ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Στο «στόχαστρο» της Κομισιόν το Chanel 5

Δημοσίευση 29 Μαΐου 2014, 14:56 / Ανανεώθηκε 29 Μαΐου 2014, 14:37
Στο «στόχαστρο» της Κομισιόν το Chanel 5
Facebook Twitter Whatsapp

Με απαγόρευση κινδυνεύουν, εξαιτίας των νέων ευρωπαϊκών κανονισμών, τα θρυλικά αρώματα Chanel No 5 και Miss Dior, καθώς περιέχουν ουσίες που μπορεί να προκαλέσουν αλλεργίες.

Με απαγόρευση κινδυνεύουν, εξαιτίας των νέων ευρωπαϊκών κανονισμών, τα θρυλικά αρώματα Chanel No 5 και Miss Dior, καθώς περιέχουν ουσίες που μπορεί να προκαλέσουν αλλεργίες.

Όπως αναφέρει η Telegraph, το θρυλικό Chanel No 5, το άρωμα της Μέριλιν Μονρόε απειλείται από τους νέους ευρωπαϊκούς κανονισμούς.

Σύμφωνα με τους νέους κανονισμούς της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, το συγκεκριμένο άρωμα καθώς και μια σειρά άλλων, θα πρέπει να αλλάξουν φόρμουλα διότι περιέχουν βρύα, που προκαλούν αλλεργίες. 

Το Chanel No 5, που βρίσκεται στην αγορά εδώ και 93 χρόνια, θεωρείται το άρωμα με τις μεγαλύτερες πωλήσεις παγκοσμίως (ένα μπουκάλι πωλείται κάθε 30 δευτερόλεπτα), καθώς συνδυάζει νότες γιασεμιού, τριαντάφυλλου, σανταλόξυλου και βανίλιας.

Σύμφωνα όμως με τους νέους κανονισμούς της Ευρωπαϊκής Ένωσης, το πιο διάσημο άρωμα του κόσμου, θα χρειαστεί να αλλάξει για πάντα.

Οι οίκοι αρωματοποιίας Chanel και Dior εργάζονται σκληρά προσπαθώντας να τροποποιήσουν τη σύνθεσή τους, αλλάζοντας τα μόρια atranol και chloroatranol, που θεωρούνται αλλεργιογόνα από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

«Η προσαρμογή είναι μια πρόκληση αλλά αυτό ακριβώς είναι το ταλέντο μας, η «μύτη» μας που θα πρέπει να διατηρήσει τις ιδιότητες και το άρωμά του αλλάζοντας την ταυτότητά του, λαμβάνοντας όμως υπόψη τους νέους ρυθμιστικούς περιορισμούς» δήλωσε εκπρόσωπος της Chanel.

Σύμφωνα με τους νέους κανονισμούς, τα νέα προϊόντα θα πρέπει να περιλαμβάνουν προειδοποιήσεις για αλλεργίες, με τον ίδιο τρόπο όπως και τα φάρμακα, πράγμα που μπορεί να σημαίνει και αύξηση στην τιμή τους.

Το 2012, μια συμβουλευτική έκθεση συνιστούσε τον περιορισμό της χρήσης 12 συστατικών, που θεωρούνται πυλώνες στη βιομηχανία αρωμάτων πολυτελείας, όπως την κιτράλη, που περιέχεται στα έλαια λεμονιού και μανταρινιού, την κουμαρίνη και την ευγενόλη που συναντάτε στο έλαιο τριαντάφυλλου.

Ωστόσο, μόλις 3 είναι τώρα πιθανό να απαγορευτούν, ενώ για τα υπόλοιπα εννέα γίνεται έρευνα για να διαπιστωθεί αν μπορούν να χρησιμοποιηθούν σε μικρές ποσότητες.

«Αντιλαμβανόμαστε πως οι δραστικές μειώσεις των επιτρεπόμενων συγκεντρώσεων αυτών των συστατικών, θα προκαλέσουν σημαντικές διαταραχές στη βιομηχανία αρωμάτων» δήλωσε ο Ντέιβιντ Χάντσον, εκπρόσωπος για την πολιτική καταναλωτών στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Ωστόσο, οι βιομηχανίες αρωμάτων, καταγγέλουν πως ακόμη και οι παραμικρές αλλαγές, μπορούν να επηρεάσουν ριζικά τη μυρωδιά ενός αρώματος αλλά και τις πωλήσεις τους.

«Εάν απαγορευτεί η κιτράλη από τα αρώματα, τότε θα έπρεπε να απαγορευτεί και ο χυμός πορτοκάλι. Είναι παράλογο. Δεν μπορούμε να απαγορεύσουμε τη φύση, πρέπει να μάθουμε να ζούμε με αυτήν», δήλωσε ο Φρεντερίκ Μάλε, ιδρυτής της γαλλικής εταιρείας πολυτελών αρωμάτων Editions de Parfums Frederic Malle.

Στην ίδια θέση βρίσκονται και οι οίκοι Hermes, Dior και Guerlain, καθώς πρέπει κι αυτοί να προετοιμαστούν για τους νέους κανόνες με τη σταδιακή αλλαγή της φόρμουλας των αρωμάτων τους.