφωνιών για συγχωνεύσεις & εξαγορές (Σ&Ε) κατά τη διάρκεια των επόμενων 12 μηνών αναμένει σχεδόν το 70% των στελεχών επιχειρήσεων παγκοσμίως, σύμφωνα με την ένατη εξαμηνιαία έκθεση της Ernst & Young (ΕΥ).

Δημοσίευση 12:45’
αρθρο-newpost

Αύξηση συμφωνιών για συγχωνεύσεις & εξαγορές (Σ&Ε) κατά τη διάρκεια των επόμενων 12 μηνών αναμένει σχεδόν το 70% των στελεχών επιχειρήσεων παγκοσμίως, σύμφωνα με την ένατη εξαμηνιαία έκθεση της Ernst & Young (ΕΥ).

Αύξηση συμφωνιών για συγχωνεύσεις & εξαγορές (Σ&Ε) κατά τη διάρκεια των επόμενων 12 μηνών αναμένει σχεδόν το 70% των στελεχών επιχειρήσεων παγκοσμίως, σύμφωνα με την ένατη εξαμηνιαία έκθεση της Ernst & Young (ΕΥ) “Capital confidence barometer”, η οποία πραγματοποιήθηκε μεταξύ 1.600 ανώτερων στελεχών σε περισσότερες από 70 χώρες.

Καθώς τα θεμελιώδη οικονομικά μεγέθη ενθαρρύνουν τις Σ&Ε, πάνω από το ένα τρίτο (35%) των επιχειρήσεων θα επιδιώξει εξαγορές εντός των επομένων 12 μηνών, σε σύγκριση με 25% που ήταν το ποσοστό πριν από έναν χρόνο.

Το βελτιωμένο κλίμα ως προς τις συμφωνίες Σ&Ε πηγάζει από τη διαρκώς αυξημένη οικονομική εμπιστοσύνη, η οποία βελτιώθηκε εντυπωσιακά κατά τη διάρκεια των τελευταίων 12 μηνών. Το 65% αναμένει ότι η παγκόσμια οικονομία θα βελτιωθεί, σε σύγκριση με μόλις 22% πριν από ένα χρόνο. Το ποσοστό όσων προβλέπουν επιδείνωση της οικονομίας έπεσε στο 11%- το χαμηλότερο επίπεδο σε διάστημα δύο ετών. Η ανάπτυξη είναι πλέον μια παγκόσμια διαπίστωση καθώς σχεδόν το 60% των επιχειρήσεων δηλώνουν ότι σχεδιάζουν να επιταχύνουν τις αναπτυξιακές στρατηγικές τους κατά τους επόμενους 12 μήνες.

Το ποσοστό των στελεχών που εξέφρασαν την πρόθεση να συμμετάσχουν σε σημαντικές συμφωνίες (αξίας από 501 εκατ. δολ. έως 1 δισ. δολ.) υπερδιπλασιάστηκε σε σχέση με το προηγούμενο εξάμηνο φθάνοντας το 19%. Το ποσοστό που επικεντρώθηκε σε μικρότερες συναλλαγές (<51 εκατ. δολ.) μειώθηκε σε μόλις 27%, από περίπου 40% πριν από 12 μήνες, καθώς η αυξανόμενη εμπιστοσύνη τροφοδοτεί την όρεξη για μεγαλύτερες συμφωνίες.

Σύμφωνα με την ΕΥ, η στροφή από τα μετρητά προς την αξιοποίηση του δανεισμού και των ιδίων κεφαλαίων για τη χρηματοδότηση Σ&Ε αντανακλά τη σταδιακή απομάκρυνση από τη νοοτροπία αποστροφής του κινδύνου και τις μικρότερες συναλλαγές.

Όπως προκύπτει από τα συμπεράσματα της έκθεσης, η προσοχή επιστρέφει στις ώριμες αγορές με το 58% των κορυφαίων επιχειρήσεων να διαθέτουν σημαντικά επενδυτικά κεφάλαια στις ανεπτυγμένες αγορές προκειμένου να αποκτήσουν ενδιαφέρουσες επιλογές ασφαλούς ανάπτυξης. Οι οικονομίες, όπως των ΗΠΑ, της Κίνας, της Ιαπωνίας, του Ηνωμένου Βασιλείου, της Γερμανίας και της Γαλλίας αναμένεται να βρίσκονται μεταξύ των δυνητικών αγοραστών, ενώ ώριμες αγορές όπως των ΗΠΑ, του Καναδά, του Ηνωμένου Βασιλείου και της Γερμανίας συγκαταλέγονται επίσης μεταξύ των επιλεγμένων προορισμών των επενδυτών.

Ταυτόχρονα, στη διάρκεια των τελευταίων 12 μηνών, το 47% των στελεχών δηλώνουν ότι, αναζητώντας νέες στρατηγικές ευκαιρίες, έχουν δώσει μεγαλύτερη έμφαση στις επενδύσεις στις αναδυόμενες αγορές, περιλαμβανομένων των χωρών BRIC (27%) και μη-BRIC (20%).

Οι πέντε κορυφαίοι προορισμοί για τους δυνητικούς επενδυτές είναι η Κίνα, η Ινδία, η Βραζιλία, οι Ηνωμένες Πολιτείες και ο Καναδάς. Οι τομείς στους οποίους προβλέπεται να πραγματοποιηθούν οι περισσότερες συμφωνίες είναι η υγεία, το πετρέλαιο & φυσικό αέριο, η αυτοκινητοβιομηχανία, τα καταναλωτικά προϊόντα, η αυτοκινητοβιομηχανία και η τεχνολογία.

Στη διάρκεια των τελευταίων 12 μηνών το επίκεντρο της ατζέντας των κορυφαίων επιχειρήσεων ως προς τη διαχείριση κεφαλαίου έχει μετατοπιστεί. Η διάθεση για επενδύσεις έχει αυξηθεί περισσότερο από 33%, ενώ η πρόθεση για διατήρηση του κεφαλαίου έχει μειωθεί κατά το ήμισυ.


σχετικα αρθρα