current views are: 2

30 Ιανουαρίου 2014
Δημοσίευση10:22

Εξαγορά μαμούθ της Motorola από την κινεζική Lenovo

Ο κινεζικός όμιλος ηλεκτρονικών ειδών Lenovo Group ανακοίνωσε τη συμφωνία εξαγοράς της αμερικανικής εταιρείας κινητών τηλεφώνων Motorola από τη Google έναντι του ποσού των 2,91 δισ. δολαρίων. 

Δημοσίευση 10:22’
αρθρο-newpost

Ο κινεζικός όμιλος ηλεκτρονικών ειδών Lenovo Group ανακοίνωσε τη συμφωνία εξαγοράς της αμερικανικής εταιρείας κινητών τηλεφώνων Motorola από τη Google έναντι του ποσού των 2,91 δισ. δολαρίων. 

Ο κινεζικός όμιλος ηλεκτρονικών ειδών Lenovo Group ανακοίνωσε τη συμφωνία εξαγοράς της αμερικανικής εταιρείας κινητών τηλεφώνων Motorola από τη Google έναντι του ποσού των 2,91 δισ. δολαρίων.

Πρόκειται για τη μεγαλύτερη τεχνολογική συμφωνία που έχει γίνει από κινεζική εταιρεία, με την οποία η Lenovo αποκτά πρόσβαση στην ιδιαίτερα ανταγωνιστική αμερικανική αγορά κινητών τηλεφώνων που κυριαρχείται από την Apple. Για τη Lenovo είναι η δεύτερη μεγάλη συμφωνία επί αμερικανικού εδάφους σε λίγες ημέρες, καθώς την περασμένη εβδομάδα ανακοίνωσε ότι θα εξαγοράσει την εταιρεία ηλεκτρονικών διαμετακομιστών (low – end server business) από την IBM έναντι 2,3 δισ. ευρώ.

Με την πώληση της Motorola, η Google σταματά τη βραχύβια δραστηριότητά της στην κατασκευή συσκευών κινητής τηλεφωνίας και σηματοδοτεί την αποχώρησή της από τη μεγαλύτερη εξαγορά που είχε κάνει έως σήμερα. Σημειώνεται ότι η Google κατέβαλε το ποσό των 12,5 δις. δολαρίων για την (αγορά της) Motorola το 2012. Η συμφωνία προβλέπει ότι η γιγαντιαία εταιρεία αναζήτησης στο διαδίκτυο θα κρατήσει την πλειοψηφία των δικαιωμάτων ευρεσιτεχνίας της Motorola.

Οι τιμές των μετοχών της Google αυξήθηκαν 2,6% στη διαπραγμάτευση που έγινε μετά το κλείσιμο του αμερικανικού χρηματιστηρίου. Ο Διευθύνων Σύμβουλος της Google κ. Λάρι Πέιτζ δήλωσε ότι είναι καλύτερα να επικεντρωθεί η εταιρεία του στο λογισμικό για τα έξυπνα κινητά (smartphones) παρά στην κατασκευή των συσκευών τους.

Η εξαγορά θα δώσει στη Lenovo το εφαλτήριο για να ανταγωνισθεί την Apple και τη Samsung – όπως και δύο άλλες κινεζικές εταιρείες κινητής τηλεφωνίας που γίνονται όλο και πιο «επιθετικές» – στην εξαιρετικά επικερδή αμερικανική αγορά. Το 2005, η Lenovo αγόρασε τη μονάδα προσωπικών υπολογιστών της αμερικανικής εταιρείας IBM, διεισδύοντας στη μεγαλύτερη τότε αγορά προσωπικών υπολογιστών στον κόσμο.

Η συμφωνία πρέπει να εγκριθεί τόσο από τις αμερικανικές όσο και από τις κινεζικές Αρχές. Οι κινεζικές εταιρείες αντιμετώπισαν τον πλέον εξονυχιστικό έλεγχο για τις εξαγορές που έκαναν στις ΗΠΑ το 2012, σύμφωνα με έκθεση της Επιτροπής για τις Ξένες Επενδύσεις στις ΗΠΑ τον περασμένο Δεκέμβριο. Οι αναλυτές σημειώνουν ότι πολιτικά ζητήματα μπορεί να απειλήσουν την πώληση της Motorola, ιδιαίτερα καθώς η Lenovo θα προσπαθεί ταυτόχρονα να ολοκληρώσει τη συμφωνία με την IBM. Η Lenovo θα καταβάλει για την εξαγορά της Motorola το ποσό των 660 εκατ. δολαρίων σε μετρητά, 750 εκατ. δολάρια σε απλές μετοχές της Lenovo και 1,5 δις δολάρια με τη μορφή τριετών ομολόγων, σύμφωνα με κοινή ανακοίνωση της κινεζικής εταιρείας και της Google.

Μέσα σε μία διετία, οι τρεις μεγαλύτερες εταιρείες κατασκευής κινητών τηλεφώνων της Κίνας – η Huawei, η ZTE Corp και η Lenovo – αναρριχήθηκαν στις κορυφαίες θέσεις της παγκόσμιας αγοράς smatrphones, βοηθούμενες εν μέρει από την τεράστια εγχώρια αγορά τους και προκαλώντας αναφορές για μία νέα δύναμη στον πόλεμο των smartphones. Ενώ οι δύο άλλες μεγάλες κινεζικές εταιρείας είχαν αποκτήσει κάποια πρόσβαση στις ΗΠΑ, η Lenovo ήταν έως τώρα έξω από την αγορά αυτή κινητών τηλεφώνων. Στο τρίτο τρίμηνο του 2013, η ΖΤΕ και η Huawei είχαν το 5,7% και 3% των πωλήσεων στις ΗΠΑ, αντίστοιχα, έναντι 36,2% της Apple και 32,5% της Samsung. Σε παγκόσμιο επίπεδο, η Lenovo κατείχε την πέμπτη θέση το 2013 με ποσοστό αγοράς 4,5%, σύμφωνα με την ICD, έναντι 3,3% το 2012 και σχεδόν μηδενικό δύο χρόνια πριν.


σχετικα αρθρα