current views are: 2

23 Σεπτεμβρίου 2014
Δημοσίευση13:02

Ράιχενμπαχ: Να επιταχυνθούν οι μεταρρυθμίσεις – Αναγκαία η αποκατάσταση της ρευστότητας

Την ανάγκη να στηριχθούν επαρκώς οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις υπογράμμισε ο επικεφαλής της Ομάδας Δράσης Χορστ Ράιχενμπαχ. 

Δημοσίευση 13:02’
αρθρο-newpost

Την ανάγκη να στηριχθούν επαρκώς οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις υπογράμμισε ο επικεφαλής της Ομάδας Δράσης Χορστ Ράιχενμπαχ. 

Την ανάγκη να στηριχθούν επαρκώς οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις υπογράμμισε ο επικεφαλής της Ομάδας Δράσης Χορστ Ράιχενμπαχ

Όπως επεσήμανε, «εάν οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις δεν μπορέσουν να ανθίσουν σε αυτή τη χώρα η οικονομία θα υποφέρει και άρα η οικονομία και η ανάπτυξη θα υποφέρουν. Συνεπώς εκτιμώ τη συνεργασία που υπάρχει μεταξύ των φορέων της αγοράς για να γίνουν πράξεις οι συστάσεις της έκθεσης».

Επεσήμανε ταυτόχρονα πως η Ελλάδα έχει επιτύχει μία βελτίωση των δεικτών που ακόμα και στις δαπάνες ή στα έσοδα μπορεί να φέρει μία ελευθερία. Ωστόσο όπως είπε, πρέπει να επιταχυνθούν οι αλλαγές που θα βοηθήσουν τις ΜμΕ

«Σε ότι αφορά στις ασφαλιστικές εισφορές και τη φορολόγηση δεν επιλύονται αυτά τα προβλήματα με συστημικό τρόπο αν και υπάρχουν ιδέες για την μη συσσώρευση χρέους στα ασφαλιστικά ταμεία όπως είναι η παράταση του χρόνου αποπληρωμής».

Στη συνέχεια ο κ. Ράιχενμπαχ χαρακτήρισε «σημαντική προσπάθεια» τα όσα έγιναν για τη στήριξη των εξαγωγών, αλλά όπως είπε πρέπει να γίνουν περισσότερα, τόσο για αυτόν τον τομέα όσο και για την απλούστευση της γραφειοκρατίας

Ως παράδειγμα ανέφερε ότι οι εξαγωγικές διαδικασίες στην Ελλάδα είναι διπλάσια επαχθείς και χρονοβόρες σε σχέση με το μέσο όρο της ΕΕ.

«Είμαι προσεκτικός με τις εκτιμήσεις μου σχετικά με το χρόνο αποκατάστασης της ροής της χρηματοδότησης προς την πραγματική οικονομία» σχολίασε ο κ. Ράιχενμπαχ και εξήγησε ότι η άποψή του είναι ότι εξακολουθεί να υπάρχει μείωση του όγκου των πιστώσεων και αυτό είναι κάτι που πρέπει, άμεσα, να αναχαιτιστεί. 

Επίσης ανέφερε ότι γίνονται προσπάθειες από ομάδες εργασίας σε όλη τη δημόσια διοίκηση, για την ανάπτυξη των θεσμών και αντικατάσταση δαπανηρών δανείων με πιο φθηνά.

Η πρόοδος, υπογράμμισε, ήταν πιο αργή από αυτή που θα ήθελε κανείς. Για την αδειοδότηση χρειάστηκε πολύς χρόνος – για την κατάρτιση της νομοθεσίας – και η εφαρμογή της είναι το επόμενο βήμα δρομολόγησης από τις Ελληνικές αρχές. Είμαι βέβαιος, συνέχισε, ότι ο υπουργός Ανάπτυξης θα σημειώσει προόδους αλλά αυτό θα πάρει χρόνο.

Επίσης για τη διευκόλυνση του εξαγωγικού εμπορίου, είπε, δημιουργήθηκε ένα σχέδιο δράσης πριν από τρία χρόνια και υπάρχουν κάποια μέτρα που οι διαδικασίες έχουν μειωθεί όπως για τη φέτα και τα ακτινίδια , όμως εν γένει η πρόοδος ήταν πιο αργή από την αρχική εκτίμηση.


σχετικα αρθρα