ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Spiegel: Το «μαχαίρι» στον κατώτατο μισθό δεν έφερε αποτέλεσμα στην Ελλάδα

Δημοσίευση 7 Ιουλίου 2014, 17:50 / Ανανεώθηκε 7 Ιουλίου 2014, 18:02
Spiegel: Το «μαχαίρι» στον κατώτατο μισθό δεν έφερε αποτέλεσμα στην Ελλάδα
Facebook Twitter Whatsapp

Η μείωση του κατώτατου μισθού στην Ελλάδα δεν έφερε πρακτικά καμία θετική επίπτωση, τονίζει το γερμανικό οικονομικό περιοδικό «Der Spiegel».

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Η μείωση του κατώτατου μισθού στην Ελλάδα δεν έφερε πρακτικά καμία θετική επίπτωση, τονίζει το γερμανικό οικονομικό περιοδικό «Der Spiegel».

Αντίθετα, όπως αναφέρει, η ανεργία αυξήθηκε από το 25% στο 28% μετά την περικοπή του, αν και εκτιμάται ότι θα περιοριστεί στο 25-26% ως το τέλος του έτους.

Το περιοδικό διερευνά τι συμβαίνει στις χώρες της Ευρώπης, όπου εφαρμόζεται ο κατώτατος μισθός, καθώς σήμερα εγκρίθηκε από το γερμανικό Ομοσπονδιακό Κοινοβούλιο η εισαγωγή του κατώτατου μισθού στη Γερμανία (8,50 ευρώ την ώρα) από την 1.1.2015.

Στο πλαίσιο αυτό, το «Der Spiegel» σημειώνει ότι στη χώρα μας ο μικτός μηνιαίος κατώτατος μισθός μειώθηκε το 2012 από 751,39 ευρώ σε 586,08 ευρώ και εκτιμά ότι δεν υπήρξε θετικό αποτέλεσμα, μιας και η ανεργία  συνέχισε να αυξάνεται, ενώ η κατανάλωση μειώθηκε περαιτέρω και κλείνουν καταστήματα και μεσαίες επιχειρήσεις.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ, ο κατώτατος μισθός για νέους κάτω των 25 ετών είναι 510,94 ευρώ και περισσότεροι από το 58% των νέων είναι άνεργοι. Παράλληλα, επισημαίνεται πως οι άνεργοι λαμβάνουν επίδομα ανεργίας μόνο για ένα έτος.

Η συμμόρφωση με τον κατώτατο μισθό στην πράξη δεν ελέγχεται. Ως εκ τούτου, πολλοί Έλληνες εργάζονται μόνο για ένα μέρος του νόμιμου μισθού. 'Αλλοι είναι εγγεγραμμένοι ως εργαζόμενοι μερικής απασχόλησης, εργάζονται όμως με πλήρη απασχόληση» καταλήγει η αναφορά στην Ελλάδα.

Από τις 28 χώρες της ΕΕ, το σύστημα του κατώτατου μισθού το εφαρμόζουν οι 21 και κυμαίνεται από ένα έως 11 ευρώ. 

Πρωτοπόρος είναι το Λουξεμβούργο που εφάρμοσε το σύστημα ήδη το 1944 και σήμερα ο κατώτατος μισθός ανέρχεται στα 11,10 ευρώ την ώρα, για τους ανειδίκευτους εργάτες. Για τους ειδικευμένους αυξάνεται κατά 20%, ενώ για όλους αυξάνεται μαζί με την εξέλιξη του βασικού μισθού. 

Στη Γαλλία, ο κατώτατος μισθός θεσπίστηκε το 1950 και ανέρχεται στα 9,53 ευρώ, με εξαιρέσεις για τους νέους, τους μαθητευόμενους και τα άτομα με ειδικές ανάγκες, ενώ στην Ολλανδία, όπου ο κατώτατος μισθός κυμαίνεται μεταξύ 448,55 και 1270,90 ευρώ, σύμφωνα με πρόσφατη απόφαση, εξαιρούνται οι μαθητευόμενοι. Σε μια από τις φτωχότερες χώρες της ΕΕ, την Ρουμανία, ο κατώτατος μισθός κυμαίνεται περίπου στα 209,3 ευρώ για 168 ώρες εργασίας.