ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Πιέζουν και με τις κεφαλαιακές ανάγκες των τραπεζών οι τροϊκανοί

Δημοσίευση 24 Φεβρουαρίου 2014, 16:30 / Ανανεώθηκε 24 Φεβρουαρίου 2014, 17:29
Πιέζουν και με τις κεφαλαιακές ανάγκες των τραπεζών οι τροϊκανοί
Facebook Twitter Whatsapp

Eμμένει η Τράπεζα της Ελλάδος (ΤτΕ) στην αποτίμηση των κεφαλαιακών αναγκών για τις συστημικές τράπεζες, όπως αυτές έχουν αποτυπωθεί στην έκθεση της Black Rock.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Eμμένει η Τράπεζα της Ελλάδος (ΤτΕ) στην αποτίμηση των κεφαλαιακών αναγκών για τις συστημικές τράπεζες, όπως αυτές έχουν αποτυπωθεί στην έκθεση της Black Rock.

Όπως προκύπτει από την ενημέρωση που πραγματοποίησε η TτΕ στις διοικήσεις των τραπεζών την προηγούμενη εβδομάδα, οι κεφαλαιακές ανάγκες από τα stress tests της Βlack Rock υπολογίζονται στα 5,5 δισ. ευρώ. Ωστόσο, σημερινό δημοσίευμα των Financial Τimes αναφέρει ότι οι κεφαλαιακές ανάγκες των συστημικών τραπεζών, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, κυμαίνονται στα 20 δισ. ευρώ. Οι διαφορετικές εκτιμήσεις των δύο πλευρών αναμένεται να συζητηθούν στη συνάντηση που θα έχει την Τετάρτη, 26 Φεβρουαρίου, ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος, Γ. Προβόπουλος, με τους επικεφαλής της τρόικας.

Κύκλοι της Τράπεζας της Ελλάδος και τραπεζίτες εκτιμούν ότι πρόκειται, καθαρά, για πολιτική πίεση ενόψει της διαπραγμάτευσης. Ακόμη, τονίζουν ότι από την προηγούμενη εβδομάδα έχουν ενημερωθεί οι τράπεζες για τα αποτελέσματά της. Αρκετά στοιχεία από αυτά που έδωσε η Black Rock στην ελληνική πλευρά, έχουν πιστοποιηθεί από την Ernst & Young και τη Rothrchild.

Στις 24 Νοεμβρίου ο Πόουλ Τόμσεν δήλωσε στην «Καθημερινή» ότι οι τράπεζες έχουν ανακεφαλαιοποιηθεί πλήρως και είναι σε καλή κατάσταση.

Υπενθυμίζεται ότι τα διαθέσιμα του ΤΧΣ κυμαίνονται στα 11 δισ. ευρώ.

FT: Αντιπαράθεση για το ύψος της ανακεφαλαιοποίησης

Η Ελλάδα και η τρόικα έχουν εγκλωβισθεί σε μία νέα αντιπαράθεση, καθώς η Αθήνα υπολογίζει σε λιγότερα από 6 δισ. ευρώ τα νέα κεφάλαια που χρειάζεται το τραπεζικό σύστημα της χώρας, ενώ οι διεθνείς δανειστές επιμένουν ότι χρειάζεται τουλάχιστον το τριπλάσιο ποσό, ανέφερε νωρίτερα δημοσίευμα της εφημερίδας Financial Times.

Σύμφωνα με υψηλόβαθμους αξιωματούχους της τρόικας, τους οποίους επικαλείται η εφημερίδα, η διαφωνία έχει γίνει τόσο έντονη, ώστε το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ) απείλησε να δημοσιοποιήσει τις δικές του εκτιμήσεις για τις κεφαλαιακές ανάγκες του τραπεζικού τομέα -που είναι κοντά στα 20 δισ. ευρώ- εάν η Αθήνα προχωρήσει με τη δική της εκτίμηση των 6 δισ. ευρώ.

Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) -η οποία, σύμφωνα με αξιωματούχους, έχει παρόμοιες εκτιμήσεις με το ΔΝΤ- έχει ασκήσει επίσης πίεση για να εξετάσει η Ελλάδα καλύτερα τα συμπεράσματά της. Η ΕΚΤ, η οποία αναλαμβάνει την εποπτεία των τραπεζών της ΕΕ αργότερα το 2014, έχει την έγνοια να συμφωνεί η αξιολόγηση των ελληνικών τραπεζών με τον έλεγχο που θα κάνει η ίδια στις τράπεζες της Ευρωζώνης πριν το τέλος του έτους, αναφέρει το δημοσίευμα.

Η Τράπεζα της Ελλάδος έχει δηλώσει ότι θα ανακοινώσει στα τέλη του μήνα το αποτέλεσμα των ασκήσεων ελέγχων (stress tests) με βάση την έρευνα της BlackRock. Εάν η διαφωνία για το ύψος της ανακεφαλαιοποίησης δεν λυθεί κατά τη διάρκεια αυτού του γύρου των διαπραγματεύσεων με την τρόικα στην Αθήνα, η άσκηση της BlackRock μπορεί να παραμερισθεί και να αφεθεί η επίλυση της διαφοράς στην άσκηση αντοχής που θα κάνει η ΕΚΤ, αναφέρει η εφημερίδα, επικαλούμενη δήλωση αξιωματούχου του υπουργείου Οικονομικών. Ένα τέτοιο σενάριο είναι απίθανο να το καλωσορίσει η τρόικα, ιδιαίτερα το ΔΝΤ, το οποίο απαιτεί να είναι διαθέσιμη η χρηματοδότηση της Ελλάδας για τον επόμενο χρόνο πριν προχωρήσει σε πρόσθετες εκταμιεύσεις των δόσεων του δανείου του στη χώρα, αναφέρει η εφημερίδα, προσθέτοντας ότι το ΔΝΤ είναι πιθανό να αναγκασθεί να μην προχωρήσει σε μελλοντικές πληρωμές χωρίς μία απόφαση για τις συνολικές ανάγκες ανακεφαλαιοποίησης και ένα τρίτο πρόγραμμα.

Η διαφωνία, σημειώνει το δημοσίευμα, ενέχει τον κίνδυνο να προσθέσει ένα νέο σημείο, δυνητικά εκρηκτικό, στην αντιπαράθεση μεταξύ της Ελλάδας και της τρόικας, καθώς θα έχει άμεσο αποτέλεσμα στο αν η Αθήνα θα χρειασθεί ένα τρίτο πακέτο διεθνούς βοήθειας, όταν τελειώσει η απομένουσα χρηματοδότηση από την Ευρώπη ύψους 10,1 δισ. ευρώ, αργότερα στο έτος. Εάν η Αθήνα, σημειώνει το δημοσίευμα, πρέπει να χρησιμοποιήσει όλα τα υφιστάμενα ταμειακά διαθέσιμά της που βρίσκονται στο ταμείο διάσωσης τραπεζών (σ.σ.: το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας) για να ανακεφαλαιοποιήσει το τραπεζικό της σύστημα, θα αναγκασθεί να καλύψει το χρηματοδοτικό κενό με νέα βοήθεια, καθιστώντας αναγκαίο ένα τρίτο πρόγραμμα.

Ακολουθήστε το Newpost.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο Newpost.gr